Epilepsia reprezintă un grup de tulburări neurologice de lungă durată, caracterizate prin una sau mai multe crize epileptice. În majoritatea cazurilor, cauza este necunoscută, deși unele persoane pot da semne de epilepsie în urma unui traumatism cranian, accident vascular cerebral, neoplasm cerebral și consum de alcool și de droguri, printre altele.

Epilepsia i-a uimit pe cercetători timp de mii de ani, ca urmare a fenomenelor mentale asociate acesteia. Crizele epileptice sunt însoțite de o intensă activitate a creierului. În anumite cazuri doar o zonă a creierului este hiperactivă pe timpul crizei, criza fiind numită "focală", fiind caracterizată, de exemplu, de scurte perioade de absență a capacității de gândire ori tremurul unui membru.


Dacă întreg creierul este afectat de criză, atunci pot fi observate convulsii musculare puternice și perioade de inconștiență.

Crizele care încep în cortexul motor se anunță printr-un tremurat al brațelor și o evoluție a activității de la vârfurile degetelor prin mâine, coate și brațe. Această evoluție este denumită marș jacksonian.

Marșul jacksonian are loc pe măsură ce activitatea cerebrală asociată crizei se propagă de-a lungul fisurii centrale (scizura lui Rolando) din creier.  Marșul jacksonian este rar. Survine doar dacă are loc o evoluție lentă a crizei în zonele cortextului motor cu responsabilități în ce privește mâinile, coatele și brațele.


· Aurele epileptice

În genere, simptomele depind de zona cerebrală afectată. Uneori anumite senzații, denumite aure, indică apropierea unei crize. Aceste aure pot fi destul de exotice  la anumiți pacienți, cum ar fi porci mergând în două picioare, văzuți înainte de declanșarea crizei. O pacientă auzea un anumit cântec înainte de crize. Aure mai comune: anumite mirosuri, lumină puternică pentru perioade scurte, un sentiment de frică ori groază, greață, amețeală sau slăbiciune a unor membre. Aceste simptome sunt asemănătoare cu efectele stimulării cerebrale directe.

Micropsia, o aură frecventă, se referă la o tulburare a vederii, urmare a căreia obiectele sunt percepute mai mici decât sunt în realitate. Macropsia, în schimb, se referă la o tulburare care constă în impresia de mărire a obiectelor. Unii oameni, când aud despre micropsie şi macropsie, se întreabă dacă e ceva în neregulă cu ei, dat fiind că li s-a întâmplat  şi lor să aibă senzații care pot fi încadrate în cele două tulburări menționate. Cel mai probabil e vorba de un episod trecător, dat fiind că persoane sănătoase pot avea astfel de experiențe din când în când, fără a indica existența unor afecțiuni.


· Senzația de déjà-vu

Senzația de déjà-vu se referă la impresia intensă, în fața unei situații prezente, de a fi fost trăită în trecut. Aceasta este prin aurele ce preced crizele de epilepsie.

Această senzație este, probabil, generată de o perioadă scurtă de activitate neurală intensă în lobul temporal și sistemul limbic, care sunt sunt unite prin mănunchiuri groase de fibre nervoase.

Mici "furtuni" în sistemul limbic al epilepticilor pot duce la generarea de senzații foarte vii și convingerea că ceea ce experimentează este real. Senzațiile de déjà-vu pot fi generate, s-a descoperit, în special atunci când partea de sus a lobului temporal este stimulată în mod direct, pe timpul unei intervenții chirurgicale.

Pe lângă senzația de déjà-vu există și senzația de deja-gândit (déjà penseé). Aceasta apare atunci când există sentimentul că toate detaliile unei situații curente sunt cunoscute ori că ceea ce se întâmplă a fost prevăzut cu mult înainte. Oamenii interpretează adesea astfel de senzații, cum ar fi amintirea unui vis recent, ca indicator al unui eveniment viitor. Această senzație este o iluzie - nu o materializare a unui intuiții despre viitor - dar iluzia poate fi foarte puternică. Poate fi dificil să convingi oamenii care au avut un episod de déjà-vu că e doar o iluzie, un exemplu de stimulare cerebrală, nu un caz de puteri parapsihologice.

— ••• —
Articolul este parte din cartea "Introducere în psihologie" de Russell A. Dewey
CUPRINS
(Cap.2: Sistemul nervos uman) - (Partea 2: Neuropsihologia) - Stimularea naturală a creierului. Epilepsia


Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.