Numărul de cazuri de diabet a crescut în ultimii 40 de ani de la 100 de milioane la 500 de milioane, ceea ce a dus la creșterea numărului de cazuri de afecțiuni asociate, precum obezitatea și riscul de boli cardiovasculare.

Un studiu recent publicat în Nature care a analizat date din 184 de țări colectate într-o perioadă de aproape 30 de ani (1990 - 2018) a arătat că una dintre cauzele fundamentale ale diabetului de tip II este alimentația deficitară (responsabilă pentru circa 95% dintre cazuri).


Dintre cei 11 factori luați în calcul, trei s-au dovedit cei mai importanți:
• o alimentație săracă în cereale integrale.
cantități mari de cereale rafinate (ce stau la baza pâinii albe, de pildă) și de orez rafinat (orezul alb, care are înlăturat stratul superior în procesul de rafinare).
cantități mari de carne procesată (cum ar fi mezelurile de toate tipurile).

Alți factori, cu mai mic impact:
- consum redus de iaurt.
- consum excesiv de sucuri.
- consum excesiv de cartofi.
- consum insuficient de fructe.
- consum insuficient de nucifere și semințe.
- consum insuficient de vegetale.

Dieta deficitară este corelată într-un număr mai mare de cazuri cu diabetul de tip II la bărbați, decât la femei.

Paragrafele de mai sus reprezintă un rezumat al articolului-sursă.
Dacă sunteți interesat de înțelegerea a ceea ce înseamnă o dietă echilibrată, citiți articolul nostru recent: Ghidul alimentației sănătoase, în care integrăm cele mai importante articole pe care le-am publicat pe acest domeniu, pornind de la cercetările recente cu privire la alimentația omului.

De asemenea, vă recomandăm și următoarele articole, pe subiecte conexe celui din acest material:
De la descoperirea insulinei la un tratament pentru diabet
Cât de important este, în fapt, exercițiul fizic pentru sănătate?

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.