Pe 1 august a apărut un nou statut al elevului, aprobat prin ordinul 5.707 din 2024. 

La art. 14, punctul(2) se menționează că:
„(2) În cazul elevilor care în timpul orei de curs manifestă comportamente care aduc prejudicii activității de predare-învățare-evaluare, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, sub supravegherea obligatorie a unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, într-un spațiu supravegheat video din unitatea de învățământ stabilit pentru desfășurarea, de regulă, a unor activități de tipul lectură suplimentară, completarea de fișe de lucru etc.
În acest caz, părintele/ reprezentantul legal al elevului va fi informat în scris/ prin mijloace de comunicare electronică.
Prin excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale sunt preluați pentru a desfășura activitate cu personal specializat.
(3) Cadrul didactic poate decide ca elevul să desfășoare activitatea în spațiul menționat la alin. (2) doar pentru ora de curs ținută de respectivul cadru didactic. Pentru respectiva oră de curs, elevului nu i se consemnează în catalog absență.”

Nu apare nicăieri denumirea de „sală de detenție”, cum tot spune presa și cum au preluat copiii, părinții și profesorii imediat. Acel „spațiu supravegheat” este „sala de detenție”.

În limba română, detenție înseamnă: 
1. Reținere a cuiva în stare de arest, pentru cercetări.
2. Pedeapsă penală care privează pe cineva de libertate pentru o perioadă dată.
3. (Rar) Posedare, păstrare a unui bun, fără intenția de a deveni proprietarul lui.
Sursa: dexonline

Cel mai probabil, ca în atât de multe cazuri, este vorba despre o traducere superficială a termenului „detention”, venit pe „filiera SUA”. Numai că nu se potrivește cu ce e în școlile din SUA denumit „detention”, care se referă la o pedeapsă care constă în ținerea copilului la școală pentru o scurtă perioadă, în afara orelor de curs.

„Detenția”, în SUA, poate avea loc după orele de școală („after-school detention”), înainte de începerea orelor („morning detention”), sau chiar în timpul prânzului („lunch detention”). Aceasta este o metodă de disciplinare menită să corecteze comportamentul elevilor fără a implica suspendarea lor de la cursuri.

Elevii care primesc „detenție”, la americani, sunt de obicei obligați să petreacă un anumit timp sub supravegherea unui profesor sau a unui administrator, în care pot fi obligați să își facă temele, să citească sau să stea în liniște. În unele cazuri, elevii pot fi puși să reflecteze asupra comportamentului lor sau să efectueze sarcini suplimentare.

La noi scopul pare a fi doar acela de a nu-l mai da pur și simplu afară din clasă de la ore pe elev

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Dan · 27 days ago
    Oricum, elevii nu mai sunt daţi afară de la ore. Nu mai e permis. Însă pentru unii profesori e foarte greu să-şi ţină ora la unele clase din cauza a doi-trei elevi. Până anul trecut şcolar, elevilor care se comportau mizerabil nu prea aveau ce să le facă profesorii. În acest context cred că s-a luat măsura asta.
    • This commment is unpublished.
      Iosif A. · 25 days ago
      @Dan
      În practică încă mai sunt dați afară și ținuți la ușă.
      Din punctul meu de vedere, mutatul în clasă și atât este mai degrabă atrăgător pt unii copii, decât o pedeapsă.
      Ar fi fost util să-i fi pus cineva să facă ceva sub supraveghere. Dacă tot sunt la școală...