Citind în trenAm o memorie foarte bună a celor citite în tren. M-am gândit mereu că trebuie să aibă legătură cu natura acestui tip de a călători: "muzica" specifică a roţilor de tren, ritmul staţiilor şi imaginile în continuă schimbare care se perindă pe geamul vagonului.

 

 

 

 

Dacă nu eşti mulţumim cu gradul de retenţie după ce tocmai ai citit un text, ia o pauză pentru a-i da timp memoriei să consolideze amintirile.

 

Poate că această combinaţie a tuturor acestor elemente e ceea ce ajută la o concentrare care e greu de atins în condiţii familiare. Ori poate că răspunsul este mai simplu.

Psihologii au descoperit că scurte perioade de odihnă după o perioadă de învăţare ajută la mai buna memorare a celor citite. În studiile efectuate subiecţii care s-au odihnit o scurtă perioadă după ce au învăţat ceva, de exemplu un şir de numere, au fost mai buni la a-şi reaminti şirul decât subiecţii care nu s-au odihnit.

Se consideră că acestă odihnă de scurtă durată ajută la consolidarea memoriei, devenind mai uşoară reamintirea. În schimb, dacă treci imediat la o altă întreprindere ce presupune memorare, memoria nu are posibilitatea de a-şi consolida informaţiile abia reţinute.

Am început să mă întreb dacă aceasta sugerează răspunsul la întrebarea mea privind motivul pentru care reţin mai bine dacă citesc în tren.

Atunci când sunt în tren mă opresc adesea din citit, pentru a privi pe fereastră, spre deosebire de situaţia obişnuită, când sunt acasă şi citesc continuu. Aceste opriri se pare că sunt exact acele răstimpuri necesare consolidării memoriei, la care fac referire studiile. Problema cu aceste cercetări este că ele au arătat că efectele benefice ale odihnei asupra retenţiei funcţionează doar pentru perioade scurte. Dar au apărut ştiri noi...

 

Pauza de 10 minute

Într-un nou studiu s-a testat efectul unei pauze de 10 minute asupra subiecţilor privind capacitatea lor de a-şi aminte informaţii peste 7 zile (Dewar et al., 2012).

Rezultatele studiului au arătat că şi după 7 zile memoria subiecţilor a fost îmbunătăţită atunci când au luat o pauză de 10 minute după ce au citit un text. În fapt, uimitor, după 7 zile subiecţii care au luat pauza de 10 minute au fost capabili să-şi amintească la fel de bine detalii despre ce au citit ca subiecţi care citiseră textul cu 15-30 de minute în urmă, dar nu luaseră nicio pauză pentru consolidarea memoriei.

Aşadar, poate că pauzele de lectură reprezintă rezolvarea misterului retenţiei mele superioare atunci când citesc în tren. De asemenea, se dovedeşte că una dintre plăcerile cititului - pauza pentru a reflecta un pic - este nu doar agreabilă, dar şi ajută la o mai bună memorare a celor citite.

 

 

Traducere după Memory Enhanced by a Simple Break After Reading, cu acordul editorului.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.