Profesorul Kevin ThompsonObţinerea recordurilor sportive, atât la nivel mondial sau olimpic, cât şi la nivel personal, pentru cei care nu fac sport de performanţă, este un obiectiv important. Pregătirea fizică, inima şi muşchii sunt elemente importante, dar esenţial este... creierul.

 

 

 

Secretul recordurilor olimpice şi mondiale: cum reuşesc sportivii de top să fie atât de buni?

Neurologul englez, Roger Bannister, cel care pentru prima dată în lume a alergat distanţa de o milă în mai puţin de 4 minute, în 1954, susţine că pentru stabilirea recordurilor sportive cel mai important organ este creierul. Noi studii îi dau dreptate.

Kevin Thompson, medic sportiv de la Northumbria University din Marea Britanie a efectuat un studiu interesant în urma căruia a dedus că un factor determinant în realizarea recordurilor este competiţia. Creierul se activează şi ajută în obţinerea de rezultate care, fără această competiţie, ar fi imposibil de atins.

Ce a făcut Thomson? A convins un număr de ciclişti să pedaleze pe biciclete gen cyclette cu un ecran în faţă pe care urmăreau 2 figuri (două avataruri): unul reprezentând cel mai bun record pe care l-au realizat şi celălalt - pe sine, în chiar cursa pe care o efectuau la momentul respectiv. Obiectivul era de a rămâne pe cât posibil la nivelul recordului personal.

Thomson a manipulat avatarul cu recordul, crescând viteza cu 1% - şi a constatat că cicliştii reuşeau să egaleze noul record.

Ce îi limita deci pe sportivi să ajungă la acest record fără să fie „păcăliţi"? Jo Corbett, de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie, a formulat o ipoteză interesantă: creierul ţine deoparte o rezervă de energie care să îl ajute pe sportiv în caz de dificultate. În cazul unei competiţii însă, creierul pune la dispoziţie această energie, iar sportivii sunt capabili să stabilească recorduri pe care altfel nu le-ar realiza.

Competiţia face deci minuni! Împinge creierul să elibereze energie de rezervă, care de multe ori este folosită pentru a stabili un record greu de atins.

 

Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune-ne care-i părerea ta...
caractere rămase.
Ești „vizitator” ( Fă-ți un cont! )
ori scrie un comentariu ca „vizitator”

 Ar fi util dacă ne-ai sprijini cu o donație!
Donează
prin PayPal ori
Patron


Contact
| T&C | © 2021 Scientia.ro