SexologieCa domeniu, sexologia reprezintă atât o ştiinţă, cât şi o ştiinţă socială – cuprinde studii biologice riguroase asupra reproducerii şi a reacţiilor sexuale, precum şi noţiuni de psihologie, sociologie şi istorie. Iată o listă de 11 lucrări de referinţă în domeniu.

 

 

 

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au început să se autodenumească ”sexologi” abia în secolul al XIX-lea. Începând de atunci, s-a dezvoltat o bogată şi diversă literatură ştiinţifică dedicată sexului. Iată 11 lucrări de sexologie care au schimbat istoria, au dat oamenii pe spate sau sunt pur şi simplu fascinante.

1. Psychopathia Sexualis de Richard von Krafft-Ebing
Publicată în 1886, această carte a reprezentat încercarea psihiatrului german Krafft-Ebing de a cataloga fiecare formă de sexualitate ”deviantă” pe care a întâlnit-o de-a lungul carierei sale medicale. Este scrisă ca o serie de studii de caz, cu ample citate ale pacienţilor doctorului, care descriu de la fetişuri pentru cauciuc şi incest până la ceea ce am numi astăzi BDSM (Bondage, Discipline, Dominance, Submission, Sadism, Masochism, adică Legare, Disciplină, Dominanţă, Supunere, Sadism, Masochism) şi homosexualitate. Această carte a ajutat la definirea domeniului sexologiei şi, în mod ironic, a făcut posibil ca aşa-numiţii devianţi (cum ar fi homosexualii) să fie acceptaţi mai uşor în deceniile următoare.

2. Memoriile unui sexolog de Ludwig Lenz
Publicată la mijlocul anilor 1940, cartea lui Lenz reprezintă un fascinant memoriu al muncii sale ca sexolog la începutul secolului al XX-lea, tratând tot felul de oameni – de la transsexuali care vroiau să-şi schimbe sexul până la prostituate care urmau taberele soldaţilor în timpul Primului Război Mondial. Descrierile sale privitoare la medicina sexuală timpurie îţi fac pielea de găină (pe scurt, exista o modă a implantării testiculelor de iepure la bărbaţi, pentru ”vigoare”), însă descrierile pacienţilor sunt pline de compasiune. Spre deosebire de Krafft-Ebing, Lenz nu îi condamnă niciodată pe ”devianţi”, ci încearcă să-i ajute să rămână sănătoşi şi să-şi găsească drumul într-o lume în care căsătoriile între homosexuali şi practicile fetişiste erau doar un vis futurist.

3. Comportamentul sexual la bărbat de Alfred Kinsey
Kinsey şi-a început cariera ca entomolog ce studia şi cataloga speciile de viespi, iar atunci când a decis brusc să se îndrepte către sexualitate, a „luat cu sine” şi sensibilitatea lui de filogenist. La fel ca Krafft-Ebing,  acesta îşi dorea să catalogheze comportamentul sexual uman, cu deosebirea că el şi-a luat angajamentul de a-l studia şi a-l cronica în întregime, fie acesta acceptabil sau nu din punct de vedere social, fără a judeca. Rezultatul a fost acest volum masiv apărut în anii 1940, bazat pe sute de interviuri anonime luate unor bărbaţi. Cartea a avut un succes nebun şi a ajutat la popularizarea ideii că ”1 bărbat din 10 ” a avut experienţe homosexuale (acest lucru s-a datorat probabil alegerii subiective a eşantionului, întrucât Kinsey a intervievat un număr exagerat de bărbaţi din barurile de homosexuali din New York). De asemenea, lucrarea a dezvăluit lumii cât de răspândită era practica sexului oral, precum şi sexul premarital.

4. Răspunsul sexual uman de William Masters şi Virginia Johnson
Publicată la sfârşitul anilor 1960, această carte a explorat aspectele fiziologice ale sexului şi a popularizat ideea ”ciclului răspunsului sexual”. Cercetătorii au conectat nenumăraţi voluntari la un aparat care măsura frecvenţa cardiacă, reacţia galvanică a pielii şi contracţiile musculare în timp ce oamenii se masturbau până atingeau orgasmul. Drept rezultat, Master şi Johnson au putut să descrie cele 4 stadii ale excitării şi ale orgasmului, care sunt excitarea, platoul, orgasmul şi rezoluţia (sau revenirea), fiecare având simptome fiziologice caracteristice, de la înroşirea pieptului (în timpul platoului) şi până la contracţii musculare involuntare la fiecare 0,8 secunde (în timpul orgasmului). În mod ciudat, cartea nu se mai tipăreşte în prezent.


5. Grădina mea secretă de Nancy Friday
Friday a publicat această lucrare la începutul anilor 1980, ea reprezentând rezultatul a sute de interviuri luate femeilor în legătură cu fanteziile lor sexuale, care apar practic needitate în această carte. Jumătate literatură erotică, jumătate lucrare de sexologie, cartea a reprezentat o celebrare a imaginaţiei sexuale feminine şi l-ar fi făcut pe Krafft-Ebing să roşească. A ajutat, de asemenea, la conştientizarea generală a faptului că fanteziile sexuale sunt normale şi că, doar pentru că ai fantezii în legătură cu un anumit lucru, nu înseamnă că şi vrei într-adevăr să-l faci.

6. Mintea sexuală de Geoffrey Miller
La sfârşitul secolului al XX-lea, unele dintre cele mai interesante lucrări de sexologie sunt percepute ca psihologie evoluţionistă. În această carte, psihologul evoluţionist Miller analizează ideea că, în rândul oamenilor, selecţia sexuală a fost influenţată de atracţia strămoşilor noştri pentru oameni deştepţi şi inovatori. Cu alte cuvinte, oamenii au devenit tot mai deştepţi alegând să se împerecheze cu oameni deştepţi. Această idee nu reprezintă doar o teză provocatoare şi amuzantă, ci practic o teorie evoluţionistă care consideră apariţia geniilor drept o consecinţă naturală.

7. Târfa etică de Dossie Easton şi Janet Hardy
Publicat în anii 1990, acest best-seller underground al terapeutei Easton şi al scriitoarei Hardy le-a oferit cititorilor sfaturi psihologice folositoare pentru a dezvolta relaţii romantice şi sexuale bazate pe încredere, cu mai multe persoane în acelaşi timp. Cartea a ajutat la popularizarea termenului de ”poliamorie” în cazul relaţiilor cu mai mulţi parteneri şi a răsturnat decenii întregi de concepţii greşite asupra non-monogamiei, arătând că nu toate aceste relaţii sunt nişte legături distructive ”consimţind înşelatul”; dimpotrivă, ele pot fi la fel de sănătoase ca relaţiile monogame şi, cu siguranţă, mai sincere.

8. Mitul monogamiei de David Barash şi Judith Lipton
În această carte, psihologul Barash şi biologa Lipton oferă o altă perspectivă asupra problemelor dezbătute în ”Târfa etică”, aducând în discuţie mai multe animale pe care oamenii de ştiinţă le considerau drept ”monogame”, dar care nu sunt nici pe departe aşa. Ei dezvoltă ideea conform căreia există o diferenţă între monogamia socială (relaţie pe viaţă) şi monogamia sexuală (exclusivitate sexuală) şi folosesc testarea genetică pentru a arăta că multe animale sunt monogame din punct de vedere social, dar că aproape niciunele nu sunt monogame din punct de vedere sexual. Inclusiv oamenii.

9. Ştiinţa orgasmului de Barry Komisaruk, Carlos Beyer-Flores şi Beverly Whipple
La fel ca Masters şi Johnson, Komisaruk şi colegii săi au vrut să afle mai multe despre procesele biologice din spatele orgasmului. Aşa că au găsit un grup unic de subiecţi care puteau avea orgasme în interiorul unui RMN şi au descoperit ce efecte are orgasmul la nivelul creierului. Asta ar putea ajuta mult femeile care experimentează dificultăţi în avea orgasm şi ar putea să ducă într-o zi la crearea unei versiuni feminine a Viagrei.

10. Curcubeul evoluţiei de Joan Roughgarden
Biologa evoluţionistă Roughgarden a fost unul dintre primii oameni de ştiinţă care au combinat mai multe studii asupra diversităţii sexuale în natură - de la peşti care îşi schimbă sexul până la hermafrodiţi şi animale homosexuale - şi care au explicat de ce este posibil ca acest gen de diversitate să fi evoluat. Ea sugerează că diversitatea sexuală este complet naturală şi că homosexualitatea şi transsexualitatea la oameni sunt departe de conceptul de ”deviant” al lui Krafft-Ebing. La drept vorbind, asta este, în parte, ceea ce ne face pe noi şi pe multe alte specii să prosperăm.

11. Sexul la începuturi de Christopher Ryan şi Cacilda Jetha
Ryan şi Jetha oferă o perspectivă alternativă asupra istoriei timpurii a culturii umane, descriind cum relaţiile cu mai mulţi parteneri şi matriarhatul sunt la fel de importante pentru dezvoltarea psihologică a oamenilor precum patriarhatul şi monogamia. Făcând asta, ei continuă proiectul multor sexologi contemporani, de la Easton şi Hardy până la Roughgarden, acela de a stabili că ceea ce noi considerăm astăzi drept relaţii sexuale ”naturale” nu sunt nici pe departe astfel. De la începuturile cele mai îndepărtate, sexualitatea umană a fost mult mai complicată şi mai fluidă decât ar sugera căsătoria heterosexuală standard, în care bărbatul pune pâinea pe masă.


Traducere de Ana Dumitrache după works-of-sexology-that-will-blow-your-mind-with-science.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.