Două săptămâni petrecute la Institute of Advanced Studies din Princeton, acolo unde Einstein a încercat să unifice teoria relativității generale cu mecanica cuantică.


IAS Princeton

În mijlocul naturii – într-un decor complet verde – este institutul unde Einstein a petrecut mai bine de 20 de ani – încărcând să găsească o teorie care să unifice relativitatea generală, cea care descrie geometria spațiului și a timpului în funcție de materie și energie, cu mecanica cuantică, teoria care descrie lumea microscopică în funcție de așa-numită funcție de undă.

În momentul în care Einstein a sosit la IAS i s-a oferit un birou foarte mare; ce a făcut însă Einstein? Nu a vrut biroul cel mare și a ales biroul care ar fi fost destinat… secretarei.

Acolo a lucrat la noi teorii care, credea el, vor reuși să găsească teoria unică – o teoria a spațiului, timpului și materiei într-un limbaj cuantic. Einstein nu a reușit, în prezent cercetătorii care lucrează la IAS încă încercând să găsească această teorie unificatoare.


Einstein la IAS

Vă gândiți probabil dacă toată lumea vorbește de Einstein la IAS, nu? Nicidecum. Nimeni nu vorbește despre Einstein. Poate sunt sătui de vorbit despre Einstein ori ocupați cu teoriile la care lucrează.

„Prezența” lui este însă resimțită, chiar dacă nu în mod evident. Strada din fața institutului se numește Einstein Drive.

Casa în care a locuit este unica în fața căreia este specificat că este o casă privată. Probabil mulți au crezut că e un muzeu și au încercat să intre.

Fostul lui birou nu este vizitabil. Iar cei care vin în pelerinaj (nu mulți din câte am înțeles) întreabă unde este împrăștiată cenușa lui Einstein :)

Urmele lui Einstein se simt și la ce lucrează la ora actuală cercetătorii.


Ce se face la IAS?

La IAS se fac studii teoretice. Se lucrează mult la noi teorii sau la îmbunătățirea unor teorii deja existente.

Sunt aici Maldacena și Witten – care dezvoltă teoria corzilor (string theory) cu noi idei; este Steve Adler – care, după ce s-a dedicat teoriei particulelor elementare (cu faimoasele anomalii), s-a ocupat de mecanica cuantică, iar la ora actuală are niște modele care descriu găurile negre în mod deosebit și… bizar, ținând cont de teorii gauge (Weyl). Se așteaptă ca găurile negre să emită particule – ceea ce ar fi o revoluție.

Întâlnești cercetătorii discutând la tablele negre din sala comună din edificiul Bloomberg – scriind cu cretă la tablă. Tablele sunt pline de semne aparent misterioase și din când în când vezi scris și precizat numărul de dimensiuni. Da – numărul de dimensiuni este important, deoarece în teoria corzilor, de exemplu, putem avea mult mai mult de cele patru (trei spațiale și una temporală a noastră).

Nu doar fizică – ci și scriitori – precum Graham Farmelo – care, după succesul incredibil cu cartea The Strangest Man (despre Dirac) la ora actuală scrie o carte despre Hawking.


Ce fac eu la IAS?

Eu sunt „visiting scientist” – invitată de Steve Adler – cu care discut proiecte de modificare e ecuației lui Erwin Schrödinger pentru rezolvarea problemei măsurătorii în mecanică cuantică (pisica lui Schroedinger).

Eu cu grupul meu facem experimente la laboratorul subteran de la Gran Sasso din Italia – și măsurăm posibile semnale ale acestei noi teorii a colapsului funcției de undă – așa-numita radiație spontană.

Până acum nu am găsit aceste semnale, dar perfecționăm experimentele și în viitor cine știe ce vom descoperi?

Între timp teoreticienii dezvoltă noi teorii. Așa avansează cercetarea și cunoașterea universului din punct de vedere științific.

IAS Princeton a avut și continuă să aibă o contribuție extrem de importantă – de aici, din mijlocul naturii, din locul unde Einstein a petrecut mai bine de 20 de ani – încercând să găsească acea teorie la care încă mai visăm.


În final, o poză cu mine în fața casei în care a locuit Einstein :)

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.