Ai supravieţuit periculoaselor ore ale dimineţii şi capcanelor de după masa de prânz. Pe măsură ce intri în a doua parte a zilei, ritmurile tale biologice se schimbă din nou, pentru a te pregăti pentru venirea nopţii. Aceste ritmuri schimbătoare sunt controlate de ceasul biologic aflat adânc în interiorul creierului tău. Şi sunt controlate atât de bine, încât folosirea lor optimă ar putea ajuta la tratarea şi vindecarea unei boli atât atât de necruţătoare şi de răspândită în lumea modernă: cancerul.

 

 

Viaţa secretă a ceasului biologic - de la 8 la 14

Nu mai mare decât un bob de orez, acesta este format dintr-un pachet de celule controlate de un set unic de gene. Pe parcursul celor 24 de ore, aceste gene se comută regulat de pe PORNIT pe OPRIT şi invers, ţinând astfel evidenţa timpului şi spunându-i restului corpului ce să facă. Exact ca şi un dirijor care produce un ritm temporal regulat, din care membrii orchestrei îşi iau propria parte pe care trebuie să o interpreteze şi, ca şi rezultat, aveţi o simfonie mai degrabă decât o cacofonie. Cam aşa arată ceasul tău biologic în acţiune. Este într-adevăr un mecanism extrem de rafinat.

 

 

 

2 p.m. - 4 p.m.

 

Câteva descoperiri recente au arătat că ceasul biologic aflat în creierul nostru nu este singur. Există astfel de ceasuri în fiecare parte a corpului nostru: în inimă, în plămâni, în ficat sau în rinichi. Înţelegând mecanismul acestui ceas pentru organe diferite din corpul nostru, le-a permis oamenilor de ştiinţă să facă progrese importante în tratamentul unor boli. Organele individuale pot fi acum tratate în conformitate cu propriul lor “program” intern. Aceasta ar putea fi cheia pentru tratarea cu succes a cancerului, o boală atât de răspândită în lumea modernă.

 

 

În zilele noastre, doctorii încearcă să trateze în mod tradiţional cancerul cu ajutorul chimioterapiei. Scopul acesteia este de a ucide tumorile canceroase, prin utilizarea unor medicamente toxice. Problema este că aceste medicamente distrug şi celulele sănătoase şi acest lucru poate avea efecte extrem de dăunătoare pentru pacient. Dozele de chimioterapie care pot fi tolerate, diferă în funcţie de organismul fiecăruia în parte şi s-ar putea să nu fie suficiente pentru micşorarea sau eliminarea tumorii, iar cancerul să se răspândească astfel şi la celelalte organe.

 

Christiane Thieven din Marea Britanie a fost diagnosticată cu cancer la colon în 2004. După ce şocul iniţial s-a mai diminuat, a început chimioterapia pe care a primit-o regulat până recent. Dozele limitate pe care aceasta le putea tolera nu au fost suficiente pentru a-i micşora tumorile şi cancerul s-a răspândit şi la ficat. Fără a avea alte opţiuni, aceasta a apelat în Franța la un tratament experimental care încearcă să folosească ritmurile naturale ale ceasului ei biologic în lupta cu boala. Îi sunt administrate aceleaşi medicamente toxice ca şi înainte, dar ele sunt atent programate pentru acele momente din zi când celulele ei sănătoase sunt cel mai puţin active, astfel încât, cât mai puţine dintre acestea să fie distruse de chimioterapie. În loc să îşi petreacă până la cinci zile zile în spital, Christiane poartă o pompă specială tot timpul la ea, care îi inoculează automat tratamentul zilnic la ora patru după-amiaza şi la ora patru dimineaţa.

 

 

Rezultatele preliminare ale analizelor sunt încurajatoare. Deja se vede o îmbunătăţire în funcţiile ei hepatice, în dimensiunea tumorală şi, de asemenea , durerea pe care o simţea a dispărut aproape complet după primul tratament. Conform medicului ei, Francis Levi, beneficiile administrării chimioterapiei în anumite perioade ale zilei nu sunt deloc neglijabile. Acesta a descoperit două lucruri importante: controlarea orei la care se ia medicaţia nu numai că a avut ca şi consecinţă distrugerea a de cinci ori mai puţine celule sănătoase, DAR tratamentul a fost de două ori mai eficace în uciderea celulelor canceroase. Aceste rezultate preliminarii i-au dat noi speranţe lui Christiane şi ar putea, de asemenea, ajuta mulţi alţi pacienţi pentru care nici un alt tratament nu a fost de folos. Înţelegerea logică a modului în care ceasul biologic influenţează boala înseamnă că am putea dezvolta medicamente mai eficiente şi totodată mai inteligente.

 



4 p.m. - 6 p.m.



Amorţeala de după-prânz a trecut şi tocmai ai ajuns în acel moment al zilei când temperatura şi energia corpului tău sunt în creştere. Deja ai aflat că ar fi bine să eviţi efortul prea mare dimineaţa din motive de sănătate. Dar atunci când ar trebui să îţi programezi exerciţiile fizice pentru a obţine cele mai bune rezultate?

Aproape orice record mondial în atletism şi ciclism a fost doborât după-amiaza sau seara. Pentru a afla de ce timpul zilei este atât de critic, medicul sportiv Greg Atkinson a analizat performanţele unor atleţi de top, atât dimineaţa, cât şi seara. Aceştia au obţinut rezultate cu 10% mai bune în a doua parte a zilei. Oamenii de ştiinţă cred că aceste performanţe se datorează în parte fluctuaţiilor de temperatură cauzate de ceasul biologic. Asta deoarece la fel ca şi performanţa, temperatura corpului este la cel mai înalt nivel după-amiaza şi seara. Se crede că această variaţie naturală a temperaturii acţionează la fel ca şi încălzirea dinaintea antrenamentului propriu-zis.

 

 

Dar nu toate sporturile beneficiază de acest lucru. Imaginea de ansamblu devine un pic mai complicată când aruncăm o privire asupra celorlalte componente care stimulează performanţa, cum ar fi echilibrul. Asta deoarece echilibrul şi alte lucruri cum ar fi rezistenţa şi fermitatea braţelor sunt la cel mai înalt nivel dimineaţa. Pe măsură ce tot mai multe părţi ale corpului nostru sunt analizate, oamenii de ştiinţă sunt în măsură să înţeleagă mai bine în ce mod putem da tot ce e mai bun din noi.

Dar ştiinţa ceasului biologic nu este doar despre beneficiile pentru sănătate. De-a lungul următoarelor ore, pe măsură ce seara se apropie, înţelegerea ritmului corpului tău te poate ajuta să te bucuri de viaţă, fie că este vorba de îmbunătăţirea vieţii sexuale sau de aflarea timpului optim pentru o băutură cu prietenii...

Este timpul pentru distracţie!

Viaţa secretă a ceasului biologic - de la 18 la 22 (4)

 

 

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.