Pene gheaţăAm văzut flori din gheaţă pe care eu nu doresc să încerc să le creez în congelatorul meu, pentru că eu locuiesc într-un loc mult prea cald şi uscat pentru a obţine vreodată flori din gheaţă în mod natural. Dar penele din gheaţă sunt mai greu de realizat.

 

 

 

 

Le puteţi vedea constituindu-se pe marginea apelor, a pietrelor sau a rămurelelor sau le puteţi vedea în imaginile din acest articol.

Aceste pene sunt realizate printr-o combinaţie de apă şi vânt care determină formarea de gheaţă pe părţile laterale ale structurilor (aproape de fiecare dată le regăsim pe partea pe care bate vântul). Deşi par a fi instantanee ale trecerii de la un cadrul la altul, de obicei acestea sunt rezultatul unui proces relativ blând.

Pene din gheaţă
Pene din gheaţă

 

Atunci când vremea este călduroasă, norii joşi şi ceaţa produc fenomenul de picurare, căci apa condensează pe obiecte reci şi se prelinge. Când obiectul este prea rece apa nu condensează şi nu trece în stare lichidă, se transformă în gheaţă. Gheaţa rămâne pe clădiri şi se formează pe măsură ce tot mai  multă apă intră în contact cu ea.  Uneori bruma arată ca glazura de pe un tort de nuntă sau ca vata aplicată pe marginea unui obiect sau seamănă cu un peisaj.

Dacă vântul este un pic mai intens împrăştie apa înainte ca aceasta să poată îngheţa în unele locuri în timp ce îi permite să se stabilizeze şi să îngheţe în altă parte şi astfel lucrurile pot deveni mai complicate. Deoarece o porţiune de gheaţă iese în afară adăpostind adesea porţiunea de obiect aflată în spatele ei, la nivelul acesteia ajunge să se acumuleze tot mai multă apă. Unele tipuri de structuri de gheaţă arată ca nişte ţepuşe rezistente. Unele arată ca lamele de ras sau ca nişte aripioare netede. Unele dintre ele care se formează dintr-o cantitate corespunzătoare de apă instabilă şi vânt capătă forma unor structuri uimitoare, asemănătoare unor pene.

Aceste pene de gheață pot fi observate cel mai  adesea pe suprafețe plane, cum ar fi apa sau pe rocile din apropierea unei ape. De multe ori, este foarte probabil să le întâlnim pe lucrurile care se află în apropierea unei ape, deoarece o parte din apă fie  se va evapora, fie se va sublima şi astfel în aer va pluti o cantitate de  apă foarte rece.

 Traducere după wind-and-water-can-build-up-ice-feathers de Ecaterina Pavel

Puteți comenta folosind contul de pe site, de FB, Twitter sau Google ori ca vizitator (fără înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate (aprobate de admin).

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Loghează-te ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Donează prin PayPal ()


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro