PsihologiePsihologia factorilor umani este o ramură a psihologiei experimentale care este adesea asociată cu psihologia industrială / organizaţională şi care se concentrează pe interacţiunea dintre oameni şi maşini.

 

 

 

Introducere în psihologie. Cuprins
(Cap.15: Psihologia socială) - (Partea a II-a: Organizaţii şi mişcări) - Psihologia factorilor umani


Ingineria  factorilor umani poate face ca un produs sa fie comod şi uşor de utilizat, mai degrabă decât frustrant şi confuz.

Ce este psihologia factorilor umani?

Ştiinţa factorilor umani ca disciplină complexă a fost stimulată de erorile de pilotaj, care au costat multe vieţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Analiza accidentelor de zbor a arătat că multe dintre ele erau cauzate de aspectul confuz al dispozitivelor de la bordurile avioanelor. Piloţii erau năuciţi de numărul mare de cadrane şi indicatoare din cabina de pilotaj, deşi acestea erau proiectate pentru a le atrage atenţia asupra tuturor informaţiilor pertinente şi a le facilita reacţiile corespunzătoare în situaţii de urgenţă. Psihologii factorilor umani au ajutat la identificarea problemelor de design din cabina de pilotaj. Ei au încercat să proiecteze panouri cu dispozitive clare şi uşor de utilizat pentru oameni.

Cât de relevante sunt consideraţiile disciplinelor factorilor umani  pentru producători?

În mod similar, modelele de produse de larg consum, cum ar fi camerele digitale şi DVD playerele impun luarea în considerare a factorilor umani. Aparatele de bucătărie, mobilierul de birou şi multe alte produse beneficiază de studiul atent al interacţiunilor obiect/om. Un design bun poate stimula vânzările oricărui produs confecţionat, în timp ce designul prost ar putea ucide vânzările repetate şi să condamne un produs.

Multe exemple amuzante de proiectare necorespunzătoare se găsesc pe site-ul lui Michael J. lui Darnell, www.baddesigns.com. Vizitatorii site-ului sunt invitaţi să prezinte exemple de design prost pentru diverse produse. În fiecare caz, se vede că un produs ar fi fost mult mai comod dacă proiectantul ar fi luat în considerare posibilitatea, confuzia, neînţelegerea sau lipsa de confort din perspectiva  clientului. De exemplu, analizați "periuţa de dinți ergonomică”. Un corespondent a scris în site-ul menţionat despre aceasta:

Ce era în neregulă cu "periuţa de dinţi ergonomică"?

Periute dinti


Periuţe de dinţi "ergonomice", descrise pe <http://www.baddesigns.com>


Această periuţă de dinţi este produsă în ambele versiuni, pentru dreptaci şi stângaci. Ele sunt configurate pentru a se potrivi mâinii preferate şi sunt dotate cu o adâncitură pentru degetul mare. Ideea este că, din moment ce este probabil că vei ţine periuţa de dinţi cu mâna preferată, de ce să n-o configurezi pentru a o face să fie uşor de ţinut?

Problema cu folosirea acestui periuţe de dinţi este legată de  proiectarea ei pentru a fi apucată doar într-un singur  fel. De obicei, oamenii vor re-poziţiona periuţa de dinţi în mâna lor, după cum vor muta  periajul de la o parte la alte parţi ale gurii lor, sau pentru a ajunge la toate suprafeţele  dinţilor lor. Utilizatorul acestui periuţe de dinţi se confruntă cu o dilemă: pot să-mi rotesc mâna şi să apuc mânerul împotriva modului în care acesta este format? De exemplu, în cazul în care periuţa de dinţi pentru dreptaci este ţinută conform destinaţiei, este dificil să te speli pe partea dreaptă a gurii. Încheietura mâinii trebuie să fie ţinută într-un unghi ciudat. În cazul în care mânerul este rotit în mână, acesta nu se mai potriveşte cu configuraţia  mâinii ("Periuţa de dinţi ergonomică?”, 10 mai 1999).

Ce este ergonomia?

Eticheta "periuţa de dinţi ergonomică" este o ironie, deoarece ergonomia este studiul eficienţei şi siguranţei sistemelor om-maşină. În cazul în care această companie ar fi angajat  practic un expert în factori umani pentru a testa ergonomia produsului lor, ei ar fi aflat că periuţa de dinţi nu era bine proiectată.

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Ne poți ajuta cu o donaţie.


PayPal ()


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro