Una dintre cele mai frumoase modalităţi de a vedea lumea a fost şi rămâne, fără îndoială, călătoria cu trenul. Pe fiecare continent au fost construite de-a lungul timpului căi ferate prin cele mai sălbatice şi inaccesibile ţinuturi. În cele ce urmează vom face o trecere în revistă a trenurilor expres care străbat aceste locuri, păstrând totodată speranţa că poate într-o zi vom avea posibilitatea de a le vedea şi noi pe viu.





AFRICA: Pride of Africa


 

Într-o serie de călătorii care pot dura de la 24 de ore până la două săptămâni, Pride of Africa leagă unele dintre cele mai faimoase destinaţii ale Africii, începând cu Cape Town, Africa de Sud, continuând cu Zimbabwe si Zambia şi sfârşind cu Tanzania. Câteva puncte de atracţie care vor fi vizitate în timpul călătoriei sunt: mina de diamante din Kimberley, cascada Victoria, râul Zambezi (pe care se face şi o scurtă croazieră), marele rift african, provincia Mpumalanga (cu canionul râului Blyde şi Parcul Naţional Kruger).

Cu o capacitate de cazare de maxim 72 de pasageri în condiţii de lux, trenul poate fi tras, în funcţie de înclinarea reliefului, de o locomotivă electrică, diesel sau chiar cu aburi.

 



 


AMERICA DE NORD: Rocky Mountaineer

 

 

 


Începând din 1990 peste un milion de oaspeţi au experimentat călătoria de neuitat cu trenul de lux Rocky Mountaineer printre uimitoarele peisaje ale Columbiei Britanice şi maiestuoşii Munţi Stâncoşi. Sunt puse la dispoziţia călătorilor nu mai puţin de patru trasee presărate cu tuneluri, văi adânci, râuri de munte sau lacuri glaciare, care pornesc din vestul Canadei şi ajung până dincolo de lanţul munţilor Stâncoşi, în provincia Alberta. Pentru a nu se pierde nimic din privelişte, călătoria se desfăşoară numai pe parcursul zilei, iar noaptea clienţii sunt cazaţi, în funcţie de traseu, în hoteluri de lux din cosmopolitanele oraşe Calgary şi Vancouver sau chiar în staţiuni din Banff (cel mai vechi parc naţional al Canadei) şi de lângă celebrul lac Louise.

 

Rocky Mountaineer a primit trei ani la rând (în 2005, 2006 şi 2007) premiul “World's Leading Travel Experience by Train" oferit de World Travel Awards.








AMERICA DE SUD: Orient Express's Hiram Bingham

 


Cu Hiram Bingham Express puteţi descoperi în 8 zile toate comorile Peru-ului, călătorind printre crestele andine, de la capitala incaşă Cuzco până la ruinele de la Machu Pichu. Nu lipseşte nici vizita Văii sacre a incaşilor, a lacului Titicaca precum şi a canionului Colca, în ţinutul condorilor.







ASIA: Palace on wheels




Înfiinţat în 1982 pentru promovarea turismului , Palace on wheels a fost primul tren de lux al Indiei. Pe parcursul unui itinerar de 8 zile, acesta înconjoară provincia Rajasthan din nord-vestul ţării, prilej de vizitare a mai multor oraşe cu tradiţie (Delhi, Jaipur sau Agra), a unor monumente istorice şi palate deosebite (Palatul Vanturilor, Fortul Agra sau mausoleul Taj Mahal), precum şi a câtorva parcuri naţionale (cum ar fi rezervaţia de tigri din Ranthambore şi sanctuarul păsărilor din Bharatpur).

Pentru a lăsa suficient timp pentru vizitarea obiectivelor istorice, acest tren călătoreşte mai mult noaptea.






ASIA: Eastern and Oriental Express

 

 

Deşi iniţial acest tren parcurgea distanţa de 2031 de km între Singapore (Malaezia) şi Bangkok (Tailanda), începând cu anul 2007, traseul a fost extins şi către Vientiane, capitala Laosului. Traversând junglele tropicale extrem de dese, sătucurile înconjurate de câmpii întinse cultivate cu orez şi de plantaţii de ceai, acest traseu reprezintă introducerea perfectă în misterele Asiei de Sud-Est.

Pe lângă minunatele temple întâlnite pe parcursul celor patru zile cât durează călătoria, un punct de atracţie major îl constituie vizitarea faimosului pod de pe râul Kwai.


 

 

AUSTRALIA: Ghan and Indian Pacific


 

Cu aceste două trenuri puteţi parcurge imensa Australie de la un capăt la celălalt, începând de la est, din Sydney, continuând cu Perth pe coasta de vest şi sfârşind cu oraşul Darwin aflat în nord. Traseul abundă de obiective aflate în Patrimoniul Mondial al Unesco. Un punct de atracţie major îl constituie vizitarea Parcului Naţional Kakadu.

 

 

 

EUROPA - ASIA: Transsiberian Express

 

Acoperind o distanţă de 9288 de km pe două continente şi traversând 7 fusuri orare, calea ferată transsiberiană este cea mai lungă linie ferată continuă din lume, fiind vizibilă chiar din spaţiu. Aceasta a fost construită între anii 1891 şi 1916, la acea vreme fiind cel mai important proiect ingineresc la nivel mondial .

Practic nu există o cale mai bună de a vedea pe viu vasta Siberie, călătorind de la Vladivostok la Moscova şi invers. Transsiberianul are trei rute: ruta clasică duce la Vladivostok, pe coasta Pacificului; celelalte două sunt Transmongolianul, care merge până la Beijing, si Transmanchurianul, a cărui staţie finală este de asemenea Beijingul, dar trece din Rusia direct în China, traversând Manciuria. Printre atracţiile călătoriei se evidenţiază vizitarea Mongoliei, a celui mai adânc lac cu apă dulce din lume, Baikal precum şi a capitalei ruseşti Moscova.








EUROPA: Glacier and Bermina Express



 

Cele două trenuri nu sunt de fapt de loc express-uri în sensul obişnuit alocat pentru un tren de mare viteză, ba din contră ele sunt considerate cele mai încete trenuri de acest fel din lume. Legând staţiuni importante din Alpii elveţieni, cum ar fi St Moritz sau Zernatt, acestea formează un traseu care traversează zeci de poduri şi tunele, urcând până la 2033 de metri altitudine.

 




EUROPA: Danube express

 

 

 

Pornind de la Budapesta fie spre Berlin, fie spre Istanbul, în funcţie de traseul ales, Danube Express reprezintă o experienţă nouă mai ales pentru cei care doresc să descopere Europa de Est. Cu opriri în toate oraşele de pe traseu, călătoria oferă prilejul de a vizita numeroase obiective aflate în Patrimoniul Unesco. Totuşi trenul şi-a câştigat faima datorită posibilităţii de a călători prin sălbăticia Transilvaniei. Acesta poposeşte în România la Sibiu şi Sighişoara, punctul de atracţie constituindu-l vizita la Castelul Bran.

 




EUROPA: Venice Simplon-Orient-Express



Acest tren nu mai are nevoie de nici o prezentare. Având loc o dată pe an, călătoria cu Orient Expressul care parcurge ruta originală dintre Paris şi Istanbul este probabil cea mai populară călătorie cu trenul din lume. Pe parcursul a şase zile acesta traversează 7 ţări: Franţa, Elveţia, Austria, Ungaria, România, Bulgaria şi Turcia. Punctul de atracţie pentru ţara noastră îl reprezintă vizita castelului Peleş, construit în 1883 şi considerat unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei.




 


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.