Fetiţa rozDomeniul psihologiei privind dezvoltarea de gen este împărţit între aceia care văd diferenţe de gen ca urmare a învăţării, prin intermediul unor idei construite în societate şi aceia care cred că multe diferenţe de gen sunt de fapt “diferenţe de sex”, înnăscute.

 

 

 

 

În culturile occidentale, fetele preferă în mod constant rozul, iar băieţii preferă albastrul. Care dintre taberele academice susţin aceste diferenţe? Cercetările din trecut au vorbit despre avantaje evolutive pentru a găsi un motiv pentru care femeile ar putea fi predispuse în mod biologic să prefere rozul şi alte culori mai luminoase.

Dar o cercetare recentă pretinde că fetele dobândesc preferinţa lor pentru roz, iar băieţii aversiunea faţă de această culoare, în jurul vârstei de 2-3 ani, la vârsta la care vorbesc despre genuri şi devin conştienţi de acestea.

Vanessa LouBue şi Judy DeLoache spun că descoperirea desfiinţează concepţia conform căreia există diferenţe înnăscute între genuri privind culoarea preferată. “Dacă femeile sunt predispuse biologic în a favoriza culori ca rozul, această preferinţă ar trebui să fie evidentă indiferent de experienţa înţelegerii genurilor”, spun acestea.

 

 


LouBue şi DeLoache au oferit perechi de obiecte mici (jetoane şi clame de plastic) unui grup de 192 de băieţi şi fete cu vârste cuprinse între 7 luni şi 5 ani, pe care i-au invitat să aleagă unul dintre cele 2 obiecte. Fiecare element din pereche era identic cu celălalt cu excepţia culorii: unul dintre obiecte era întotdeauna roz, iar celălalt era fie verde, albastru, galben sau portocaliu. Miza testului a fost să se constate dacă băieţii şi fetele arătă o preferinţă în alegerea obiectului roz şi la ce vârstă o astfel de inclinaţie ar putea apărea.


La vârsta de 2 ani, nu mai mică, fetele au ales în procent mai mare obiectele roz decât băieţii, iar la vârsta de 2 ani şi jumătate acestea au demonstrat o clară preferinţă pentru roz, selectând obiectul colorat în roz mai des decât s-ar fi putut întâmpla pe baza unei alegeri aleatoare. Până la vârsta de 4 ani, această alegere a fost puţin sub 80%.


Băieţii au avut rezultate diferite de cele ale fetelor. La vârsta de 2, 4 şi 5 ani aceştia au ales culoarea roz mai rar decât s-ar fi putut întâmpla pe baza unei alegeri aleatoare. În fapt, alegerea obiectului roz a fost mult mai rară, ajungând aproape la 20% la vârsta de 5 ani.

Un al doilea experiment focalizat pe perioada dintre 2 şi 3 ani, a a avut ca obiectiv să stabilească cum preferinţele culorilor se schimbă pe parcursul acestui an crucial. Aceeaşi procedură ca cea precedentă a fost repetată cu 64 de băieţi şi fete. În rândul copiilor cu vârsta sub 2 ani şi jumătate, şi băieţii şi fetele au ales obiectele roz în proporţie de 50%, exact cum te-ai fi aşteptat dacă ei ar fi ales aleator şi nu ar fi avut preferinţe pentru culori. Pentru aceia cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi jumătate şi 3 ani, băieţii au arătat o înclinaţie către a nu alege rozul, iar fetele au arătat o tendinţă în favoarea rozului.

“Aceste cercetări furnizează informaţii importante privind momentul în care copilul dezvoltă stereotipurile de gen privitoare la preferinţele de culoare...,” afirmă cercetătorii. ”Cunoaşterea exactă a momentelor când copilul începe să exprime aceste tendinţe poate duce la înţelegerea mai bună a dezvoltării stereotipului de gen şi poate fi un important reper pentru cercetările viitoare în acest domeniu”.

 

 

Textul reprezintă traducerea articolului At what age do girls prefer pink?, publicat de bps-research-digest.blogspot.com.
Traducerea: Spătaru Anamaria

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.