Marile companii nu-și permit să fabrice produse (prea) fiabile: mașini, telefoane sau becuri...
Să ne imaginăm un bec care nu se arde niciodată. Ai cinci becuri în casă, le cumperi când achiziționezi casa - și cu asta basta!
Ori îți cumperi un telefon mobil care-ți place astăzi și ieși cu el la pensie, peste 40 de ani. Între timp i-ai schimbat bateria de câteva ori.
Sau îți cumperi o mașină care nu se strică niciodată în 20 de ani de utilizare - și tot ce faci este să-i pui benzină și ulei din când în când.
Sună bine. Pentru tine, ca utilizator. Dar pentru cei care le fabrică și vând?


Despre aceste lucruri puteți auzi în videoclipul de mai jos. Iată principalele idei:
• Fabricarea unui bec bun, care să dureze câteva sute de ore - a necesitat multă muncă și inovație
• În 1920 becurile ajunseseră la performanța de a dura 2.500 de ore înainte de a se arde, ceea ce a dus la scăderea vânzărilor
• În 1924, în Geneva, a avut loc o întâlnire secretă a marilor producători de becuri (cartelul Phoebus), pentru a stabili un nou standard pentru durata becurilor, 1.000 de ore. Cine nu se conforma, plătea penalități. După circa 6 ani înțelegerea a căzut, dar practicile au continuat.
• Companii precum Apple fac produsele în așa fel încât să preferi să cumperi un produs nou cât mai repede (actualizările de soft duc la încetinirea vitezei de funcționare; schimbarea bateriei este imposibil de făcut de utilizator, iar compania cere prețuri exorbitante pentru asta).
• În 1922 Ford spunea: „Vrem ca acela care cumpără o mașină de la noi să nu trebuiască să mai cumpere vreodată alta”. Dar lucrurile s-au schimbat după o vreme...
• În curând au apărut noi idei în industria auto, cum ar fi noi culori în fiecare an, care să atragă noi cumpărători. Aceste trucuri au devenit din ce în ce mai avansate, cu trecerea anilor.
• Ce face Apple? În fiecare an: noi produse, cu îmbunătățiri tehnologice nesemnificative, un nou stil, noi culori... Aplicabil și în industria auto.

 

De ce nu avem produse frumoase

 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.