Secvență din harta Londrei, desenată din memorie de Stephen Wiltshire (cu o memorie fotografie formidabilă)

În două articole anterioare (1. tehnici de învățare eficientă și 2. tehnici de memorare) am vorbit despre tehnici de învățare și memorare care pot fi aplicate de oricine. Dar printre noi există și persoane care ies din rând, extraordinare, care dețin o capacitate de memorare incredibilă, de neînțeles.


„Memoriști” vs „mnemoniști”

Termenii nu există în limba română, dar poate că ar trebui. Diferența dintre ei, deși nu putem spune că s-a impus în uz ori limbajul de specialitate ar fi următoarea: un „memorist” este o persoană care în mod natural are o memorie excepțională, pe când un „mnemonist” este o persoană care are o memorie excepțională, în urma utilizării unor metode de memorare rapidă.

În limba română avem termenul de „mnemotehnică”, care se referă la „arta de a ajuta memoria”.

Apropo de tehnici de memorare, puteți citi articolul nostru referitor la Tehnica de memorare „Loci”.


Omul care nu uita nimic

Un neuropsiholog rus pe nume A.R. Luria a publicat în a doua jumătate a sec. XX o carte denumită „Mintea unui mnemonist”. Cartea se referă la un bărbat care a crescut în Letonia și care a arătat la multiple teste de memorie capacitatea de a nu uita practic nimic.

Bărbatul era capabil, ca adult, să memoreze lungi liste de cuvinte folosindu-și imaginația. Tehnica sa: făcea o plimbare mentală pe o stradă familiară și își imagina lucrurile pe care trebuia să le memoreze plasate în diverse locuri pe strada respectivă. Ulterior își putea aminti exact ce lucru a asociat cu ce loc de pe strada respectivă. Este tehnica pe care o menționam mai sus (Loci).

Modul în care psihologul rus descrie interacțiunea cu omul cu super-memorie arată perplexitatea primului în fața unei asemenea capacități mentale neobișnuite:
„I-am dat o serie de cuvinte, apoi numere, apoi litere. El lua o pauză de un minut, de parcă ar fi căutat după un cuvânt, iar apoi îmi răspundea la întrebări și, în genere, o făcea fără greșeli.
Nu conta dacă seriile conțineau cuvinte cu sens ori silabe fără sens, numere ori sunete. Nu conta dacă îi prezentam lista în scris ori oral. Tot ce avea nevoie era o pauză de 3-4 secunde între elementele seriei.
Experimentul m-a dus la o stare de confuzie totală, căci creșterea numărului de elemente ale seriei nu ducea la nicio dificultate vizibilă în reamintirea seriei, de parcă memoria acestuia nu avea nicio limită...”.

Teste suplimentare au arătat că bărbatul cu memorie extraordinară era și „sinestezic”. Sinestezia se referă la amestecarea simțurilor; de exemplu o persoană sinestezică aude culori și vede tonuri muzicale. Bărbatul din cartea lui Luria genera imagini vii ca reacție la sunete. Acesta a descoperit această capacitate când era copil, ascultând o rugăciune în limba ebraică; deși nu înțelegea cuvintele, „vedea” tot felul de imagini asocitate cu anumite sunete.

Cu siguranță această capacitate de a asocia sunetele în mod natural cu imagini l-au ajutat pe bărbat să dețină memoria sa fabuloasă.


Daniel Tammet - omul cu creier fenomenal

Despre Daniel Tammet am scris un amplu articol în urmă cu ceva timp, pe care-l puteți lectura aici.

Abilitatea acestuia de a efectua mental calcule complexe, precum şi cea de a asimila limbi străine în timp record sunt pur și simplu uluitoare.

Și Tammet, care provine din Broomfield, Marea Britanie, are sinestezie și are capacitatea de a genera imagini vii și durabile în procesul de memorare. Acesta a fost diagnosticat cu sindromul Asperger, o formă ușoară de autism. Este unul dintre cele 100 de persoane din lume catalogați drept „oameni cu abilități neobișnuite”.

Printre realizările remarcabile și incredibile ale englezului: a memorat și apoi reprodus numărul pi fără greșeală pentru o perioadă de 5 ore (22.514 cifre, după virgulă).


Alți oameni cu memoria extraordinară

Stephen Wiltshire a făcut în urmă cu circa 5 ani o demonstrație a extraordinarei sale memorii fotografice. În cadrul promovării unui model al mărcii Nissan, acesta a inspectat pentru 60 de secunde mașina, apoi a reprodus-o exact, folosind o aplicație. Vedeți mai jos demonstrația.


 

Tot Stephen Wiltshire a reprodus cu un nivel impresionat de fidelitate harta Londrei (o secvență din aceasta este surprinsă în imaginea de început a acestui articol), după o trecere cu elicopterul pe deasupra orașului. Întreaga hartă, în 360° poate fi văzută aici.


Alte realizări ale celor cu memorie formidabilă:
recitarea celor nouă volume a Dicționarului muzicii de Grove.
măsurarea exactă a distanțelor doar cu ajutorul ochilor.
executarea perfectă a Concertului nr. 1 de Ceaikovski după o primă auzire (de Leslie Lemke, american, care era și orb și nici nu era vreun virtuos al pianului).


Ce au în comun cei cu memorie extraordinară?

Oamenii cu memorie extraordinară au în comun următoarele cinci trăsături:
1. interesul în ceea ce memorează, căci interesul sporește atenția.
2. imaginația, capacitatea de a genera imagini asociate elementelor de reținut.
3. o stare apropiată de transă în perioada memorării, care le permite să se detașeze complet de lumea exterioară și să se concentreze pe procesul memorării.
4. lăsarea liberă a minții, în sensul evitării oricărui efort de reamintire, căci o abordare lejeră este mai eficientă.
5. atenția la context și structură, la modul în care componentele unei scene relaționează între ele, în felul acesta scena generală având caracteristici unice, ușor de memorat (pentru ei :)).

— ••• —
Articolul este parte din cartea „Introducere în psihologie” de Russell A. Dewey
CUPRINS
(Cap.6: Memoria) - (Partea 4: Îmbunătățirea memoriei) - Cum „funcționează” oamenii cu memorie extraordinară?

Textul este adaptare după cartea menționată.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.