În fine, după ce am vorbit despre atâtea mâncăruri minunate în articolele anterioare, e timpul şi pentru o cafea!... Despre beneficiile cafelei asupra organismului s-a scris enorm. Nu o să reiau subiectul. Nu e locul lui aici. Şi, oricum, sunt un băutor convins de cafea...
Pericolele alimentaţiei - sandvişurile (7)
Beau suficient de multă cafea încât să îmi doresc mai mult de una pe zi. şi aceea mare şi tare. Însă mai după-amiază, chiar mai spre seară, se întâmplă să mai vreau una. Dar pentru că „ceasurile sunt înaintate, onorabile!”, mă lipsesc. De cafea decafeinizată nici nu se pune problema. Ar fi ca şi cum mi-aş turna singur pe gât o ceaşcă de otravă. Să vă spun de ce.
În primul rând, cafeaua „decafeinizată”... nu este complet decafeinizată, ci conţine doar o cantitate mai mică de cofeină. Dacă beţi mai multe ceşti de cafea „decafeinizată” pe zi, în total va fi ca şi cum aţi băut o ceaşcă de cafea obişnuită. Dar nu asta este problema principală, ci procesul industrial prin care se extrage cofeina. Boabele sunt mai întâi înmuiate în apă şi apoi sunt spălate în... clorură de metilen! Mmmm, yammy! Această minunată clorură de metilen scoate cofeina, mă rog, o parte din ea, din bobul de cafea. Boabele sunt apoi clătite de chimicale, uscate complet şi trimise la prăjit şi măcinat. În mod normal, solventul organic ar trebui să se regăsească în totalitate în afara boabelor de cafea la sfârşitul procesului industrial. Dar cum niciun procedeu chimic industrial nu are un randament de 100%, boabele de cafea decafeinizată vor păstra o cantitate apreciabilă de solvenţi, pe care îi veţi savura odată cu băutura pe care o iubiţi atât de mult. Ce provoacă aceşti solvenţi? Cancer...
Oricum, boabele folosite pentru cafeaua decafeinizată sunt de calitate inferioară şi conţin o cantitate mai mare de grăsimi decât alte soiuri. Cofeina găsită în mod natural în cafea este de aproximativ 1% pentru soiul Arabica şi 2% pentru soiul Robusta. Aşa că atunci când pe un pachet de cafea veţi citi că este 97% decafeinizată, aceasta înseamnă de fapt că 97% din 1% sau 2% din cofeina a fost îndepărtată.
Nici asta nu este singura problemă. Consumatorii de cafea decafeinizată prezintă un nivel crescut al acizilor graşi, materia primă pentru producerea de colesterol rău, care se depune pe artere. Urmează ateroscleroză, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, accident vascular cerebral.
Sfârşit