James Gleick. InformationUnii dintre cei mai influenţi oameni de ştiinţă au luat parte în seara de 26 noiembrie la o manifestare care s-a desfăşurat la Royal Society din Londra, în cadrul căreia aceştia au citit pasaje din cărţile lor de ştiinţă recent apărute. Detalii, în continuare.

 

 

 

În cadrul aceleiaşi manifestări, unul dintre subiectele îndelung dezbătute a fost interesul publicului pentru ştiinţă, mai exact tendinţa de creştere sau descreştere a acestui interes.

Manifestarea a avut loc cu ocazia decernării premiului Winton pentru carte pe anul 2012, acordat de Royal Society, care a fost acordat pentru prima dată în urmă cu 24 de ani şi care premiază lucrări de popularizare, scrise pentru un public nespecialist.

În ciuda numelor importante de autori de cărţi de ştiinţă care au fost nominalizaţi, laurii i-a cules un outsider, conform propriei sale declaraţii: "Eu fac parte din categoria acelor oameni care privesc spectacolul ştiinţei din afară, cu mare curiozitate şi fascinaţie", a declarat scriitorul James Gleick, scriitor veteran în domeniul ştiinţei, atunci când a primit premiul care i-a fost acordat pentru lucrarea sa intitulată "Informaţia", alături de un cec de 10.000 de lire.

Cartea "Informaţia" reprezintă o explorare ingenioasă a teoriei informaţiei şi a modului în care conţinutul mesajului s-a despărţit treptat de vehiculul folosit la transmiterea sa, plecând de la tobele de dimensiune medie care se auzeau pe distanţe lungi pe care africanii le folosesc de milenii pentru a transmite mesaje vitale şi ajungând până la dependenţa curentă de Wikipedia. Mai mult, după cum a pus problema unul din membrii juriului, Sam Kean, cartea analizează noţiunea acreditată de unii fizicieni conform căreia "informaţia este mai fundamentală şi decât substanţa, şi decât energia. Aceasta ar putea fi chiar piatra de temelie a realităţii".



Fost scriitor şi redactor la The New York Times, Gleick este autorul a şase cărţi, printre care se numără şi lucrarea "Chaos" ("Haos") apărută în 1987, pe care cititorii New Scientist au votat-o la începutul acestui an drept una dintre cele 10 cele mai influente cărţi de popularizare a ştiinţei.

În timp ce anunţa câştigătorul, preşedintele societăţii Paul Nurse a salutat o "renaştere a scriiturii de ştiinţă în ultimul deceniu". Juriul a avut cu siguranţă de unde alege: alături de lucrarea scrisă de Gleick, care a câştigat premiul cel mare, titlurile finaliste au inclus: "Îngerii buni ai firii noastre", scrisă de Steven Pinker, "Realitatea ascunsă", al cărui autor este Brian Greene, "O furtună de viruşi", aparţinând lui Nathan Wolfe, "Frumosul meu genom", scrisă de Lone Frank şi "Plimbarea pe Lună cu Einstein", care l-a avut drept autor pe Joshua Foer.

În timpul ceremoniei prezentate de actorul de comedie Ben Miller, fiecare autor nominalizat a citit un scurt fragment din lucrarea cu care a participat în concurs. Acest lucru a fost valabil şi pentru Nathan Wolfe, care nu a putut participa la eveniment, dar a trimis o înregistrare video cu selecţia realizată.

Înainte de anunţarea câştigătorului, cei din public au avut posibilitatea să pună întrebări autorilor şi au polemizat pe tema recurentă a gradului de culturalizare a publicului general, din punct de vedere al literaturii de popularizare a ştiinţei. Unii au susţinut că alfabetizarea în domeniul ştiinţei a crescut per ansamblu, alţii contrariul.

Când au fost întrebaţi dacă decalajul dintre ceea ce cunosc oamenii de ştiinţă şi cunoştinţele publicului general a devenit mai mare, Lone Frank pur şi simplu a răspuns afirmativ. Joshua Foer a abordat o tactică diferită, argumentând că în condiţiile în care gradul de specializare în rândul ştiinţei continuă să crească, se adâncesc inclusiv decalajele existente între cercetătorii înşişi.

Cu toate acestea, câteva jocuri de cuvinte rapide au reprezentat cele mai notabile schimburi de replici. La începutul serii Gleick a declarat: "Informaţia nu înseamnă cunoştinţe, şi cu atât mai puţin înţelegerea fenomenelor". Prin urmare, atunci când Gleick a susţinut ideea că în ultimii ani capacitatea publicului cititor de a înţelege ştiinţa a crescut, afirmând că "răspândirea cunoştinţelor ştiinţifice nu a fost niciodată mai mare decât este la momentul actual", Frank i-a amintit cu sarcasm de cuvintele pe care le rostise anterior.



Textul de mai sus reprezintă traducerea articolului James Gleick's The Information wins top book prize, publicat de New Scientist. Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.
Traducere: Ecaterina Pavel

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.