Bere recePentru a învinge căldura verii, recurgem la  soluţii adaptate vârstei, sexului ori propriilor obiceiuri: o îngheţată, un suc sau o bere rece etc. Avem impresia că dacă introducem ceva rece în stomac, acesta va calma cumva senzaţia de căldură. Dar ce se întâmplă la nivelul organismului nostru? Ajută acest adaos de "rece"?

 

 


Organismul uman are capacitatea de a-şi controla temperatura, între 36,5 şi 37oC, independent de mediu, printr-un proces numit termoreglare. Putem produce căldură, ca un produs secundar al proceselor chimice interne (metabolismul).

Citiţi mai multe despre termoreglare aici: Termoreglarea

Dar să ne întoarcem la îngheţată... Odată introdusă în stomac, efectul de răcire iniţial este rapid înlocuit cu căldura generată de procesele digestive necesare pentru descompunerea nutrienţilor din îngheţată. Descompunerea alimentelor bogate în calorii duce la creştere temperaturii corpului...



În ce priveşte sucul rece, în mare este vorba despre aceeaşi poveste atunci când acesta este bogat în calorii. Altfel, o cantitate mică de lichid va fi încălzită rapid de organe. O cantitate mare de lichid va încetini viteza de circulaţie a sângelui, îngreunând astfel transferul căldurii către exterior.

Dar de ce avem totuşi senzaţia de răcorire?

Stimulii reci aplicaţi la nivelul gurii sunt percepuţi ca plăcuţi, pentru sunt asociaţi cu un răspuns la senzaţia de sete, cu hidratarea (probabil pentru omul a evoluat în acest fel, având ca origine un mediu tropical). Dar una este senzaţia, alta este ce se întâmplă în realitate la nivelul organismului.

În fine, ar mai fi de discutat cazul berii reci. Nici măcar o bere rece nu ne răcoreşte vara? Iată ce se întâmplă...

Berea conţine alcool, iar alcoolul este diuretic, ceea ce înseamnă că organismul va pierde apă în cantitate mai mare, reducându-se astfel abilitatea de a transpira. Transpiraţia este modalitatea prin care organismul elimină căldura în exces, răcind sângele din vasele de sânge din apropierea pielii. Aşadar, berea rece nu e o soluţie, oricât de irezistibilă ar fi pe timp de vară.

Probabil aţi auzit că o băutură caldă, oricât de neplăcută ar fi, ajută la răcirea organismului pe timp de vară. Cum e posibil aşa ceva? Băutura caldă generează o reacţie a receptorilor de la nivelu gurii şi al gâtului care duc la transpiraţie suplimentară, iar acest proces al transpiraţiei reduce temperatura corpului.

Alimentele condimentate au acelaşi efect cu băutura caldă, declanşând aceleaşi răspuns la nivelul receptorilor gurii. De aceea, cel mai probabil, mâncarea condimentată este populară în zonele cu climat mai cald.

În concluzie, deşi îngheţata ori un suc de portocale rece (ca să nu mai vorbim de o bere rece!) pot părea soluţia ideală împotriva căldurii verii, mai bine hidrataţi-vă, pentru a permite organismului să transpire şi să-şi reducă astfel temperatura.

Sursa: TheConversation

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.