În anii '50, omul de publicitate James Vicary a generat entuziasm şi nelinişte totodată atunci când s-a lăudat cu succesul „reclamelor subliminale” realizate de el. Prezentarea pe ecran a cuvintelor „Bea Coca-Cola” sau „Mănâncă popcorn”, în mijlocul filmului, prea repede pentru a fi detectate în mod conştient, a avut efectul de a creşte cumpărarea de băuturi răcoritoare şi gustări în rândul celor ce merg la cinema; aşa a pretins el...

S-a dovedit că totul a fost o înşelătorie, dar studii mai recente au confirmat faptul că oamenii pot fi influenţaţi de mesajele subliminale. Din latinescul „sub pragul”, aceste mesaje fac unele concepte mentale mai accesibile şi, în condiţiile potrivite, pot influenţa comportamentul oamenilor. Mult mai important pare să fie faptul că mesajul are relevanță în raport cu scopul. Un mesaj subliminal pentru o marcă de băutură este mult mai probabil să te influenţeze dacă ţi-e sete.

Ideea că deciziile noastre pot fi influenţate de mesajele publicitare de care nu suntem conştienţi ridică probleme etice evidente. Relevant în acest caz este dacă ne putem proteja de mesajele subliminale în cazul în care suntem avertizaţi cu privire la ele – o problemă examinată într-un nou studiu.

Thijs Verwijmeren împreună cu colegii lui au expus 173 de studenţi la numele unei mărci de băutură (7-up sau Nestea) pentru doar 17 ms, mult prea repede pentru ca mesajele să fie detectate în mod conştient; dacă făceau parte din grupul de control, studenţii nu erau expuşi la la niciun mesaj despre mărci. Dintre acei studenţi cărora li s-a arătat numele mărcii subliminale, jumătate dintre ei au primit un avertisment cu privire la faptul că vor fi expuşi la mesaje subliminale şi că aceste mesaje pot afecta comportamentul. La final, toţi studenţii au avut de ales ipotetic între două băuturi - 7-up sau Nestea.

Avertismentul a funcţionat. Participanţii însetaţi cărora li s-a arătat marca de băutură subliminală au fost predispuși să aleagă marca respectivă, dacă nu au primit mesajul de avertizare. Acest lucru indică faptul că noi avem abilitatea de a ne proteja de publicitatea subliminală, dar cum?

Adăugarea unei a două sarcini de memorare acestei proceduri nu a produs nicio diferenţă. Studenţii avertizaţi tot aveau abilitatea de a se proteja indiferent dacă, în acelaşi timp, trebuiau să-şi amintească un număr lung sau scurt. Acest lucru sugerează faptul că procesul de protejare nu necesită resurse cognitive.

Un al doilea studiu realizat cu încă câţiva zeci de studenţi a variat momentul de apariţie al avertismentului, astfel încât să apară înainte sau după mesajul cu numele mărcii subliminale. De fapt avertismentul a avut acelaşi efect, indiferent de momentul în care a fost arătat. Acest lucru indică faptul că avertismentul nu modifică procesul iniţial al mesajului subliminal, dar într-un anume fel modifică efectele ulterioare ale mesajului. Verwijmeren şi colegii lui consideră că faptul de a fi avertizat declanşează o abordare mai precaută, care ne împiedică să ne bazăm pe accesibilitatea gândurilor atunci când luăm o decizie. De asemenea, poate că devenim mai puţin încrezători în conceptele în care credem, dându-ne seama că nu sunt întotdeauna spontane.

Citiţi şi: Cum funcţionează mesajele subliminale?

Acest rezultate interesante indică faptul că putem fi relativ invulnerabili la mesajele publicitare subliminale în alte situaţii în care suntem prudenţi – poate când facem o achiziţie costisitoare sau importantă. Totuşi, este nevoie de mai multe studii în condiţii de viaţă reală pentru a afla limitele protejării subliminale. Aşa cum recunosc şi cercetătorii, în acest studiu, legătura dintre avertisment şi decizie a fost evidentă. Viaţa reală este complexă şi nu este clar până ce în ce punct un avertisment fundamental s-ar generaliza sau cât de mult ar dura.



Traducere de Ioana-Mădălina Ilinca după given-warning-we-can-shield-ourselves cu acordul editorului

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.