În prezent, o mulţime dintre noi vorbim, în gând, cu noi înşine, însă doar câţiva dintre noi auzim voci. Conform unui psiholog, în urmă cu mai puţin de 3000 ani situaţia a fost exact invers.

Teoria bicamerală a lui Jaynes
În 1976, Julian Jaynes a propus o idee care a zguduit modul în care oamenii se înţelegeau pe sine, cât şi societatea în care trăiau: teoria minţii bicamerale. Propunea o minte diferită de cea pe care o avem în prezent, mintea noastră obişnuită, capabilă de introspecţie şi meditaţie. Ea nu acţiona ca un întreg, asemeni creierului modern. Emisfera stângă îngloba informaţiile şi lua decizii la nivelul limbajului, iar jumătatea dreaptă executa, în absenţa vreunui gând cu adevărat conştient. Jumătatea stângă executa aşadar fără să înţeleagă că se supune unor decizii luate de mintea însăşi. 

Când o persoană care posedă o minte bicamerală este întrebată care este motivul datorită căruia a făcut ceva, răspunsul acesteia ar fi că a ascultat de vocea unui spirit, a unei o rude moarte sau a unui zeu.

Jaynes era de părere că toţi oamenii antici au avut o minte bicamerală şi că acest lucru era o caracteristică obişnuită a umanităţii în urmă cu doar 3.000 de ani. Pentru a furniza dovezi care să vină în sprijinul acestei idei, Jaynes şi-a îndreptat atenţia asupra schizofrenicilor din zilele moderne, care uneori halucinează, imaginându-şi că aud voci, moştenitori moderni ai vestigiilor bicameralismului. Apoi şi-a îndreptat atenţia asupra istoriei şi a subliniat faptul că cele mai vechi religii aveau o multitudine de zei, mai degrabă decât un zeu unificator. Aceasta era dovada existenţei unei multitudini de zeităţi create de o multitudine de persoane.

În unele culturi străvechi exista o tendinţă de a auzi vocile nemijlocite ale membrilor decedaţi ai familiei şi chiar de a păstra cadavre îmbrăcate şi „hrănite", pentru că membrii din acea familie auzeau în continuare vocile membrilor săi, ca şi când aceştia ar fi în viaţă. Jaynes a subliniat chiar existenţa bicameralismului în Biblie. În „Cartea lui Amosʺ, una dintre cele mai vechi cărţi, nu există nici o personalizare a naratorului şi nu sunt analizate cauzele sentimentelor nici unei persoane analizate.

Cartea este în cea mai mare parte o transcriere a ceea ce a spus Dumnezeu, ceea ce a vrut Dumnezeu şi ce ar face Dumnezeu cu cei care n-au ascultat. Cărţile apărute ulterior au analizat mult mai atent psihologia persoanelor implicate. Jaynes a făcut trimitere, de asemenea, spre textele antice greceşti. În ediţiile anterioare, zeii se arătau eroilor umani şi fie îi forţau pe aceştia să evolueze spre nebunie, fie îi ghidau pentru a lua decizii corecte. Aceşti „zei" erau chiar minţile eroilor. Numai în textele apărute ulterior s-a schimbat stilul şi eroii au devenit ei înşişi capabili să ia propriile lor decizii şi să nutrească propriile lor gânduri, a pretins Jaynes.

Avem unele dovezi moderne ale prezenţei bicameralismului care se regăsesc în comportamentul celor la care a existat comunicare între cele două jumătăţi separate ale creierului. Dacă furnizaţi o imagine uneia dintre emisferele creierului lor, aceste persoane vor fi influenţate de acea emisferă fără să ştie exact de ce. Cu toate acestea, nu vor pune comanda de a acţiona pe seama unei surse din lumea exterioară, fapt care contrazice ideea lui Jaynes, a minţii bicamerale care aude voci.

Există şi alte probleme legate de ideea de bicameralism. Dispariţia minţii bicamerale, din întreaga lume, în urmă cu doar câteva mii de ani, ar însemna că o umanitate dispersată pe întreaga planetă ar trebui să sufere în acelaşi timp unele traume care ar duce la selecţia unor minţi integrate, diferite. Şi, cu toate că religiile monoteiste au câştigat teren în ultima vreme, există încă religii politeiste. Există încă, de asemenea, profeţi care pretind că aud direct glasul lui Dumnezeu în timp ce îşi aud propriile lor gânduri. Şi astfel mintea bicamerală rămâne o idee extrem de controversată, chiar dacă una interesantă.Traducere de  Ecaterina Pavel după did-everyone-3-000-years-ago-have-a-voice-in-their-head.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE