Pe hartă, evidențiate: China, India, Indonezia, Pakistan și Bangladeș

Populația lumii are în jur de 7,8 miliarde de locuitori. România, cu o populație (după domiciliu, ianuarie 2020) de circa 22,2 milioane, este o țară relativ mică. Chiar foarte mică, raportat la țările cele mai populate ale lumii, cum ar fi China (1,4 miliarde) sau India (1,36 miliarde). În primele zece cele mai populate țări veți descoperi țări pe care, cel mai probabil, nu le-ați fi încadrat în acest top.

În ce privește populația rezidentă a României (populația care locuiește între granițele țării), ultimele date vin din ianuarie 2019, fiind vorba despre 19,4 milioane persoane.


Cele mai mari țări, după numărul de locuitori, sunt:
1. China - 1.403,07 milioane
2. India - 1.363,43 milioane
3. Statele Unite ale Americii - 329,85 milioane
4. Indonezia - 266,91 milioane
5. Pakistan - 220,89 milioane
6. Brazilia - 211,65 milioane
7. Nigeria - 206,13 milioane
8. Bangladesh - 168,77 milioane
9. Rusia - 146,74 milioane
10. Mexic - 127,79 milioane

Dar populația lumii este în mod inegal răspândită pe uscat. În fapt, aproape jumătate din populația lumii (44%) locuiește în sudul Asiei, într-un spațiu destul de mic, raportat la întreaga suprafața a uscatului de pe Terra.

În imaginea de mai jos puteți vedea evidențiate 5 dintre cele zece state enumerate mai sus, toate din Asia, însumând 3,42 miliarde locuitori.

 

44% din populația globului locuiește pe o suprafață relativ mică în sudul Asiei

 

Sunt 195 de state în lume (numărul este discutabil din mai multe puncte de vedere, dar pentru scopul acestui articol nu sunt relevante detaliile). Primele zece cele mai populate țări au o populație de circa 4,44 miliarde (circa 57% din populația globului).

 

Distribuția populației din primele cele mai populate zece țări

 

  

Dar, suprafețele hărților de mai sus, cum sunt, în fapt, toate hărțile cu care sunteți obișnuiți, nu reflectă raportul real dintre suprafețele țărilor lumii. Rusia sau Groenlanda, de exemplu, par mai mari decât sunt. Harta lumii este înșelătoare.

Click pe imaginea de mai jos pentru a vedea de ce stau lucrurile altfel și cum ar arăta o hartă care să reflecte valorile relative reale ale dimensiunilor țărilor lumii.

 

 

Modulul de comentarii de mai jos poate fi folosit, dar este încă în perioada de testare. Logarea prin FB și Google nu funcționează pt moment.
Se pot publica comentarii după înregistrare ori pur și simplu ca vizitator (fără nicio formalitate de înregistrare). Pt vizitatori comentariile sunt moderate, înainte de publicare.

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
symbols left.
Loghează-te cu... ( ori Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 


Dacă găsiţi scientia.ro util, sprijiniţi-ne cu o donaţie.


PayPal ()
Susţine-ne pe Patreon!


Contact
| T&C | © 2020 Scientia.ro