Una dintre metaforele moderne, la care mulți aderă fără prea multă analiză, se referă la avantajul pe care-l oferă lucrurile „naturale” în fața celor „artificiale”.
Una peste alta, această antiteză este lipsită de sens, pentru că nu se poate stabili un principiu general valabil. Iată de ce.


Natural nu înseamnă întotdeauna bun

Desigur, o banalitate. Un uragan este natural. Așa cum sunt: un virus ucigaș, veninul otrăvitor al unui șarpe sau un meteorit care lovește o planetă și o distruge complet.

Nu tot ce e natural este și bun. Evident.


De fapt... nu există nimic nenatural

Un alt lucru simplu de înțeles este că, în fapt, nu există nimic nenatural. Că un lucru este făcut de natură sau de om, el este natural, este parte din natură, reflectă legile naturii pe care, în cea mai mare parte, le-am și deslușit.


Și totuși, „artificialul” are sens...

Sigur, totul este natural. Dar dihotomia „natural” - „artificial” are totuși sens...

Ce înțelegem prin ceva „artificial”? Ceva făcut de om. Poate fi vorba despre ceva făcut de om și care nu imită natura, ceva care nu există în natură în același fel (Internetul, vaccinul anti-Covid-19 șamd).

Dar poate fi ceva făcut de om care imită natura (diverse substanțe chimice, folosite, de exemplu, în medicină).

Mai numim artificial ceva creat de natură, dar modificat de om, cum sunt organismele modificate genetic („inginerie genetică”).


Este „artificialul” superior „naturalului”?

Uneori da, uneori nu.

Ce ți-ai dori, că tot am amintit vaccinul anti-Covid: să te imunizezi pe cale „naturală”, riscând să rămâi cu complicații după infectarea cu noul coronavirus ori să te imunizezi pe cale „artificială”, pe baza unui produs creat de om, dar care este sigur, care nu prezintă riscurile metodei „naturale”?


Sunt totuși probleme cu lucrurile „artificiale”?

Pot fi. Problema pe care o prezintă orice produs „artificial” este că dificil să stabilești efectele pe termen lung imediat. Luați organismele modificate genetic, cu care ne întâlnim astăzi peste tot. Sunt ele sigure? Așa ne spun cercetătorii, bazându-se pe analize pe perioade diverse. Dar doar timpul ne va spune adevărul.

În aceeași idee, luați noua tehnologie 5G. Este aceasta sigură? Foarte posibil, dar deocamdată nu dispunem de studii de calitate care să ne spună asta.

Ce este natural are, de regulă, avantajul vechimii. Avem o istorie în spate care ne oferă informații despre efectele lucrului despre care vorbim. Dar vechimea unui produs / serviciu trebuie privită dintr-o perspectivă critică, în sensul că efectele trebuie realmente înțelese, pe baza unor studii, nu pe baza unor mărturii individuale ori a unor mitologii.

În concluzie, „natural” versus „artificial” nu ne spune prea multe despre adecvarea / utilitatea unui produs. Analiza trebuie făcută de la produs la produs, după criterii diverse, așa cum sunt expuse mai sus.

Credit imagine: depositphotos.com

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.