Proteinele sunt substanţe organice macromoleculare formate din lanţuri de aminoacizi. Aminoacizii sunt substanţe organice cu funcţiune mixtă. Proteinele sunt polimeri ai aminoacizilor. Aminoacizii unei proteine (şi ordinea lor) sunt determinaţi de gene.

 

 

 

Lipidele şi glucidele (3)

 

Caracteristici generale ale proteinelor


Aminoacizii naturali


Proteinele intră în componenţa membranei celulare şi a organitelor celulare. Proteinele sunt consumate de către organism doar în cantităţile necesare,  restul fiind eliminate. Ele sunt degradate de către enzime, iar aminoacizii componenţi sunt folosiţi la sinteza altor proteine. Consumul proteinelor completat cu efortul fizic duce la creşterea masei musculare.

 



Enzimele sunt şi ele un tip de proteine. O enzimă este o substanţă care metabolizează (degradează) substanţele consumate de către organism în substanţele de bază, simple. Fiecare tip de enzimă degradează un anumit tip de substanţă organică; unele enzime degradează proteine, unele lipide, iar altele glucide.

Colagenul intră în alcătuirea oaselor, ligamentelor, cartilagiilor şi a tendoanelor. Keratina intră în alcătuirea coarnelor, părului, unghiilor, penelor etc. Elastina intră în alcătuirea tendoanelor şi ţesutului conjunctiv elastic. Glutenul se găseşte în alcătuirea seminţelor cerealelor. Proteinele histone sunt proteinele asociate acizilor nucleici. Hemoglobina este proteina din sânge care transportă oxigenul în organism. Insulina este proteina administrată celor cu diabet.

Anticorpii sunt substanţe proteice care luptă împotriva bacteriilor, viruşilor şi altor agenţi patogeni. Anticorpii se fixează pe particule numite antigene, ataşate agenţilor patogeni, şi le aglutinează.


Sinteza proteinelor


Informaţia necesară sintezei proteinelor este conţinută în anumite gene. În sinteza proteinelor au un rol important trei tipuri de ARN: ARN-ul de transport care transportă aminoacizi la locul de sinteză al proteinelor, ARN-ul ribozomal, care intră în alcătuirea ribozomilor, organite celulare, care sintetizează proteinele şi ARN-ul mesager care copiază informaţia unei catene de ADN şi o foloseşte la sinteza proteinelor, proces numit transcripţie. În funcţie de informaţia copiată de ARN-ul mesager se stabilesc aminoacizii componenţi ai proteinelor şi ordinea în care aceştia sunt aşezaţi în structura proteinei sintetizate.

 

Sinteza proteică
Sinteza proteică


Vitaminele


Vitaminele sunt substanţe organice, care prezintă o deosebită importanţă pentru toate organismele. Pentru menţinerea sănătăţii este foarte necesar ca hrana să conţină anumite vitamine esenţiale. De obicei vitaminele sunt obţinute prin consumul fructelor şi al legumelor. Lipsa pentru o perioadă lungă de timp a vitaminelor duce la apariţia unor boli grave. De exemplu, lipsa vitaminei C în alimentaţie duce la boala numită scorbut. Scorbutul se manifestă prin apariţii ale unor pete pe piele, sângerări ale mucoaselor şi ale gingiilor. Unele animale pot să îşi producă singure vitamina C, nu trebuie s-o obţină doar din hrană.

Acizii nucleici (5)




Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.