Întâi de toate, e dificil. Încercați să stați într-un picior și o să vedeți că nu e ușor deloc. Ok, probabil că aceste păsări au evoluat să le fie confortabil dacă stau într-un picior. Dar de ce? La ce ajută?


Nu toate păsările stau într-un picior, așa cum știți foarte bine, din observațiile întâmplătoare din natură sau de la grădina zoologică. Dar unele, ca flamingo, barza sau cocorul, stau. După cum observați, e vorba de păsări cu picioare lungi.

Aceste păsări stau perioade diverse în apă, în căutarea hranei. Iar statul în apă înseamnă, de regulă, contactul cu un mediu rece (mai rece decât aerul), care favorizează pierderea de căldură. Corpul păsărilor, ca și al oamenilor, încearcă să păstreze o temperatură constantă.

Se pare că statul într-un picior este un truc evolutiv pentru a diminua pierderea de căldură.

Observarea îndelungată a flamingo confirmă această teorie. S-a constatat că pasărea stă mai mult timp într-un picior atunci când stă în apă decât când este pe uscat. În plus, cu cât temperatura apei este mai mică, cu atât pasărea stă mai mult timp într-un picior.

Păsările mai folosesc un truc anatomic pentru a reduce pierderea de căldură. Arterele care transportă sânge (cald) către picioare sunt așezate lângă venele care transportă sângele (răcit) de la picioare către corp. Astfel, sângele rece primește o parte din căldura sângelui cald, încălzindu-se.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.