Simplificând un pic, dacă atomul ar fi de dimensiunea unui teren de fotbal, nucleul atomic ar fi de dimensiunea unui nasture. Restul - spaţiu gol. Dar de ce atunci când apăs pe o masă ori pe o tastatură mâna mea nu trece prin acestea? Ce o opreşte?
De ce simţim că masa este solidă? Pentru că electronii atomilor masei vor respinge electronii mâinii mele? Nu, această explicaţie, deşi prezentă pe anumite site-uri, este greşită.
Dacă atingi o masă, atunci electronii atomilor degetelor tale se apropie de electronii din atomii ce formează masa. Pe măsură ce electronii dintr-un atom se apropie de nucleul unui alt atom, are loc o modificare a modului în care se deplasează electronii în jurul nucleului.
Se întâmplă astfel pentru că un electron aflat pe un nivel energetic inferior în jurul unui anumit nucleu nu se poate afla pe acelaşi nivel energetic în jurul unui alt nucleu, dat fiind că acest nivel este deja ocupat de unul dintre electronii celuilalt atom. Aşadar electronul primului atom trebuie să ocupe un nivel energetic mai ridicat în jurul celui de-al doilea. Această energie suplimentară este generată de forţa de respingere a degetului asupra atomilor mesei.
Aşadar avem nevoie de energie pentru a apropia doi atomi unul de celălalt, căci electronii lor trebuie să atingă niveluri energetice superioare. Încercarea de a apropia toţi atomii din deget de atomii dintr-un obiect necesită o cantitate mare de energie, mai mare decât cea furnizată de mușchii noştri. La nivelul degetului acest proces se resimte ca rezistenţa specifică a mesei la apăsarea cu degetul.
Care-i diferenţa dintre un solid şi un lichid? În esenţă substanţele lichide sunt similare celor solide. Diferenţa constă în modul în care atomii sunt aranjaţi, lichidele având atomii aranjaţi în aşa fel încât este mai mult spaţiu de mişcare, ceea ce permite modificarea formei la apăsare.
Adaptare după: Why do objects feel solid?
Credit imagine: darksilverflame.deviantart.com