Slujba nasoalaSlujba ta e nasoală, dar din diverse motive nu poţi demisiona. Totodată, dacă nu o faci, eşti destul de sigur că vei înnebuni. Ce poţi face în legătură cu aceasta? Iată care este, din punctul nostru de vedere, topul celor mai bune 10 strategii.

 



10. Priveşte în perspectivă

Astăzi este doar o singură zi din viaţa ta. Cu excepţia cazului în care vei muri curând, probabil nu va reprezenta o problemă aşa de mare. Dacă este una dintre zilele tale libere, s-ar putea să te trezeşti că nu faci nimic pentru că te străduieşti să găseşti cea mai bună cale de a petrece timpul limitat pe care îl ai. Dacă este zi de lucru, vor exista alte zile în care alte lucruri se vor întâmpla. Aceasta nu înseamnă că ar trebui să ignori lucrurile de care îţi pasă cu adevărat, dar nu ar trebui nici să stăruieşti prea mult asupra lor. Ai mâncare, o locuinţă şi ceva de făcut în majoritatea zilelor. Probabil că te distrezi câteodată. Poate chiar ai oameni care ţin la tine. Concentrează-te asupra lucrurilor pozitive şi ţine minte că restul vor deveni foarte curând doar amintiri îndepărtate. A-ţi petrece timpul plângându-te ţie (şi altora) în legătură cu cât de nasoală este slujba ta nu va rezolva problema. Pur şi simplu nu face asta şi concentrează-te pe aspectele pozitive.


9. Adu-ţi propria personalitate la lucru


Probabil că faci deja asta, din punct de vedere fizic, dar dacă ai o parte creativă sau alte interese îţi poţi face slujba mai distractivă dacă găseşti moduri de a le integra. Una dintre datoriile mele principale la un loc de muncă acum mult timp implica să trimit cataloage pentru o şcoală de reclame. Am transformat asta într-o activitate mai amuzantă ilustrând plicurile în funcţie de numele persoanei. Până la urmă am fost sunat de oameni cărora le-a plăcut munca mea şi mi-au fost oferite slujbe în design. La o altă slujbă a trebuit să învăţăm un nou produs pe care compania îl achiziţionase, care crea slideshow-uri online, folosindu-l efectiv pentru a face unul. Eu am scris un cântec despre o spatulă mascul numită Denny care îşi întâlnea în sfârşit femeia (bine, obiectul femelă) visurilor sale, am făcut câteva poze unor lucruri din casă şi am creat un film muzical utilizând tehnica stop-cadru. De asemenea, întreaga chestie a fost în spaniola de tip Google Translator. Oricând mă simţeam rău din cauza slujbei, fie pentru că era plictisitoare sau pentru că aveam nevoie de o ieşire din rutină, încercam să aduc puţin din ceva ce îmi plăcea la lucru. Evident, aceasta necesită mai mult timp, dar toate chestiile minore pe care le-am făcut în cadrul acelor slujbe sunt amintirile mele preferate. Deşi nu toate slujbele îţi vor permite să îţi arăţi personalitatea (potenţial ciudată), recomand să o faci dacă găseşti o cale. Nimic nu îmi făcea ziua mai frumoasă.


8. Fereşte-te de starturile ratate


Zilele rele apar în general când un număr de mai multe mici frustrări se întâmplă succesiv. Luate separat ar putea să nu fie o mare problemă şi ai uita probabil de ele, dar împreună te fac să crezi că Universul complotează împotriva ta. Acestea sunt "starturile ratate" şi ele sunt adesea rădăcina zilelor proaste. Când lucrurile par să meargă chiar mai prost decât de obicei, gândeşte-te puţin la ce s-a întâmplat. Nu eşti atât de important încât o întreagă zi să se desfăşoare astfel încât să fie propriul tău iad. Disecă fiecare moment, realizează că eşti ridicol şi râzi de tine oricând poţi. Dacă priveşti o situaţie în mod realist, poţi uneori să opreşti o potenţială zi proastă înainte de a începe.


7. Ai grijă de sănătate

O minte şi un corp echilibrate fac o mare diferenţă când vine vorba de ceea ce eşti capabil să faci – chiar şi când este vorba de lucruri ce nu îţi plac. Ideea nu este să devii o persoană musculoasă care-şi urăşte slujba, ci să permiţi nevoilor tale fizice şi psihice să aibă prioritate în faţa a mai orice altceva. Pentru început, decide când vrei să te culci în fiecare seară (poate fi o perioadă) şi fă-o. Găseşte exerciţii pe care poţi şi le vei face de 3-4 ori pe săptămână şi apucă-te de ele. Nu-ţi face griji dacă sunt nesemnificative. Începe să găteşti mâncare sănătoasă şi ieftină. Rezervă-ţi puţin timp în fiecare zi pentru a te relaxa şi a nu face nimic. Fă-ţi un program dacă e nevoie, dar asigură-te că slujba nu are un efect negativ asupra sănătăţii tale. Dacă deja îţi displace slujba pe care o ai, neglijarea sănătăţii tale va înrăutăţi situaţia.


6. Evită conversaţiile negativiste


Să te plângi în legătură cu slujba ta poate fi distractiv deoarece pare eliberator, dar, de fapt, aparenta eliberare de frustrări nu va face decât să te enerveze şi mai rău. Dacă negativismul îi molipseşte şi pe colegii tăi, poţi exacerba problema creând o mentalitate de grup, sau cel puţin făcându-i pe toţi ca, drept rezultat, să se simtă mai rău. Cum nu e bine să îţi reprimi sentimentele până ce vei exploda într-o bună zi, nu trebuie să vezi priveşti totul în negru. În loc să te plângi, caută soluţii. Încearcă să găseşti modalităţi de a îmbunătăţi lucrurile. Dacă nu poţi schimba modul în care merg lucrurile la birou, gândeşte-te la modalităţi care să te ajute să depăşeşti problemele. Dacă eşti mai proactiv şi mai puţin negativist nu se va rezolva totul, dar îţi poate îmbunătăţi situaţia.



5.Acceptă o micşorare de salariu


Serios. Acceptă o micşorare dacă înseamnă că vei avea o slujbă mai flexibilă. Aparent multe persoane nu ar fi deranjate de acea opţiune şi compania ta probabil ar fi încântată să te plătească mai puţin. Dacă vrei să micşorezi numărul de ore de lucru, să lucrezi de acasă uneori sau să obţii alte beneficii importante pentru tine, cere o micşorare a salariului în schimb. Ai putea să o obţii, iar acele beneficii ar putea să te facă mai fericit decât banii.


4. Înţelege-te cu colegii de serviciu


Când îţi urăşti slujba, este uşor să nu vrei să te implici într-o relaţie cu colegii de muncă. A face asta ar însemna să te ataşezi, şi nu doreşti a te simţi ataşat de o slujbă ce îţi distruge existenţa. Acestea fiind spuse, dacă ai prieteni la slujbă ai oameni care să te facă să te simţi mai puţin mizerabil. De asemenea, conform unui studiu, ai putea chiar trăi mai mult. Chiar dacă nu crezi că te vei înţelege cu anumite persoane de la birou, fă o încercare. Dacă nu merge, poţi oricând să te întorci la a fi un singuratic.


3. Găseşte un echilibru


A găsi echilibru e mai uşor de zis decât de făcut, dar schimbările mici, strategice pot face o mare diferenţă. Uneori nu este vorba de faptul că slujba pe care o ai e îngrozitoare, ci de faptul că îţi consumă viaţa. Decât să îţi găseşti o nouă slujbă şi să ajungi în aceeaşi situaţie din nou, păstrează-ţi-o pe cea actuală şi acordă atenţie lucrurilor minor. Urmăreşte micile momente ce te fac fericit şi acelea ce te fac să-ţi doreşti să te dai cu capul de pereţi. Încearcă să elimini detaliile pe care le urăşti şi să le înlocuieşti cu mai mult din cele care îţi plac. Deciziile mari, importante, pot fi mulţumitoare pentru perioade scurte de timp, dar dacă nu rezolvi problemele minore şi neglijezi momentele scurte de fericire, vei fi blestemat să se repete istoria.


2. Învaţă să te descurci cu şeful tău de coşmar


Dacă slujba ta e nasoală, şansele sunt mari ca şeful să aibă ceva de-a face cu acest lucru. Dar poţi învăţa să te descurci. O cale de a te descurca în faţa ieşirilor necontrolate ale şefului este de a te distanţa de acesta. Spre exemplu, ai putea încerca să ai îndatoririle filtrate prin altcineva. Ai putea, de asemenea, să faci o listă cu ieşirile "în decor" ale şefului, pentru ca în cazul în care lucrurile devin atât de rele încât să trebuiască să te duci la resurse umane, să fii pregătit. Doar să ai grijă să nu te angrenezi într-un concurs de acest fel cu şeful, pentru că e probabil mai bun la asta decât tine.

1. Dă-ţi pur şi simplu demisia

Dacă ai ajuns cu adevărat la capătul răbdării şi nu mai e nicio cale de a mai supravieţui pentru multă vreme, trebui să îţi faci un plan de demisia. Da, crezi că trebuie să rămâi pentru a-ţi plăti chiria, şi da, crezi că nu vei găsi niciodată o slujbă în acest domeniu. Economiseşte suficienţi bani pentru a te putea întreţine pentru cel puţin o lună şi apoi demisionează. Poţi să stai câteva zile pentru a te relaxa şi recupera dar apoi restul lunii trebuie rezervat găsirii unei noi slujbe. Nu există o motivaţie mai bună decât aceea a probabilităţii de a rămâne fără locuinţă.  În plus, vei avea toate acele ora de lucru în plus ce pot fi dedicate căutării tale. La opt ore pe zi, asta înseamnă aproximativ 180 de ore pe lună. Adică mult timp. Dacă eşti silitor şi foloseşti timpul respectiv cu cap, ar trebui să reuşeşti să-ţi găseşti alt loc de muncă.


Textul reprezintă traducerea articolului Top 10 Ways to Survive Your Crappy Job, publicat de lifehacker.com.
Traducere: Anca Negulescu

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.