Imaginaţi-vă următoarea scenă: un lider slab se străduieşte să se menţină la putere, în timp ce indivizi ambiţioşi de rang inferior se străduiesc să-l înlocuiască. Pe măsură ce tensiunea creşte, comunitatea se împarte în două, iar crimele încep să apară, comise de ambele părţi. Se declanşează un război care va dura ani...

 

 

 

Nu, nu este vorba despre un scenariu de film şi nu, nu este vorba despre povestea vreunei comunităţi de oameni. În fapt vorbim despre evenimente reale implicând cimpanzei din Parcul Naţional Gombe Stream. O privire asupra fragmentării sociale care a dus la un război de patru ani într-o comunitate dezvăluie similarităţi între modul în care societăţile umane şi de cimpanzei se destramă.

Jane Goodall a studiat cimpanzeii din Gombe timp de 50 de ani. În prima parte a anilor '70 din secolului trecut un grup de cimpanzei s-a împărţit în două, iar prietenia a fost înlocuită cu lupta. Atât de extreme şi susţinute au fost agresiunile, încât pot fi numite, împrumutând un termen specific activităţilor omului - război.

Jane Feldblum şi colaboratorii săi de la Universitatea Duke, Durham, Carolina de Nord, au reexaminat notele de cercetare ale lui Goodall pentru a identifica motivele care au dus la declanşarea conflictului.

 

 

În trecut cercetătorii au estimat tăria legăturilor sociale pornind de la durata pe care cimpanzeii o petrec împreună. Dar notele sunt atât de detaliate, că Feldblum a putut obţine informaţii privitoare la legăturile sociale ale fiecărui cimpanzeu, luând în calcul, de exemplu, dacă cimpanzeii ajungeau la bază în acelaşi timp ori din aceeaşi direcţie.

Datele au fost introduse într-un soft care a descrie reţele sociale ale cimpanzeilor. Au făcut acest lucru pentru mai multe perioade, între 1968 şi 1972, arătând când natura relaţiilor s-a modificat.

Rezultatele sugerează că a existat o unitate a comunităţii de cimpanzei până în 1971. Atunci aceasta s-a spart în două grupuri, unul în nord, altul în sud, care au mai petrecut puţin timp împreună. Este dificil de spus cu precizie care a fost cauza separării comunităţii, dar a fost observat faptul că un mascul numit Leakey a murit la finele anului 1970. Acesta pare să fi fost liantul între cimpanzeii dintre cele două grupuri.

După moartea lui Leakey un cimpanzeu numit Humphrey a devenit masculul alfa, dar acesta era slab şi era supus presiunilor a doi fraţi din sud, Hugh şi Charlie. Ceilalţi cimpanzei s-au împărţit, urmându-l pe Humphrey ori pe cei doi fraţi. Într-o perioadă de patru ani grupul lui Humphrey a distrus grupul fraţilor, iar cei şapte masculi din acest grup au murit ori au dispărut.

Opţiunile cimpanzeilor pentru un grup sau altul au putut fi prezise pe baza analizei preferinţelor lor din punct de vedere al contactelor sociale dinainte de separare. Această fragmentare se aseamănă cu cea a societăţilor umane, indicând către un alt studiu, de data aceasta privind membrii unui club de carate (studiul clubului Zachary), unde, de asemenea, se putea stabili a priori cine cu ce grup va opta.

Societăţile de cimpanzei ne pot ajuta să înţelegem cum evoluează societăţile umane. Din păcate pentru cercetători, comunitatea de cimpanzei amintită este singura cunoscută care s-a separat; aceste împărţiri pe grupuri este foarte rată în realitate, genetica sugerând că în fapt comunităţile de cimpanzei pot rezista unite şi sute de ani.

Alte date:

Violenţa la cimpanzei este rară, dar poate fi extremă. Anumiţi masculi au fost găsiţi castraţi ori evisceraţi pentru insubordonare. În 2011 patru masculi de rang inferior dintr-o comunitate de cimpanzei din Tanzania s-au coalizat şi l-au omorât pe masculul alfa.

Nici femelele nu scapă de violenţe. Sunt cunoscute cazuri de bătăi severe administrate de către masculi femelelor, cu scopul probabil de a preveni copulare cu alţi masculi.

Dar şi femelele pot fi agresive, cunoscându-se cazuri de răpiri, ucideri ori canibalism asupra unor pui din propria comunitate de cimpanzei.

Cimpanzeii atacă inclusiv oamenii. În Congo, în anul 2012 au fost informări privind 12 cazuri de persoane ucise de cimpanzei.

Toate cele scrise mai sus indică faptul că oamenii şi cimpanzeii au un comportament similar privind relaţiile sociale, formarea şi destrămarea comunităţilor, precum şi reacţiile ce pot fi generate de tensiunile care duc la fragmentarea acestor comunităţi.

Traducere şi adaptare după: Chimp war (New Scientist). Scientia.ro este singura entitate responsabilă pentru eventuale erori de traducere, Reed Business Information Ltd şi New Scientist neasumându-şi nicio responsabilitate în această privinţă.

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.