Kant începe discuția despre axiomele intuiției enunțând principiul intelectului pur: toate fenomenele sunt conform intuiției lor mărimi extensive. Apoi, pe 3 pagini, filozoful german încearcă să demonstreze acest principiu.

Toate reprezentările au la bază intuiția spațiului și a timpului, ceea ce reprezintă o condiție pe care toate reprezentările trebuie să o îndeplinească a priori.

Un obiect nu poate fi perceput ca o reprezentare fără conceptul de mărime. Cu alte cuvinte, toate reprezentările sunt (implică) mărimi.

Dar în fapt aceste mărimi trebuie să fie „extensive”, „extensiv” referindu-se la faptul că reprezentarea părților sale face posibilă (deci o precede) reprezentarea întregului. Ca exemplu: nu pot reprezenta mental o linie, fără a o desena în minte, adăugând punct cu punct, până ajung la mărimea dorită a liniei.

Ca urmare, toate reprezentările sunt intuite ca „agregate”, ca acumulări de părți.

Pe această sinteză succesivă a imaginației se întemeiază geometria și axiomele sale, care exprimă condițiile intuiției sensibile a priori, spune Kant. Acesta exemplifică: între două puncte este posibilă doar o dreaptă; două drepte nu închid un spațiu.

Apoi Kant arată de ce un calcul precum 7 + 5 = 12 nu reprezintă o propoziție analitică. Pe scurt, 12 nu este implicat în adunare, nu apare în termenii adunării, fiind necesară efectuarea adunării.

Acest principiu transcendental al matematicii reprezentărilor lărgește cunoașterea noastră a priori, arată Kant, pentru că face matematica pură aplicabilă obiectelor experienței.

În sinteză:
- reprezentările nu sunt lucruri-în-sine, ci ceea ce apare prin intermediul intuiției;
- orice condiții pe care intuițiile noastre trebuie să le îndeplinească, trebuie să fie îndeplinite de reprezentări;
- intuiția empirică este posibilă prin intuițiile pure ale spațiului și timpului;
- rezultă că ceea ce geometria afirmă despre intuiția pură este valid și pentru intuiția empirică, adică pentru obiectele / reprezentările noastre.

Articolul are la bază ediția Criticii rațiunii pure publicate de Editura Paideia în 2019 în traducerea doamnei Rodica Croitoru.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.