Jordan Peterson este un psiholog canadian, controversat, faimos pe Internet, unde are un canal YouTube cu 3,3 milioane abonați. În 2012 a început să scrie pe site-ul Quora (un site de întrebări și răspunsuri din diverse domenii). În 2017 răspunde la întrebarea: „Care sunt cele mai valoroase lucruri pe care ar trebui să le cunoască oamenii”. Răspunsul lui Peterson, în 40 de puncte, a avut succes. Acest răspuns a devenit cartea pe care o trecem în revistă mai jos, prin redarea ideilor care ni s-au părut cele mai interesante (cele 40 de puncte devenind 12 reguli).


1. Stai drept și trage umerii înapoi

Ierarhiile bazate pe dominare au constituit o trăsătură permanentă a mediului la care s-au adaptat diversele forme de viață complexă.

• Zona cerebrală responsabilă cu urmărirea propriei poziții în ierarhia dominării este excepțional de veche și de importantă. Este un sistem superior de control ce modelează percepțiile, valorile, emoțiile, gândurile și acțiunile noastre. Atunci când suntem înfrânți, ne cad umerii. Privim în pământ. Dacă lucrurile nu se îmbunătățesc, ajungem la depresie cronică. Nivelul scăzut de serotonină înseamnă încredere scăzută în sine; înseamnă mai puțină fericire, mai multă durere și anxietate, mai multă boală și o speranță de viață mai scăzută.

• Nimănui nu-i place să fie tratat rău, dar oamenii suportă adesea prea multă vreme astfel de comportamente.

• Când oamenii naivi recunosc în ei semințele răului și ale monstruozității și se percep ca periculoși, cel puțin potențial, fricile lor scad în intensitate. Dezvoltă mai mult respect de sine și încep să reziste opresiunii.
Între capacitatea de a produce haos și distrugere și tăria de caracter există o diferență minusculă.

• A sta drept, cu umerii ridicați, înseamnă a accepta în cunoștință de cauză teribila responsabilitate a vieții.
Ai grijă la postura ta. Vorbește deschis. Pășește drept și privește înainte. Permite-ți să fii periculos.


2. Ai responsabilitatea de a te ajuta; comportă-te ca atare

• Oamenii mai degrabă procură rețete și administrează medicamente animalelor lor de companie, decât să facă asta pentru ei înșiși.

• Mințile noastre sunt mai vechi decât omenirea. Categoriile noastre sunt mai vechi decât specia noastră. Categoria fundamentală pare a fi cea a celor două sexe: masculin și feminin.

• Ordinea - domeniul cunoscutului - este simbolizată de masculin. Haosul - necunoscutul - este asociat simbolic cu femininul.

• A fi echilibrat înseamnă a acoperi dualitatea fundamentală: un picior bine înfipt în ordine și siguranță, unul înfipt în haos, potențial, creștere și aventură.
Haosul și ordinea sunt elemente fundamentale, întrucât orice situație trăită sau imaginată este compusă din ambele. Oriunde ne-am aflat, există lucruri pe care le putem identifica, folosi și anticipa, dar și lucruri pe care nici nu le cunoaștem, nici nu le înțelegem.

• Părintele prea grijuliu și prea îngrijorat va deveni el însuși o problemă. În loc să le protejezi, este mai mai bine să ajuți ființele care-ți sunt în grijă să ajungă autonome.
Cum ar putea natura umană să-și atingă întregul potențial fără provocare și pericole?
Așadar, vreți să creșteți copii în siguranță sau vreți copii puternici?

• Frumusețea face urâtul să se rușineze. Forța face slăbiciunea să se rușineze.
Dar ce putem face: să abandonăm toate idealurile de frumusețe, sănătate, strălucire și forță? Nu e o soluție bună.
Nu doresc ca femeile care ne fascinează prin simpla prezență să dispară, pentru ca ceilalți să fie mai puțin conștienți de defectele lor.

•  Numai omul putea să inventeze trasul pe roată. Numai omul putea provoca suferința de dragul suferinței.

• Poate că omul este o creatură care n-ar fi trebuit să existe. Poate că lumea trebuie curățată de orice prezență umană, astfel încât ființa și conștiința să poată reveni la brutalitatea inocentă a animalelor.

• Nimeni nu înțelege întunericul unui individ mai bine decât el însuși. Deci care e omul care se va dedica total propriei sale îngrijiri atunci când este bolnav?

• Dacă vrem să avem grijă cum se cuvine de noi înșine, trebuie să avem respect de sine, dar nu-l avem, pentru că suntem, chiar și în ochii noștri, creaturi căzute.

• Umanitatea merită toată empatia pentru povara insuportabilă pe care o poartă fiecare individ, pentru că suportă jugul vulnerabilității morale, al tiraniei statului și al distrugerilor naturii.

• Ura de sine și ura față de umanitate trebuie echilibrate cu recunoștința față de tradiție și față de patrie și cu uimirea față de ce pot face oamenii obișnuiți în fiecare zi, pentru a nu mai vorbi de ce fac oamenii remarcabili.


3. Împrieteniți-vă cu cei ce vă doresc numai binele

• Nu mi-au plăcut petrecerile adolescenților. Luminile erau aproape toate stinse; aceasta păstra conștiința de sine la un nivel scăzut. Volumul prea tare al muzicii făcea conversația imposibilă.

• Te asociezi cu oameni care sunt nefaști pentru tine nu pentru că asta ar fi de folos cuiva, ci pentru că ți-e mai simplu așa. Ați decis cu toții să vă sacrificați viitorul de dragul prezentului.

• NU ai obligația morală de a suporta pe cineva care face din lume un loc mai rău. Ba dimpotrivă. Ar trebui să-ți alegi acei oameni care vor ca lucrurile să meargă mai bine, nu mai rău. Să-ți alegi oameni benefici ție este o decizie corectă, nu egoistă.


4. Compară-te cu cel care erau tu în trecut, nu cu altcineva din prezent

• Vor exista mereu oameni mai buni decât tine - este un clișeu al nihilismului, la fel cu fraza: cui îi va mai păsa de asta peste un milion de ani? Dar orice idiot poate alege un cadru temporal în care nimic să nu aibă sens.


5. Nu-ți lăsa copiii să-ți facă lucruri care te vor enerva

• Mamele care-și protejează / aprobă copiii care sunt neascultători / agresivi - nu fac altceva decât să producă, în final, un mic împărat-zeu al universului.

• Părinții moderni sunt paralizați de teama că nu vor mai fi plăcuți sau iubiți de copiii lor dacă îi pedepsesc, indiferent pentru ce. Îți doresc prea mult prietenia copiilor și sunt gata să renunțe la respectul acestora. Ceea ce nu e bine.

• Disciplinarea unui copil este un act de responsabilitate. E o combinație de compasiune și judecată pe termen lung.

• Noi presupunem că regulile vor inhiba creativitatea copiilor, dar studiile arată că o creativitate peste medie este rară, iar limitările stricte facilitează, nu inhibă, producția creativă.

• Copiii lovesc pentru că agresivitatea este înnăscută, mai prezentă la unii decât la alții, și pentru agresivitatea facilitează îndeplinirea dorințelor. Corectarea comportamentului agresiv îi arată copilului limitele agresivității acceptabile.

• Părinții moderni sunt îngroziți de disciplină și pedeapsă când e vorba de copii. Dar ambele sunt necesare.

• Iată câteva reguli minimale: nu mușca, nu lovi cu pumnul sau piciorul, cu excepția situației când ești în legitimă apărare.

• Părinții trebuie să aibă un număr redus de reguli în ce privește disciplina copiilor și să folosească un minimum de forță necesară. În plus, părinții trebuie să lucreze în tandem.


6. Fă-ți ordine în propria casă înainte de a judecat lumea

• Nu da vina pe capitalism, pe stânga radicală sau pe nedreptatea dușmanilor tăi. Nu reorganiza statul înainte de a-ți fi ordonat propria viață. Dovedește un dram de smerenie. Dacă nu poți aduce pacea în casa ta, cum îndrăznești să conduci o cetate?


7. Concentrează-te pe lucrurile cu adevărat importante (și nu pe plăcerile imediate)

8. Spune adevărul sau cel puțin nu minți

• „Mă văd la pensie, stând pe o plajă tropicală, bând margarita în razele Soarelui”. Ăsta nu e plan. După 3 săptămâni de margarita ești plictisit de moarte și dezgustat de propria persoană.

• Cea mai mare ispită a facultății rațiunii este glorificarea propriei capacități și a propriilor creații și afirmarea faptului că în afara de propriile sale constructe teoretice nu mai are voie să existe nimic. Dar ceea ce salvează este disponibilitatea de a învăța din ceea ce nu știi.


9. Pornește de la premisa că s-ar putea ca persoana pe care o asculți să știe ceva ce tu nu știi

• Psihoterapia nu se bazează pe sfaturi, ci este o conversație autentică, explorare, articulare și creare a unei strategii. Într-o conversație autentică asculți și vorbești, dar cel mai mult asculți, ceea ce înseamnă să fii atent.

• Oamenii cred că gândesc, dar nu e adevărat. În cea mai mare parte autocritica trece drept gândire. Gândirea înseamnă să te asculți pe tine. E dificil, pentru că trebuie să fii cel puțin doi oameni în același timp.

• Carl Rogers, psihoterapeut, a sugerat următoarea abordare cuiva care intră într-o dispută: „Fiecare persoană să vorbească doar după ce mai întâi va fi repetat corect ideile și sentimentele celuilalt, astfel încât acesta să fie de acord”.


10. Fii precis în exprimare

• De ce să refuzi să pui degetul pe rană, de vreme ce formularea unei probleme deschide calea spre rezolvarea ei?


11. Lăsați-i pe copii în pace când fac skateboarding

• Când suntem nerestricționați și încurajați, preferăm să trăim la limită. Acolo putem să fim în continuare încrezători în experiența noastră și să înfruntăm haosul care ne ajută să evoluăm. Suntem condiționați să ne placă riscul, unora mai mult decât altora.

• Băieții suferă în lumea modernă. Sunt mai nesupuși, în sens negativ, sau mai independenți, în sens pozitiv, decât fetele și au de suferit din cauza asta pe timpul studiilor preuniversitare. Sunt mai puțini agreabili (compasiune, empatie și evitarea conflictelor) și mai puțin predispuși la anxietate și depresie, cel puțin după ce ambele sexe ajung la pubertate. Băieții sunt mai interesați de obiecte, fetele de oameni. Aceste diferențe, influențate de factori biologici, sunt mai pronunțate în societățile scandinave, unde egalitatea de gen a fost împinsă prea departe. E exact opusul situației la care s-ar aștepta cei care insistă tot mai vehement că genul este un construct social. Nu este și nu e loc de controversă.


12. Când întâlnești o pisică pe stradă, mângâi-o



Dacă sunteți interesat de ideile lui Peterson e bine să știți că pe 2 martie 2021 va apărea noua sa carte, o continuare a celei prezentate aici, intitulată: „Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viață”.

Iată cele 12 noi reguli:
1. Nu denigra în mod neglijent instituțiile sociale ori realizările creative
2. Imaginează-ți cine ai putea fi și țintește să ajungi acolo
3. Muncește cât de mult poți pentru un singur lucru și vezi cât de departe poți să ajungi
4. Nu ascunde lucrurile nedorite în ceață
5. Abandonează ideologia
6. Observă că oportunitatea apare acolo unde s-a renunțat la responsabilitate
7. Nu schimba lucrurile pe care le urăști
8. Încearcă să faci o cameră din casa ta cât se poate de frumoasă
9. Dacă amintiri vechi încă te mai fac să plângi, așterne-le pe hârtie cu grijă și cu toate detaliile
10. Planifică (și depune toate eforturile) pentru a menține romantismul în relația ta.
11. Fii recunoscător, în ciuda suferinței tale
12. Nu deveni resentimentar, înșelător și arogant.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.