Oameni şi roboţi. La ora actuală este uşor de făcut diferenţa. Oamenii au emoţii, roboţii nu. Oamenii glumesc, roboţii nu. Roboţii calculează extrem de rapid, oamenii nu. Vom ajunge însă într-o perioadă în care roboţii vor fi asemenea nouă? Ray Kurzweil susţine că da. Ba mai mult, acest lucru se va întâmpla în 2029! Şi apoi?
Roboţii cu EMOŢII? Mai repede decât ne imaginăm! În ce an roboţii ne vor semăna?
Roboţi care sunt în stare să danseze sau să joace şah; roboţi care fac curat sau joacă fotbal. Ba mai mult: roboţi folosiţi în medicină, capabili să opereze mai bine decât un chirurg. Ce ne-am putea dori mai mult? Desigur, roboţii sunt uşor de recunoscut şi nimănui nu i-ar trece prin cap să ceară sfaturi unui robot într-o poveste de iubire. Cine ar sta să îi povestească unui robot ultima glumă bună pe care a auzit-o de la prieteni?
Lucrurile s-ar putea schimba însă. Roboţii ar putea deveni asemeni nouă mult mai repede decât ne-am imagina!
Ray Kurzweil susţine că în 2029 toate lucrurile descrise anterior vor fi posibile! Am putea fi noi cei care consolăm un roboţ îndrăgostit a cărui poveste de iubire nu funcţionează precum şi-ar dori.
Roboţii ar putea să ajungă să ne citească emoţiile, să înveţe de la noi, să zâmbească şi să spună bancuri, chiar să le şi inventeze!
Cine este însă Ray Kurzweil? Vreun nebun vizionar care nu trebuie luat în seamă? Nicidecum! Kurzweil este directorul departamentului de inginerie de la Google; în vârstă de 66 de ani, are o experienţă de invidiat şi la activ o serie de „previziuni” care s-au îndeplinit.
Printre acestea, cea făcută în 1990, când a susţinut că în 1998 va fi construit primul calculator capabil să bată la şah un campion mondial. În 1990 acest lucru părea imposibil şi nu puţini au fost cei care au râs auzindu-l pe Kurzweil susţinând această „nebunie”. Şi totuşi, în 1997 (deci chiar puţin mai devreme faţă de anul prevăzut) „Deep Blue” creat de IBM a reuşit performanţa de a-l învinge la şah pe marele campion Garry Kasparov. Kurzwiel a fost un vizionar şi în ceea ce priveşte Internetul: în momentul în care acesta făcea primii paşi, a fost unul dintre puţinii care au susţinut că „pânza de păianjen” a Internetului se va extinde în întreaga lume.
Google crede în Kurzweil şi i-a dat mână liberă: acesta a reuşit să adune la Google cele mai bune minţi în domeniul roboticii şi să cumpere o serie de societăţi care s-au remarcat în acest domeniu.
La ora actuală lucrează la descifrarea secretului limbajului şi a reţelelor neurale – care stau la baza proceselor de gândire şi de formulare a acestor gânduri. În momentul în care un robot va fi capabil să înţeleagă limbajul uman şi să elaboreze la rândul lui o serie de idei, nimic nu-l va putea opri să fie din ce în ce mai asemănător nouă.
Roboţii ar putea deci ajunge în următorii ani, indiferent de aspectul lor fizic (acesta este lucrul cel mai uşor de realizat), să ne semene din punctul de vedere al formulării ideilor. Ar putea ajunge să aibă sentimente şi emoţii.
Dacă într-adevăr acest lucru se va realiza, ce s-ar putea întâmpla după aceasta? Greu de spus! Roboţii ar putea progresa de „capul lor”: roboţi care proiectează şi realizează alţi roboţi, din ce în ce mai perfecţionaţi.
Vom ajunge oare într-o zi să avem de-a face cu roboţi care nu doar gândesc mai bine ca noi, ci au şi sentimente şi emoţii mai intense şi mai profunde decât noi? Greu de spus!
Ray Kurzweil nu vrea să rateze evenimentul. Având la ora actuală 66 de ani, a declarat că ar vrea să fie congelat, probabil dorind să poată să fie readus la viaţă în momentul în care i s-ar putea asigura alţi mulţi ani de viaţă, de ce nu, cu ajutorul roboţilor. Kurzweil nu este deloc speriat de roboţii inteligenţi şi umani, întrucât este convinsă că noii roboţi nu vor intra în competiţie cu oamenii, ci îi vor ajuta pe aceştia într-o lume unde inteligenţa umană şi cea roboţică, dar şi emoţiile roboţilor vor genera un progres al societăţii.