Diabetul - organe afectate
Deși probabil ești familiarizat cu diabetul de tip 1 și tip 2, este posibil să fi auzit mai puțin despre diabetul de tip 1.5. Cunoscut și sub denumirea de diabet autoimun latent la adulți (LADA), diabetul de tip 1.5 are caracteristici atât ale diabetului de tip 1, cât și ale diabetului de tip 2.
Așadar, ce este diabetul de tip 1.5? Și cum este diagnosticat și tratat?
Există mai multe tipuri de diabet
Diabetul zaharat este un grup de afecțiuni care apar atunci când nivelul de glucoză (zahăr) din sânge este mai mare decât cel normal. De fapt, există mai mult de zece tipuri de diabet, dar cele mai frecvente sunt tipul 1 și tipul 2.
Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al corpului atacă și distruge celulele din pancreas care produc hormonul insulină. Aceasta duce la producerea unei cantități foarte mici de insulină (sau deloc).
Insulina este importantă pentru transportul glucozei din sânge în celule pentru a fi utilizată ca energie, motiv pentru care persoanele cu diabet de tip 1 au nevoie zilnic de medicamente cu insulină. Diabetul de tip 1 apare de obicei la copii sau tineri.
Diabetul de tip 2 nu este o afecțiune autoimună. În schimb, apare atunci când celulele corpului devin rezistente la insulină în timp, iar pancreasul nu mai poate produce suficientă insulină pentru a depăși această rezistență. Spre deosebire de diabetul de tip 1, persoanele cu diabet de tip 2 produc încă o anumită cantitate de insulină.
Tipul 2 este mai frecvent la adulți, dar este întâlnit din ce în ce mai des la copii și tineri. Gestionarea acestuia poate include schimbări comportamentale, cum ar fi alimentația și activitatea fizică, precum și medicamente orale și terapie cu insulină.
Cum diferă diabetul de tip 1.5 de tipurile 1 și 2?
La fel cu diabetul de tip 1, diabetul de tip 1.5 apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele din pancreas care produc insulină. Totuși, persoanele cu diabet de tip 1.5 nu au nevoie imediat de insulină, deoarece afecțiunea lor se dezvoltă mai lent. Majoritatea persoanelor cu diabet de tip 1.5 vor trebui să folosească insulină în termen de cinci ani de la diagnostic, în timp ce cei cu diabet de tip 1 au nevoie de insulină chiar de la diagnostic.
Diabetul de tip 1.5 este de obicei diagnosticat la persoane peste 30 de ani, probabil datorită naturii sale de progresare lentă. Aceasta este o vârstă mai mare decât vârsta tipică pentru diabetul de tip 1, dar mai mică decât vârsta obișnuită de diagnostic pentru diabetul de tip 2.
Diabetul de tip 1.5 are factori de risc genetici și autoimuni comuni cu diabetul de tip 1, cum ar fi anumite variante genetice. Cu toate acestea, cercetările au arătat că poate fi influențat și de factori de stil de viață, cum ar fi obezitatea și lipsa activității fizice, care sunt mai frecvent asociate cu diabetul de tip 2.
Care sunt simptomele și cum este tratat?
Simptomele diabetului de tip 1.5 variază foarte mult de la o persoană la alta. Unii oameni nu prezintă deloc simptome.
În general, însă, oamenii pot experimenta următoarele simptome:
- sete crescută
- urinare frecventă
- oboseală
- vedere încețoșată
- pierdere în greutate neintenționată.
De obicei, diabetul de tip 1.5 este tratat inițial cu medicamente orale pentru a menține nivelul glucozei din sânge în limite normale. În funcție de controlul glucozei și de medicamentele pe care le utilizează, persoanele cu diabet de tip 1.5 ar putea avea nevoie să își monitorizeze regulat nivelul glucozei din sânge pe parcursul zilei.
Când nivelul mediu de glucoză din sânge crește peste limitele normale, în ciuda medicamentelor orale, tratamentul poate progresa la insulină. Cu toate acestea, nu există strategii universale de gestionare sau tratament pentru diabetul de tip 1.5.
Diabetul de tip 1.5 este adesea diagnosticat greșit
Acest lucru nu este deloc neobișnuit. Se estimează că diabetul de tip 1.5 este diagnosticat greșit ca diabet de tip 2 în 5-10% din cazuri.
Există câteva motive posibile pentru aceasta.
În primul rând, diagnosticarea corectă a diabetului de tip 1.5 și diferențierea lui de alte tipuri de diabet necesită teste speciale de anticorpi (un tip de test de sânge) pentru a detecta markerii autoimuni. Nu toți profesioniștii din domeniul sănătății recomandă în mod obișnuit aceste teste, fie din motive de cost, fie pentru că nu le consideră necesare.
În al doilea rând, diabetul de tip 1.5 este frecvent întâlnit la adulți, așa că medicii pot presupune greșit că o persoană a dezvoltat diabet de tip 2, care este mai frecvent în acest grup de vârstă (în timp ce diabetul de tip 1 afectează de obicei copiii și tinerii).
În al treilea rând, persoanele cu diabet de tip 1.5 produc adesea suficientă insulină pentru a-și gestiona nivelul de glucoză din sânge fără a avea nevoie să înceapă tratamentul cu insulină. Acest lucru poate face ca afecțiunea lor să pară asemănătoare cu diabetul de tip 2, în care oamenii produc de asemenea o anumită cantitate de insulină.
În cele din urmă, deoarece diabetul de tip 1.5 are simptome similare cu cele ale diabetului de tip 2, acesta poate fi tratat inițial ca diabet de tip 2.
Încă învățăm despre diabetul de tip 1.5
Comparativ cu diabetul de tip 1 și tip 2, au fost efectuate mult mai puține cercetări despre cât de frecvent este diabetul de tip 1.5, în special în populațiile non-europene. În 2023, s-a estimat că diabetul de tip 1.5 reprezintă 8,9% din toate cazurile de diabet, similar cu tipul 1. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a obține cifre precise.
Per ansamblu, discuțiile despre diabetul de tip 1.5 au fost limitate, iar criteriile de diagnosticare neclare au încetinit înțelegerea acestei afecțiuni.
Un diagnostic greșit poate fi stresant și confuz. Pentru persoanele cu diabet de tip 1.5, diagnosticarea greșită cu diabet de tip 2 ar putea însemna că nu primesc insulina de care au nevoie în mod corespunzător. Acest lucru poate duce la înrăutățirea sănătății și la o probabilitate mai mare de complicații pe termen lung.
Obținerea unui diagnostic corect ajută oamenii să primească tratamentul cel mai potrivit, să economisească bani și să reducă stresul asociat diabetului. Dacă ai simptome care crezi că pot indica diabetul sau dacă te simți nesigur în legătură cu un diagnostic pe care l-ai primit deja, monitorizează-ți simptomele și discută cu medicul tău.
Traducere și adaptare după What is type 1.5 diabetes?
Autoarele articolului:
Emily Burch - Accredited Practising Dietitian and Lecturer, Southern Cross University
Lauren Ball - Professor of Community Health and Wellbeing, The University of Queensland
Credit imagine: depositphotos.com