Halucinaţii droguriViziunile induse de consumarea unei beri amazoniene utilizate de către şamani (ayahuasca) ar putea fi la fel de reale ca oricare alt lucru pe care îl vedem aievea, conform unor scanări ale creierelor efectuate asupra unor persoane care consumă în mod frecvent o asemenea băutură.

 

 

 

 

Draulio de Araujo de la Institutul de Cercetare a Creierului al Universităţii Federale din Rio Grande de Norte, Natal, Brazilia şi colegii săi au recrutat 10 persoane care consumă frecvent o bere locală numită ayahuasca. Ei au rugat aceşti voluntari să privească imaginile unor oameni sau animale în timp ce creierele lor erau scanate de un RMN, iar apoi le-au cerut să închidă ochii şi să-şi imagineze că le vedeau în continuare. În mod deloc surprinzător, cercetătorii au descoperit că activitatea neurală de la nivelul cortexului vizual primar a încetat atunci când voluntarii doar îşi imaginau că văd obiectele, dar nu le vedeau cu adevărat.

 



Dar când echipa le-a dat voluntarilor o doză de ayahuasca şi a repetat experimentul, aceasta a descoperit că nivelul de activitate din cortexul vizual primar era practic acelaşi şi atunci când voluntarii vedeau imaginile - atunci când doar şi le imaginau. Acest lucru înseamnă că viziunile au o bază reală, neurologică, spune de Araujo -  ele nu sunt inventate sau imaginate.

Michael Brammer, şeful unităţii de imagistică cerebrală de la King's College din Londra spune că statisticile obţinute pe baza studiilor par să indice prezenţa acestui fenomen într-un mod destul de categoric. Totuşi, el afirmă că este dificil de stabilit dacă răspunsul organismului la ayahuasca atunci când ochii sunt închişi este cantitativ acelaşi cu răspunsul dat de activitatea neurală observată când ochii sunt deschişi. ”RMN-ul nu este o cartografiere exactă a activităţii cerebrale. Dacă ar fi aşa, lucrurile ar fi mai uşoare”, spune el.

Robin Carhart-Harris de la Imperial College din Londra a realizat cercetări similare folosind RMN-ul şi ”ciuperca magică” halucinogenă psilocybin. El spune că rezultatele au şi implicaţii practice, cum ar fi introducerea psihedelicelor în psihoterapie.

Ayahuasca ar putea şi ea să-şi facă loc în trusa de medicamente a psihiatrului. Farmacologia ingredientelor sale corespunde cu modul în care funcţionează anumite medicamente convenţionale; datorită acestui fapt, cercetătorii sunt interesaţi de potenţialul ayahuascăi de a trata dependenţa, depresia sau tulburările precum tulburarea de stres posttraumatică. Unul din cele două ingrediente ale berii este Banisteriopsis caapi, care conţine chimicale ce acţionează ca inhibitori de monoamină oxidază – o clasă importantă de antidepresive. Celălalt ingredient provine de la arbustul Psychotria viridis – acesta conţine puternicul halucinogen DMT (dimetiltriptamină), ce acţionează asupra sistemului serotoninergic, care este responsabil pentru schimbările de dispoziţie şi care constituie ţinta unor antidepresive ca Prozacul.

 

Textul reprezintă traducerea articolului Drug-hallucinations-look-real-in-the-brain, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.