Premiul Nobel pentru literatură a fost acordat astăzi scriitorului peruvian Mario Vargas Llosa "pentru cartografierea structurilor de putere cât şi pentru imaginile sale tăioase despre rezistenţa, revolta şi înfrângerea indivizilor".

 

Mario Vargas Llosa
Mario Vargas Llosa
Credit: nobelprize.org

 

Mario Vargas Llosa s-a născut la 28 martie 1936 în oraşul peruan Arequipa.  Este unul dintre cei mai importanţi romancieri şi eseişti ai Americii Latine, unul dintre liderii generaţiei sale. A candidat în 1990 pentru preşedinţia statului Peru, susţinând o serie de reforme neoliberale, dar pierzând în al doilea tur de scrutin în faţa lui Alberto Fujimori. Printre cele mai renumite opere ale sale se numără scrierile: Oraşul şi câinii, Casa verde, Conversaţie la Catedrală (cea mai cunoscută operă a sa), Sărbătoarea ţapului, Paradisul de după colţ sau Războiul sfârşitului lumii.

 


Criticul literar Nicolae Manolescu consideră că "Faptul că Llosa a luat premiul Nobel pentru literatură e o surpriză mai mare decât Nobelul pentru Herta Muller", găsind şi un motiv de mândrie în decernarea acestui premiu deoarece "Este al doilea Nobel câştigat de un laureat al premiului Ovidius, decernat la Neptun. Orhan Pamuk l-a luat în 2008, iar LLosa, dacă-mi aduc eu bine aminte,în 2005".

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.