Maia Szalavitz scrie pentru New York Times, în special despre adicție și politici publice. Ea însăși consumatoare de droguri pe când era adolescentă, acesta a publicat recent un articol în care vorbește ce cred astăzi neurologii și filozofii despre adicție: care sunt cauzele, ce-i caracterizează pe cei care sunt dependenți și în ce fel consumul de droguri afectează capacitatea de a alege.

Iată principalele idei ale articolului, care poate fi citit integral gratuit aici:

CE-I CARACTERIZEAZĂ PE CEI DEPENDENȚI?

• Cercetările recente arată că adicția nu înseamnă nici subordonarea persoanei în mod complet față de impulsuri irezistibile, nici totală libertate de alegere.
• Faptul că cei dependenți de droguri nu sunt complet lipsiți de autocontrol este demonstrat de faptul că aceștia evită să se drogheze în fața poliției, de exemplu, ori de persoane apropiate.
• Programe precum cel de recompensare a furnizării regulate de urină, care să arate neutilizarea drogurilor, s-au dovedit utile în renunțarea la droguri - ceea ce arată că adicția nu este copleșitoarea pentru consumatorii de droguri.
• Pe de altă parte, faptul că mulți nu renunță la droguri, deși sunt părăsiți de familie, prieteni, își pierd slujbele și / sau casele, contactează boli infecțioase și sunt încarcerați în mod repetat - arată că renunțarea la droguri nu este simplă.
Cei mai mulți utilizatori de droguri nu devin dependenți, chiar dacă folosesc opioide sau metamfetamină, ceea ce arată că adicția include și alți factori, nu doar simpla expunere la drog.
Opioidele sunt o clasă de droguri care includ drogurile precum heroina, opioide sintetice precum fentanilul și analgezice cum ar fi oxicodona, hidrocodona, codeina, morfina și altele.
Majoritatea celor care devin dependență suferă de boli psihice, traume în copilărie sau ambele.
Doar 7 procente nu au avut în viață episoade asociate unor boli psihice.
Circa 75% dintre femeile dependente de heroină au fost abuzate sexual pe când erau copii.

CUM AFECTEAZĂ ADICȚIA CAPACITATEA DE A ALEGE?

La început, utilizarea drogurilor asigură o experiență plăcută. Rezolvă probleme precum anxietatea socială ori absența plăcerii în viață. Dar în timp drogurile își pierd din eficiență: este nevoie de o cantitate mai mare pentru a avea aceeași experiență.
O evoluție interesantă este următoarea: dorința de a consuma droguri crește pe măsură ce consumul devine mai puțin plăcut.
• Cei dependenți tind să favorizeze recompensarea pe termen scurt în defavoarea câștigului pe termen lung, ceea ce adesea înseamnă amânarea durerii asociate cu procesul de renunțare la droguri. Această idee explică de ce cei cu o copilărie haotică și venituri reduse prezintă un risc mai mare de a deveni dependenți: dacă un viitor mai bun pare improbabil, e rațional să iei ce-ți oferă prezentul.
• Chandra Sripada, profesor de psihiatrie și filozofie, crede că o gândire distorsionată are un rol mai important în adicție decât dorința de a te droga: drogurile sunt supraevaluate ca metodă de a combate stresul, orice altceva este subevaluat.
Teoria explică de ce factori precum sărăcia, o copilărie traumatizantă sau boli psihice generează stres în exces și produc gânduri negative despre sine.
Pe de altă parte, sprijinul social și un loc de muncă pot contrabalansa gândurile negative și supraevaluarea consumului de droguri.
Pedepsele pentru consumul de droguri nu au succes pentru că acestea provoacă și mai multă suferință celor care văd în droguri soluția pentru suferințele lor.

Pentru a scăpa de dependență, un mediu care asigură opțiuni mai bune în mod cert ajută. Pentru că, în fapt, utilizarea în exces a drogurilor este adesea un răspuns la o viață în care sensul și confortul sunt greu de găsit, nu o simplă căutare a plăcerii în exces.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE