Imaginea de mai sus, precum și cea de mai jos - îl reprezintă, într-adevăr, pe faimosul cercetător Nikola Tesla în laboratorul său din Colorado Springs. Doar că acestea nu sunt pur și simplu fotografii ale lui Tesla în timpul experimentelor. Dacă ar fi stat acolo pe timpul descărcărilor electrice de mare putere, cum se vede în imagini, ar fi murit instantaneu.

 


În fapt, fiecare dintre imagini reprezintă rezultatul suprapunerii a două imagini, una cu Tesla în laborator, iar cea de-a doua care surprinde desfășurarea unui experiment.


Ce se întâmplă în fotografii?

Tesla a trăit doi ani în Colorado Springs, unde compania El Paso Electric a fost de acord să-i ofere gratuit energie. Aici el a construit cea mai mare bobină Tesla din lume, un tip simplu de transformator, cu o tensiune de intrare mică pe care o transformă într-o valoare foarte mare, uneori de ordinul a câtorva milioane de volţi. O bobină primară mare, la care se aplică curentul de intrare mic, înconjoară baza unei bobine secundare cu spirele strâns înfăşurate şi înălţată în aer ca un pol uriaş, la vârful configuraţiei aflându-se un corp metalic.

La putere maximă electronii sunt trimişi în număr atât de mare spre bobina secundară, încât ţâşnesc afară în atmosferă prin corpul metalic, creând astfel descărcările electrice similare fulgerelor, o imagine familiară demonstraţiilor cu bobina Tesla.

 

Tesla - un inventator de geniu

Tesla a lăsat în urmă mai bine de 200 de invenţii. La o jumătate de secol după moartea sa, mai mult de o sută dintre invenţiile lui Tesla erau încă în uzul a milioane de oameni. Creaţiile lui Tesla au inclus realizări extraordinare la acea vreme, ca arcul electric, motorul de curent alternativ şi sistemele de transport al electricităţii către gospodării.

Mulţi consideră că Tesla ar trebui creditat cu descoperirea radioului. În fapt, sistemul său de circuite oscilante, reglabile au făcut radioul posibil.

Tesla, de asemenea, a introdus conceptul de cuptor cu microunde.

Tesla a avansat o mulţime de idei despre energia electrică extravagante. De pildă, și-a dedicat cea mai mare parte a cercetării sale pentru a proiecta un sistem de transmisie a energiei fără fir, care să permită alimentarea cu energie electrică a întregii planete fără fire și pentru a trimite semnale sau mesaje instantaneu între diverse locuri de pe Terra, fără să știe că există limite în privinţa cantităţii de energie transmise astfel. De asemenea, a proiectat un turn prin intermediul căruia urma să transmită energie electrică în mod gratuit în orice loc de pe planetă, folosindu-se de proprietăţile de reflexie ale ionosferei, dar nu a realizat că, deşi principiul funcţionează în cazul undelor radio AM, nu este aplicabil în cazul curentului electric.

Turnul din Wardenclyffe, Long Island, Niloka Tesla
Turnul din Wardenclyffe, Long Island

De asemenea, Tesla a gândit acest turn şi ca o armă gigantică, ce ar putea să fie folosită pentru scopuri de apărare. Mai mult, a crezut că folosind energia electrică ar putea schimba vremea pe Terra, fapt despre care cercetătorii de astăzi cred că nu este posibil. Deşi înţelegerea  lui Testa asupra ionosferei şi a transmiterii fără fir a energiei erau mult înaintea timpului său, acesta a atribut uneori naturii proprietăţi pe care nu le avea.

 

Imagini: wikipedia.org

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.