Numărul de cazuri de diabet a crescut în ultimii 40 de ani de la 100 de milioane la 500 de milioane, ceea ce a dus la creșterea numărului de cazuri de afecțiuni asociate, precum obezitatea și riscul de boli cardiovasculare.
Un studiu recent publicat în Nature care a analizat date din 184 de țări colectate într-o perioadă de aproape 30 de ani (1990 - 2018) a arătat că una dintre cauzele fundamentale ale diabetului de tip II este alimentația deficitară (responsabilă pentru circa 95% dintre cazuri).
Dintre cei 11 factori luați în calcul, trei s-au dovedit cei mai importanți:
• o alimentație săracă în cereale integrale.
• cantități mari de cereale rafinate (ce stau la baza pâinii albe, de pildă) și de orez rafinat (orezul alb, care are înlăturat stratul superior în procesul de rafinare).
• cantități mari de carne procesată (cum ar fi mezelurile de toate tipurile).
Alți factori, cu mai mic impact:
- consum redus de iaurt.
- consum excesiv de sucuri.
- consum excesiv de cartofi.
- consum insuficient de fructe.
- consum insuficient de nucifere și semințe.
- consum insuficient de vegetale.
Dieta deficitară este corelată într-un număr mai mare de cazuri cu diabetul de tip II la bărbați, decât la femei.
Paragrafele de mai sus reprezintă un rezumat al articolului-sursă.
Dacă sunteți interesat de înțelegerea a ceea ce înseamnă o dietă echilibrată, citiți articolul nostru recent: Ghidul alimentației sănătoase, în care integrăm cele mai importante articole pe care le-am publicat pe acest domeniu, pornind de la cercetările recente cu privire la alimentația omului.
De asemenea, vă recomandăm și următoarele articole, pe subiecte conexe celui din acest material:
• De la descoperirea insulinei la un tratament pentru diabet
• Cât de important este, în fapt, exercițiul fizic pentru sănătate?