Am tot întâlnit în ultima vreme articole sau cărți despre „sensul vieții”. Pare că toată lumea știe să dea sfaturi, în timp ce mai nimeni nu s-a lămurit cam care ar fi ăla. Sigur, în realitate lucrurile sunt de-o altă factură: nu ia nimeni dintr-o carte / articol / podcast / postare pe Facebook sensul vieții sale, după care se apucă să-l pună în practică vertiginos.


În fapt, nici nu cred că sunt mulți care speră să afle cam ce ar trebui să facă în viața asta dintr-un material care vorbește despre sensul vieții. Mai degrabă sunt curioși să vadă cam care-i treaba cu viața, în genere.

Și cum nu poți stabili un sens al vieții în afara unei ideologii, iar ideologia este o limitare drastică a vieții, tot ce auzi, de regulă, este un exercițiu de propagandă. A apărut recent și o carte la noi cu titlul ăsta, Despre sensul vieții; te apucă plânsul și râsul, concomitent, când o citești...

Dar nu despre sensul vieții vorbesc azi, ci despre câteva preocupări pe care toți ar trebui să le avem în această viață, în mod constant, pentru a avea o viață mai completă, pentru a fi mai sănătoși și pentru a avea un sentiment de împlinire. Nu toți vom deveni faimoși, nu toți vom deveni bogați, orice am face. Dar, deși unii nu vor crede, viața nu este despre asta.

Și da, aceste propuneri sunt valabile și pentru cei care cred că banii rezolvă toate problemele. Și, sigur, recomandările de mai jos sunt vechi și cunoscute. Poate puse împreună într-un limbaj nou au altă aderență...


1. Preocupă-te de corpul tău

Principalii factori care influențează starea de sănătate a unui individ sunt: zestrea genetică și stilul de viață. Cu zestrea genetică nu prea ai ce să faci. Te descurci cu ce ai. Dar, pe de altă parte, până și genetica poate fi influențată, într-o oarecare măsură, de un stil de viață adecvat, căci moștenirea genetică înseamnă, în multe cazuri, o predispoziție către... ceva (o anumită afecțiune, îngrășare etc.).

Stilul de viață se referă, în esență, la alimentație și la activitatea fizică. Cele două reprezintă un cuplu de neseparat. Pur și simplu una fără alta nu funcționează. Și este util să fie cunoscut acest aspect de toți. Alimentația fără sport te va păstra într-o plajă de valori ale greutății ok, dar exercițiul fizic are beneficii dincolo de cele generate de alimentație (unul este, de exemplu, păstrarea unui raport optim între musculatură și grăsime în organism).

În ce privește alimentația, am scris recent o serie de articole în care am evidențiat principalele idei, așa cum sunt acestea cristalizate de zeci de ani de cercetare științifică. Foarte pe scurt, lucrurile stau cam așa:
• stabilește-ți un program clar de alimentație, cum ar fi trei mese pe zi, fără nimic între ele;
• renunță la alimente înalt procesate;
• redu drastic ori renunță la dulciuri, sucuri de toate felurile (nici cele naturale sunt prea bune), pâine albă (o poți înlocui cu pâine integrală), orez alb (folosește din cel brun / integral) și cartofi;
• redu consumul de carne roșie;
• redu consumul de alcool;
• consumă multe legume și fructe;
• mănâncă încet și în porții nu prea mari.
Pentru mai multe detalii poți citi și articolul: Principiile simple ale unei diete sănătoase

În ce privește activitatea fizică, după ani de lecturi și încercări de aplicare a diverse metode, concluziile la care am ajuns sunt următoarele:
• două-trei zile de antrenament pe săptămână sunt suficiente pentru creșterea musculaturii și menținerea unui bun tonus muscular;
• cel mai bun tip de antrenament este cel cu greutăți, fără excese (nici în ce privește antrenamentul, nici în ce privește alimentația (fără suplimente alimentare, proteine sub formă de pudră etc.)), pentru că permite angajarea întregii musculaturi;
• sporturile care sunt focalizate pe un anumit tip de musculatură (cum ar fi ciclismul ori alergarea) sunt și mai periculoase (risc mare de accidente, răniri), și cu efecte benefice mai reduse (pentru că nu angajează decât anumite categorii de mușchi);
• dacă nu ai timp / nu vrei să mergi la o sală de sport, te poți antrena fără probleme și acasă.
Un exemplu de program de antrenament, puțin excesiv, dar care poate fi adaptat de oricine, poate fi găsit aici: Un program simplu de antrenament pentru rezultate maxime

Și iată un aspect contraintuitiv al exercițiului fizic: în exces este contraindicat, asociat cu o mortalitate ridicată. Ce este în exces? Cam ce fac sportivii de performanță. Sigur, nu e cazul pentru cei mai mulți dintre noi, dar este bine de reținut și această idee.

Supoziția că sportul slăbește este falsă pentru un motiv foarte simplu: nu consumi suficientă energie pe timpul antrenamentului pentru a compensa o alimentație inadecvată. Așadar, dacă vă propuneți să slăbiți, sunteți dispuși să faceți sport, dar nu vă schimbați regimul alimentar, veți fi dezamăgiți. Alimentația este componenta esențială într-un demers de pierdere a kilogramelor.

În plus, o alimentație corectă are efecte fantastice asupra sănătății pe termen lung, reducând probabilitatea contactării unei afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, ori a vreunui tip de cancer.


2. Preocupă-te de creierul tău

Indiferent de ce preocupări / serviciu ai, există un rezervor formidabil de gândire genială, stocat în cărți, care așteaptă să te „adăpi”. Sunt rare cazurile în care știi pe cineva care să poată înlocui cărțile, așa că pleacă încă de la început cu ideea că nu vei găsi înlocuitor pentru marile cărți ale lumii. Filmele sunt versiuni palide ale unei cărți, oricât de emoționantă ecranizarea. Dar filmele sunt de văzut, cu siguranță, după lectura cărții, în cazul acelor cărți care s-au ecranizat. Multe nu se pot ecraniza, pentru că au alt specific.

În mintea mea s-a fixat o metaforă pentru întâlnirea cu o carte mare: atingerea cu nuiaua fermecată a zdrențelor Cenușăresei de zâna cea bună. Contactul cu o carte mare are potențialul de a-ți transforma modul în care gândești. Dimineața ești în zdrențe, metaforic vorbind, iar seara, după lectura unui paragraf care te transformă, ești alt om!

Nu trebuie să citești în fiecare zi și nici câteva ore pe sesiune de lectură. Dar o lectură sistematică te va păstra în contact cu ideile cărții. Dacă citești azi 10 pagini și alte 10 peste două săptămâni, e posibil să uiți și titlul cărții între timp. Iar „magia” de care vorbeam nu va mai avea loc... Nu ai ce să faci: dacă nu insiști, magia dispare.

Personal, mă feresc de iureșul mediatic, unde afli zilnic de cărți „uriașe” care tocmai au apărut pe piață. De câte ori am căzut totuși pradă ispitei și am fost dezamăgit. Un autor mare, apărut anul ăsta ori acum 10 ani, ca regulă, nu se va ridica nici pe departe la înălțimea unui autor clasic. Autorii clasici au această calitate de a fi rezistat timpului, fiind validați de zeci, sute ori, în anumite cazuri, mii de ani. Cei de azi, în majoritate zdrobitoare, nu vor rezista nici măcar un deceniu; vor fi uitați.

Și mai am o idee fixă, ce s-ar putea să fie greșită, în sensul că nu se va potrivi tuturor: viața este prea scurtă pentru a ți-o pierde citind autori minori. Nu o să intru aici în recomandări concrete, căci nu acesta este scopul articolului, ci doar acela despre a vorbi despre câteva principii.


3. Lasă preocupările pentru sensul vieții pentru alții

Dacă nu știi care este scopul vieții până acum, nu-l vei afla de acum înainte.

Viața ta este despre ce faci tu cu ea. Iar ce faci tu cu ea ține de multe limitări, unele externe (cultura în care trăiești, resursele materiale disponibile șamd), alte intrinseci (ce poți face cu ce ești tu). Degeaba vrei să revoluționezi fizica, dacă nu poți rezolva o ecuație de gradul 2 și ți se pare intolerabilă matematica. Degeaba vrei să scrii romane mai bune decât Dostoievski, dacă nu poți pune două pagini coerente pe hârtie. Degeaba vrei să devii programator, dacă nu ai abilitățile necesare pentru asta.

Viața, în ultimă instanță, nu are niciun rost, pentru că totul este trecător. Și tu, ca toți ceilalți, vei muri într-o zi. Iar în câțiva ani după moarte nu-și va mai aminti nimeni de tine. Nu te întrista, căci se întâmplă asta cu (aproape) toată lumea; 99,9%, cel puțin, cu siguranță. Și dacă ești vreun autor cu ceva faimă azi, cel mai probabil nu te va mai citi nimeni, niciodată, la scurt timp după ce dispari. Dacă mai ai vreun dubiu, sunt puține lucruri care sunt mai certe, așa că împacă-te cu ideea :)

La un alt nivel, viața în sine de pe Pământ va dispărea într-o zi. Este inevitabil. Soarele este o stea ca oricare alta, care-și va epuiza ciclul actual de „viață”, ce favorizează viața pe Terra, și se va transforma într-o gigantă roșie, care va distruge planetele din apropiere, inclusiv Pământul. E inevitabil. Va veni, așadar, o zi, când nici măcar Platon nu va mai fi amintit de nimeni, că nu va mai fi nimeni să citească. Mai e până atunci un pic, așa că nu te îngrijora prea rău.

Dar nu lua paragrafele de mai sus ca o veste proastă. Viața ta nu are nicio legătură cu soarta universului. În fapt, vrei sau nu vrei, viața este despre ce faci în fiecare zi. Îți place sau nu slujba ta, este parte substanțială din viața ta. Dacă nu o poți schimba, împacă-te cu ideea și valorizeaz-o cumva. Nu va veni nicio zi magică în care lucrurile se vor transforma radical, ca prin minune.

Tot ce poți face este ca, prin câteva mici trucuri, expuse mai sus, să acționezi asupra ta pentru  o transformare lentă care-ți poate face viața mai tolerabilă.

Ca să închei, reiau principalele idei din acest articol: preocupă-te de corpul și creierul tău, căci asta îți asigură un corp sănătos și o minte agilă; focalizează-te pe viața de zi cu zi, pe preocupările tale principale, că acestea îți definesc viața. Nu e mare lucru, în cuvinte, dar în practică înseamnă, totuși, un alt fel de a fi.

Credit imagine depositphotos.com 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.