Mananca cu stangaComportamentul nostru alimentar ţine în mare parte de obişnuinţă. Mulţi dintre noi mănâncă biscuiţi cu ceai, iau gustări înainte de cină, consumă popcorn la cinema şi aşa mai departe. Obiceiurile noastre alimentare sunt foarte puternice. Dar pot fi ele schimbate?

 

 



Un nou studiu realizat de către David Neal şi colegii săi au pus aceste obiceiuri sub microscop şi au demonstrat cât de puternice pot deveni şi cum pot fi abandonate. David Neal ne recomandă să încercăm să folosim mâna non-dominantă dacă ne dorim să mâncăm mai puţin.

O sută cincizeci şi opt de participanţi au fost recrutaţi pentru a urmări fie trailere de film la cinema,  fie videoclipuri muzicale în sala de conferinţă a unei universităţi. În ambele situaţii li s-a dat să mănânce popcorn, care era fie proaspăt, fie vechi. Unii dintre participanţi mâncau popcorn la cinema în mod obişnuit, alţii nu. Descoperirea notabilă a fost aceea că, la cinema, cei care mâncau popcorn în mod obişnuit consumau la fel de mult indiferent dacă era proaspăt sau vechi. Au făcut-o deşi au spus că le-a plăcut mai puţin (la fel cum au făcut şi cei care nu consumau în mod obişnuit popcorn), chiar dacă le era foame sau nu. Echipa lui Neal a spus că asta evidenţiază modul în care obiceiurile sunt determinate de context (cinemaul) şi sunt imune la caracteristici (de ex. gust) şi motivaţii (de ex. foame). Prin contrast,  atunci când se aflau în sala de conferinţă (nu în locaţia obişnuită unde se consumă popcorn),  persoanele care mâncau popcorn de obicei mâncau mai puţin popcorn vechi, iar consumul era influenţat de foame. Aceasta arată că dacă ieşi din contextul care declanşează un obicei, puterea lui slăbeşte şi intenţia poate prelua controlul.



S-a efectuat şi un al doilea studiu similar cu primul, doar că de această dată jumătate dintre participanţi au fost rugaţi să mănânce cu mâna non-dominantă (de ex., dreptacii au trebuit să mănânce cu mână stângă). Această manipulare, care obstrucţionează executarea automată a unui obicei, a avut un efect similar cu schimbarea contextului. Cei care consumau popcorn în mod obişnuit şi cărora li s-a permis să-şi folosească mâna dominantă au mâncat din nou la fel de mult popcorn vechi cât şi proaspăt, deşi l-au savurat mai puţin, indiferent de gradul de înfometare. Dar cei rugaţi să-şi folosească mâna non-dominantă au scăpat de obicei – au mâncat mai puţin popcorn vechi, iar consumul a fost determinat mai mult de foame şi gust.

”Schimbarea obiceiurilor poate... necesita suspendarea activării lor (prin modificarea contextului) sau întreruperea executării lor fluide”, au spus cercetătorii. ”Deşi descoperirile noastre sugerează că ambele modalităţi sunt eficiente, nu este întotdeauna posibil ca cei care sunt la dietă să evite sau să modifice mediul în care tind de obicei să se supraalimenteze. Mai fezabil este poate ca aceştia să întrerupă executarea secvenţei de hrănire prin manipulări simple, cum ar fi utilizarea mâinii non-dominante şi astfel să-şi controleze procesul de hrănire.”

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului Want to eat less? Try using your non-dominant hand, publicat de bps-research-digest.blogspot.com, cu acordul editorului.
Traducerea: Ana Cristina Dumitrache

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.