CreativitateCu toţi avem un moment al zilei în care suntem mai creativi decât de obicei. Studiile o demonstrează! Întrebarea este: care este acest moment pentru tine? Hai să aflăm împreună. Cu toţi ne-am regăsit la un moment dat într-o perioadă creativă.

 

 

 

 

 

Acel moment când găseşti soluţia perfectă a unei probleme şi începi să acţionezi imediat fără teamă că ai putea da greş. Pare imposibil să reproduci acest moment, dar ştiinţa ne arată ca toată lumea are anumite momente ale zilei când suntem mai creativi decât alţii. Trucul stă în încercarea de a-ţi găsi propriul astfel de moment. Hai să începem prin a ne îndrepta atenţia către ştiinţă, apoi spre câteva trucuri şi unelte cu ajutorul cărora îţi vei putea găsi propriul moment creativ.


Ştiinţa din spatele creativităţii


Privind în ansamblu, ştiinţa a ignorat ideea de creativitate până relativ recent. Acest lucru nu s-a întâmplat până în 1950, când psihologul JP Guilford de la Asociaţia Americană de Psihologie a sugerat că ar merita studiată creativitatea. Aceasta înseamnă, vorbind mai lejer, că studiile sunt încă în faşă. Avem câteva teorii în privinţa momentului nostru cel mai creativ.

 

 

 

Probabil eşti cel mai creativ atunci când eşti neatent. Se crede că rezolvarea problemelor se manifestă în modul cel mai natural atunci când nu eşti concentrat şi îi permiţi creierului să rătăcească. Într-un studiu publicat în 2011 în revista Thinking and Reasoning, cercetătorii au aflat că oamenii sunt mai predispuşi să găsească soluţii creative la probleme atunci când erau obosiţi. Pentru unii, aceasta însemna dimineaţa, pentru alţii după-amiaza sau seara. În mod evident, depinde de corpul tău.

Beţia ajuta creativitatea. În mod similar ideii anterior menţionate, un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Illinois au ajuns la concluzia că soluţiile cele mai creative le găseşti atunci când eşti beat. Ideea este aceeaşi cu cea anterioară pentru că întăreşte concepţia conform căreia atunci când îţi laşi creierul să o ia pe arătură, acesta poate rezolva problemele într-o manieră mai creativă.

Exerciţiile fizice te fac mai creativ. Cercetările au arătat ca exerciţiile fizice pot declanşa o explozie de creativitate. Ideea este ca atunci când îţi păstrezi corpul în mişcare şi îl forţezi să rămână în această stare, nu eşti concentrat, iar astfel produci idei mai creative.

S-ar putea chiar să fim mai creativi atunci când dormim. Un studiu din 2004 publicat în revista Nature sugerează că suntem mai predispuşi să venim cu idei creative la probleme importante dacă ne culcăm, iar când ne trezim dimineaţa, primul lucru pe care-l facem este să ne gândim la ele.

Creativitatea se leagă de planificarea personală.
O teorie publicată în 2010 în revista Thinking Skills and Creativity, pune în legătură administrarea timpului şi creativitatea ca fiind mutual benefice. În esenţă, dacă eşti bun în a-ţi împărţi timpul şi a concepe liste cu ce ai de făcut, există o corelare pozitivă cu momentul tău creativ. Aşadar, poţi decide să fii creativ, iar spre asta ne vom îndrepta atenţia în cele ce urmează.

Observi câteva tendinţe în toate aceste cercetări? Contrar a ceea ce suntem tentaţi să gândim, suntem cel mai creativi când nu ne aflăm la un nivel mental optim. Este diferit pentru fiecare, dar găsirea momentului nu este atât de dificilă pe cât ai crede. Din moment ce descoperirea acelui moment este cheia ideilor noi şi inventive, hai să aruncăm o privire asupra câtorva metode de a-ţi împărţi ziua pentru a-ţi găsi timpul creativ.


O apropiere sistematică către identificarea momentului creativ

Există destule şanse ca informaţiile de mai sus să-ţi fi oferit startul către găsirea momentului tău creativ. Dacă ai cât de cât o idee despre momentul când eşti cel mai obosit, de exemplu, l-ai putea testa să vezi ce se întâmplă. Dacă vrei să te apropii de fapte într-un mod mai analitic, pentru aceasta există această secţiune.

Toţi suntem diferiţi, aşa ca găsirea momentului creativ va necesita ceva muncă. Înainte de a-ţi reîncărca ziua, va trebui să aduni date cu care să lucrezi. În cursul săptămânii trecute, am încercat câteva metode de a-mi găsi şi capta exploziile de creativitate şi de a concepe un orar cu care să le compar. Particularităţile muncii creative pe care o desfăşori poate fi foarte diferită de a mea, dar iată ce am făcut eu.


Caută şi înseamnă-ţi momentele creative de-a lungul zilei

Din moment ce majoritatea timpului meu într-o zi este petrecut în faţa calculatorului, am utilizat un program de management al timpului pentru a înţelege mai bine cum îmi petrec timpul şi pe ce îl petrec. Am început, de asemenea, să caut în istoricul reviziilor documentelor mele şi să însemnez notiţele cu ora. Iată câteva trucuri pe care le-am deprins pentru a-mi găsi exploziile de creativitate:

Începe cu un program tabelar. Creează un tabel ca cel de mai sus, cu zilele săptămânii pe orizontală şi timpul în jumătăţi de oră pe verticală. Aici ne vom aduna datele despre momentele creative, timpurile noastre productive şi programul zilnic.

Software de organizare a timpului. Utilizează o aplicaţie de organizare a timpului pentru a-ţi face o idee mai clară despre cele mai productive momente ale zilei. Am avut o mică suspiciune că nu vor corespunde cu momentele mele de creativitate, dar vom ajunge şi la asta mai târziu. Eu am folosit RescueTime pentru a-mi face o idee despre momentele când utilizam software-ul în mod activ. Acesta îţi colectează toate datele şi le stochează într-o aplicaţie online. Pentru moment, descarcă versiunea gratis, instalează-o şi las-o să meargă în linişte în fundal. Vom vedea datele la sfârşitul săptămânii.

Istoricul căutărilor pe Google.
Am vrut pentru mine personal, o modalitate de a urmări când şi ce începeam să tastez. Mi-am dat seama că Google Docs Revision History va face asta pentru mine.

Dacă scrii în Google Docs, apasă pe File > Revision History. În partea dreaptă a ecranului poţi vedea fiecare modificare pe care ai făcut-o într-un document de tip text. La sfârşitul fiecărei zile, m-am întors înapoi şi am căutat în istoric momentul “eureka!” Pentru mine, acesta a reprezentat o singură linie care ieşea în evidenţă sau o postare uriaşă. În unele cazuri, era doar un text lung care mă făcea să realizez că aici a început totul. Versiunea ta va fi diferită, dar este lesne de descoperit. La finalul fiecărei zile, fă un X în dreptul momentului “eureka!” în tabel, la ora şi zi.

Marchează momentele notiţelor. Acest lucru funcţionează şi dacă eşti în mişcare, şi dacă te afli acasă, dar dacă foloseşti post-ituri, o aplicaţie NotePad sau o chitanţă din portofel, începe să notezi timpul când ţi-a venit o idee. Acestea sunt momentele “eureka!” când rezolvăm o problemă sau ne vine o nouă problemă pe care putem s-o rezolvăm. Considera aceste notiţe ca pe scânteia unei idei. Ideile nu sunt mereu bune, dar ar trebui să fie noi. Dacă preferi aplicaţiile SmartPhone, ia în considerare MomentDiary pentru iOS sau Android pentru a depozita în mod automat momentele ideilor. Lasă-le să se adune pe timpul săptămânii şi le vom trece în tabel la sfârşitul ei.


Urmăreşte-ţi programul zilnic pentru a găsi indicii

Urmărirea creativităţii este doar o parte a acestei idei. Pentru a înţelege cu adevărat orarul creativităţii, trebuie să-ţi înţelegi şi programul zilnic. Nu este vorba despre a-ţi găsi cele mai creative şi productive momente bazându-te doar pe timp. Este, de asemenea, vorba despre a vedea unde se potriveşte restul programului tău.

În fiecare zi, urmăreşte în tabel elemente precum:
:: Ora de trezire
:: Mic dejun
:: Prânz
:: Exerciţii fizice
:: Cina
:: Ora de culcare

Pentru o măsurătoare concisă, adună toate detaliile sub momentele care ar putea avea un efect asupra numerelor. Observă particularităţi precum: dacă erai bolnav într-o zi, ritualul de dimineaţă ţi-a fost dat peste cap sau dacă făceai o livrare. În esenţă, notează rapid orice faci neobişnuit de-a lungul zilei pentru a putea compara cu restul datelor.


Revezi datele şi utilizează constatările pentru a-ţi programa ziua şi a profita de pe urma momentului creativ


Odată ce aduni datele unei săptămâni, este momentul să transformi toată acea informaţie în ceva folositor. Haideţi să parcurgem paşii evaluării datelor şi să vedem cum îţi poţi ajusta programul zilnic în aşa fel încât să profiţi din plin de momentul tău creativ.


Adună toate datele creativităţii

Este momentul să iei toate datele adunate şi să pui toate detaliile în tabel. Pentru aceasta, vom presupune că creativitatea se prezintă sub două forme de bază: momentul eureka şi momentele productive. Haideţi să vedem cum putem utiliza toată informaţia adunată de-a lungul unei săptămâni pentru a le măsura pe amândouă.

Pasul 1: Adună la un loc toate notiţele şi informaţiile adunate despre creativitate în timpul săptămânii. Cu ajutorul momentelor cu care ai marcat notiţele, fă un X pentru fiecare asemenea notiţă în tabel. Acestea sunt momentele tale eureka. Dacă utilizezi trucul cu Google Docs, poate ai deja câteva răspândite, pe lângă programul zilnic.

Pasul 2: Analizează utilizarea software-ului în RescueTime. Loghează-te în RescueTime şi dă clic pe ceea ce urmăreşti sub “All Categories”. Setează graficul “zilnic”, apoi “din oră în oră”. În faţa ta se află un grafic care ar trebui să-ţi arate utilizarea aplicaţiei de-a lungul zilei. Uită-te la momentele de vârf ale utilizării software-ului pentru a găsi ideile creative şi a integra informaţia în tabel colorând celulele în momentele când productivitatea ta atinge momentul culminant. Acestea sunt momentele tale productive şi creative.

Pasul 3: Priveşte orarul productivităţii, al momentelor eureka şi al activităţilor tale de zi cu zi. Ar trebui să poţi observa o anumită tendinţă. Poate momentele eureka urmează imediat celor productive sau le preced. Poate eşti cel mai productiv după prânz, dar notiţele creative se află dimineaţa devreme. Priveşte şi celelalte detalii pe care le-ai notat. Exista o corelare între trezitul târziu şi momentul când îţi vin ideile? Are boala vreun efect? Dacă da, poţi ignora unele dintre aceste stări şi să te concentrezi pe zilele bune. Dacă sunt complet risipite, ia în considerare posibilitatea de a mai repeta procesul o săptămână.

În cazul meu, am învăţat ca cea mai mare cantitate de productivitate venea la un timp diferit de momentele eureka. Acestea tind să se concentreze în jurul orelor de exerciţii fizice mai mult decât orice altceva. Dintr-un total de 15 notiţe, 6 erau după exerciţii. Şapte notiţe erau luate între 9 şi 12 dimineaţa, iar intervalul orar 11-11:30 era cel mai des întâlnit.

Ce poţi face cu toată această informaţie? Haideţi să vedem cum să-ţi rearanjezi programul în aşa fel încât să profiţi din plin de pe urma acestor momente.


Fă-ţi programul astfel încât să-ţi foloseşti timpul în mod înţelept


Am mai vorbit înainte despre integrarea unui timp dedicat gândirii în orarul tău, iar asta este exact ceea ce vom face acum. Nu este vorba doar despre gândit, ci despre utilizarea timpului într-o manieră înţeleaptă şi înconjurarea sinelui cu ceea ce ai nevoie ca să fii mereu creativ. Pentru unii, asta înseamnă un interval de timp în care lasă muza să vorbească. Pentru alţii, este reprogramarea timpului în aşa fel încât rezolvarea problemelor să se afle în cele mai creative momente ale zilei.  

Am făcut câteva modificări în programul meu pentru a fi avantajat de aceste momente. În majoritatea zilelor, mi-am programat exerciţiile în jurul orei 10:30 dimineaţa. Apoi mă plimb puţin prin cartier pentru a-mi limpezi mintea şi a venit cu idei noi. După aceea, aştern pe hârtie ideile de bază care îmi vin înainte de prânz şi lucrez la ele în continuare pentru ca acesta e momentul meu de maximă productivitate. Am observat, de asemenea, că majoritatea editărilor mele din Google Docs vin târziu în zi, când sunt obosit şi dimineaţă devreme, înainte de a începe să lucrez propriu-zis. Ulterior, am ales două intervale de timp pentru editări: unul la 4:00 p.m. şi unul imediat după ce mă trezesc.

Soluţiile tale vor fi diferite, dar partea importantă care contează în schimbarea programului nu este doar momentul când ai luat cele mai multe notiţe, dar ceea ce le-a determinat. De exemplu, dacă observi o mărire a creativităţii după întâlniri, programează-ţi momentele creative după acestea. Dacă se întâmplă dimineaţa, când eşti obosit şi indispus, ia-ţi mai mult timp pentru duş. Dacă programul ţi-e bătut în cuie, probabil că momentele creative vin în anumite timpuri specifice, aşa că permite-ţi să te foloseşti de ele.

Creativitatea este o chestiune ambiguă, dar cu toţi avem parte de aşa numitele “momente eureka”. Descoperirea lui “când” şi “de ce” aceste momente neaşteptate ne lovesc ca din senin, este primul pas spre crearea unui program favorabil creativităţii. Fie că vorbim despre momentele de indispoziţie de dimineaţă, fie că este vorba despre joggingul de după-amiază sau de momentele de după câteva beri, să ştii când este momentul tău creativ te ajută să-l îmbrăţişezi.





Textul reprezintă traducerea articolului how-to-find-your-creative-sweet-spot.
Traducere: Teodora Maria Petroi

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.