În fizică nu se schimbă lucrurile peste noapte. De exemplu, se vorbește de vreo 15 ani de „o nouă fizică”, ce tot vine, dar nu mai ajunge. Ceea ce nu înseamnă că nu se fac progrese în fizica particulelor (descoperirea bosonului Higgs în 2012 a reprezentat un progres important), căci despre acest domeniu vorbesc, dar nu atât de importante și atât de des ca să schimbe fundamental fizica.

În dimineața asta am dat peste știrea al cărei titlu îl vedeți mai sus pe site-ul-click-bait-descopera-ro și, desigur, m-am întrebat: dacă o fi adevărat? Dacă s-a schimbat fizica în timp ce eu dormeam?


Așadar, despre ce este vorba?

Firește că nu poate fi vorba despre o particulă care „contrazice tot ce știm despre cum funcționează universul”. E evidentă enormitatea formulării, nu? Chiar „tot ce știm”? Deci, gata, s-a prăbușit totul: mecanica cuantică, teoria relativității, tot? Nimic nu mai stă în picioare? DescoperăPunctRo e site serios 😀, nu se joacă cu știința 😀


Ce s-a întâmplat, în fapt?

Există patru interacțiuni fundamentale în univers: cea electromagnetică (intermediată de fotoni), cea gravitațională (intermediată, probabil, de gravitoni, o particulă nedectată), cea nucleară tare (intermediată de gluoni) și cea nucleară slabă (intermediată de bosonii slabi, W și Z).

→ Citește și: Particulele elementare

Recent, cercetătorii de la proiectul colaborativ „The Collider Detector at Fermilab” (la care au lucrat circa 400 de fizicieni) au publicat  rezultatele unui studiu cu privire la masa bosonului W, studiu care are la bază date obținute la acceleratorul de particule Tevatron (care a fost oprit în 2011). Studiul arată că masa bosonului W este mai mare decât prezice teoria modelului standard al particulelor elementare.

Identificarea bosonului Higgs la Marele accelerator de hadroni de la Cern a consolidat teoria modelului standard, care încorporează mecanica cuantică, teoria relativității speciale, simetria gauge și teoria grupurilor. În plus, modelul standard postulează o serie de simetrii între proprietățile particulelor, ceea ce, printre altele, impune limite în ce privește masa posibilă a particulelor. Iar masa calculată de cercetători nu se potrivește cu cea prezisă de modelul standard.

În mare, cam asta e. Este importantă descoperirea? Sigur, foarte importantă. Diferența dintre valoarea experimentală a bosonului W și cea teoretică este de 0,09%, care este semnificativă. Dar este bine, cel mai probabil, să așteptăm confirmarea acestei valori de la alte proiecte de cercetare.

Modelul standard prezice că masa bosonului W ar trebui să fie 80.357 MeV ± 6 MeV.
Studiul arată că masa este 80.433,5 MeV ± 9,4 MeV.

Dacă măsurătorile recente se vor dovedi adevărate, atunci vorbim, într-adevăr, de o problemă serioasă a teoriei modelului standard, ceea ce înseamnă, în fapt, speranțe pentru progrese semnificative în fizica particulelor.

Dar este posibil să vorbim și de o analiză incorectă a datelor. Modelul standard este „perla coroanei” din fizica modernă, fundamentată pe nenumărate experimente. Ca orice teorie a fizicii, este cu siguranță incompletă, dar, pe de altă parte, este una solidă, care, cred, va fi greu de aruncat la „coșul de vechituri”. Anii următori ne vor spune care variantă este cea corectă în ce privește rezultatul studiului menționat mai sus.

Una peste alta, putem fi liniștiți, nu s-a schimbat fundamental fizica peste noapte. Să avem răbdare :)

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.