Privind în jurPentru că există prea multe informaţii pentru a le putea procesa simultan, trebuie să acordăm în mod selectiv atenţie unora în detrimentul altora. Psihologii au examinat îndelung felul în care selectăm anumite lucruri care să aibă parte de procesare preferenţială.

 

 

 

 

Psihologii au examinat culori, mişcări, obiecte întregi şi aşa mai departe. Dar David Melcher de la Universitatea Oxford Brookes şi colegii săi voiau să ştie cum afectează lucrul asupra căruia suntem concentraţi modul în care procesăm lucrurile din altă parte, pe care le vedem doar cu coada ochiului.

Şapte voluntari care priveau drept înainte s-au concentrat mai întâi fie pe punctele roşii, fie pe cele verzi care se mişcau în partea stângă a unui ecran de calculator (cele roşii se mişcau în sus, iar cele verzi în jos). Ei trebuiau să depisteze momentul în care culorile se schimbau uşor.

 

 



Apoi au trebuit să se concentreze asupra unui grup de puncte verzi şi roşii care se mişcau la întâmplare (sărind peste tot) în partea dreaptă a ecranului şi să detecteze un interval scurt de mişcare coerentă, când unele dintre puncte se mişcau dintr-o dată împreună, fie la stânga, fie la dreapta. Sarcina lor (care poate fi dificilă) era să spună în ce direcţie se mişcau acele puncte – la stânga sau la dreapta?

Acum vine partea importantă: pentru a-i ajuta, direcţia acestei mişcări scurte, coerente a punctelor fusese de fapt dezvăluită mai devreme, atunci când participanţii erau prea ocupaţi uitându-se în partea stângă, aşteptând să depisteze schimbarea de culoare de aici. Aceasta a fost dezvăluită de o mişcare coerentă bruscă pe orizontală a punctelor ce se aflau pe partea mâinii drepte, care s-a petrecut mult prea repede pentru ca ei să o perceapă în mod conştient,  dar care a prezis direcţia izbucnirii din urmă (un fel de scăpare subconştientă).

Melcher a descoperit că utilitatea acest indiciu subliminal era determinată de culoarea punctelor, care trebuia să fie aceeaşi cu cea a punctelor din partea stângă, la care se uitau participanţii. Când era vorba de aceeaşi culoare, participanţii au rezonat cu ea la un anumit nivel (chiar dacă atenţia lor era concentrată în partea stângă), pentru că le-a dublat apoi abilitatea de a detecta direcţia ultimei izbucniri de mişcare orizontală pe care trebuiau să o depisteze.  

Mesajul de reţinut? Dacă ne concentrăm asupra culorii roşii într-o regiune din spaţiu, atunci procesăm preferenţial şi alte obiecte roşii din altă parte – până şi lucruri de care nu suntem conştienţi şi care sunt irelevante pentru sarcina pe care o ducem la capăt în momentul respectiv.

 

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Paying attention to what you're ignoring, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul autorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.