ÎndrăgostiţiNu toată lumea este familiarizată cu iubirea iniţială intensă. Tennov a descoperit la discursurile pe care le ţinea că unii oameni erau dezorientaţi. Ei nu au recunoscut descrierea acestui tip de iubire şi au spus că nu au experimentat o astfel de stare.

 

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.16: Sex, prietenie şi iubire) - (Partea a III-a: Tipuri de relaţii) - Este necesară iubirea romantică?

Aceste persoane au spus că nu s-au îndrăgostit niciodată cu atâta pasiune. Ideea în sine le părea ciudată şi un pic nebunească. Cu toate acestea, unii au spus că descrierea lui Tennov despre iubirea iniţială intensă i-a ajutat să înţeleagă atitudinile altora. Înainte, totul părea că atenţia acordată iubirii romantice în cultura populară era ca o conspiraţie pentru a face ceva din nimic.

Tennov susţinut că a găsit două categorii de persoane care nu au experimentat niciodată sindromul de îndrăgostire iniţială intensă.

1. Unii oameni au o capacitate redusă de a experimenta bucuria, extazul sau plăcerea intensă de orice fel. (Aceasta pare a fi tulburarea numită anhedonia sau incapacitatea de a experimenta plăcerea.)

2. Alţii erau pur şi simplu lipsiţi de plăcere. Ei erau hedoniştii nevinovaţi (mereu în căutarea plăcerii), acei dezinhibaţi care nu pot avea nimic în comun cu ideea concentrării întregii iubiri asupra unei singure persoane. Ei au considerat iubirea intensă ca fiind mai degrabă o prostie, chiar nesănătoasă din punct de vedere psihologic, pentru că încuraja la un grad mare de dependenţă.

Tennov a sugerat că persoanele care susţin sexul nevinovat cu mai mulţi parteneri sunt, în general, cei care nu se ataşează emoţional de nicio persoană.

Într-adevăr, există experţi care consideră ideea de dragoste romantică stupidă şi nerealistă. Goode (1959), de exemplu, a scris Romantic Love Complex (Complexul iubirii romantice) care (a spus el), a denaturat gândirea americană în ceea ce priveşte dragostea şi căsătoria.

Goode a definit complexul iubirii romantice ca „o sugestie ideologică că a te îndrăgosti este un temei dorit în procesul de curtare şi căsătorie.” Pentru Goode, aceasta a fost o remarcă discutabilă. El a subliniat faptul că cele mai multe culturi din întreaga lume nu consideră iubirea romantică necesară, nici dezirabilă ca pe un precursor la căsătorie.

Mitologul Joseph Campbell, de asemenea, părea să privească desăvârșita iubire romantică în mod distinct faţă de Vest, deşi demnă de laudă. El a urmărit idealul unui parteneriat emoţional şi devotat până la noţiuni de dragoste curtenitoare, cum ar fi cea găsită în legendele Regelui Arthur şi a Cavalerilor Mesei Rotunde, apărute în Europa în timpul Evului Mediu.

E posibil să existe anumite moduri de definire a iubirii romantice, care o fac să pară o invenţie a culturii occidentale. Totuşi, dorinţa de dragoste nu este o invenţie occidentală. Buss (1994) a rezumat cercetarea modernă astfel:

"Sentimentele de dragoste nu sunt produsele recente ale anumitor opinii occidentale. Dragostea romantică este universală. Gândurile, emoţiile şi acţiunile de dragoste sunt experimentate de oameni în toate culturile cunoscute, de la tribul Zulu din sudul Africii la eschimoşii din calotele nordice de gheaţă din Alaska. În cadrul proiectului International Mate Selection Project [cercetare asupra conceptului darwinist a evoluţiei prin selecţia partenerului] am constatat că „atracţia reciprocă sau iubirea” a fost mult mai dorită decât oricare altă caracteristică examinată". (p.18)