Mit: Un an de câine este egal cu în jur de şapte ani umani. Este un mit cunoscut că un an câinesc este egal cu şapte ani calendaristici, deoarece durata de viaţa a câinilor este aproximativ de şapte ori mai mică decât durata medie de viaţa a oamenilor. Aşadar un câine de doi ani este echivalentul unui adolescent de paisprezece ani în ceea ce priveşte procesul de îmbătrânire.

 



Acest mod de măsurare este însă complet greşit. De fapt, determinarea vârstei exacte a unui anumit câine, relativ la vârsta umană, este mult mai complicată, raportul dintre anii câineşti şi cei umani variind cu masa, rasa şi starea de sănătate a animalului. Procesul de îmbătrânire canin este mult mai rapid în primii doi ani de viaţă ai acestuia decât primii paisprezece din viaţa unui om. Se pare că în cazul multor rase primul an din viaţa unui câine este echivalent cu 14-15 ai unui om. Mai târziu, în funcţie de cât cântăreşte, de rasă şi de starea de sănătate.

Câinii îmbătrânesc mult mai rapid în primii doi ani de viaţă decât oamenii în primii paisprezece. Astfel, pentru multe rase, primul an de viaţă este echivalent cu în jur de 14-15 ani de ai oamenilor. Mai târziu, în funcţie de mărimea şi masa câinelui, specifice rasei, acelaşi număr de ani corespunde numerelor diferite de ani de ai oamenilor, existând diferenţe mari de la rasă la rasă.

Câinii se împart în patru mari grupuri, fiecare având o scală diferită de transformarea a anilor câineşti în ani obişnuiţi - câini mici (până la 9kg), câinii de talie medie (între 9 şi 23 de kg), câini mari (între 24 şi 41 de kg) şi rasele gigantice  (peste 40 de kg). Câinii mari îmbătrânesc mai încet, dar la vârsta de cinci ani sunt consideraţi bătrâni, în timp ce cei mici nu sunt consideraţi în vârstă până la 10 ani.

Aşadar, per total, după primii doi ani, rata de îmbătrânire este de aproximativ 5 ani câineşti la 1 an calendaristic pentru rasele mici şi medii şi în jur de 6-7 ani câineşti la 1 an calendaristic pentru cele mari şi gigantice. De aceea la 10 ani un câine mare ar fi considerat să aibă 80 de ani iar unul mic 64.

În concluzie, regula binecunoscută cum că un an câinesc este echivalentul a şapte ani umani nu este deloc adevărată. Aceasta este mai mare în primii ani de viaţă şi scade pe parcurs.

Mai multe informaţii:

Există o formulă generică simplificată utilizată de mulţi experţi în câini pentru a le determina vârsta: 10,5 ani câineşti pe an calendaristic în primii 2 ani, şi 4 ani câineşti pe an după aceea.

Există şi modalităţi de a estima vârsta unui câine când nu ii e cunoscută data naşterii. Pentru început, vârsta este apreciabilă după rata de creştere şi starea dinţilor. Veterinarii pot să le estimeze vârstă în mare pe baza examinării oaselor, articulaţiilor, muşchilor şi a organelor interne. Câinii ce nu sunt de rasă pură trăiesc de obicei mai mult deoarece sunt mai diversificate din punct de vedere genetic decât rasele pure sunt mai susceptibile la boli.



Traducere de Anca Negulescu după one-dog-year-isnt-equal-to-seven-human-years

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.