InsomnieInsomnia reprezintă prezenţa unor dificultăţi în adormire. Oricine a avut măcar o dată în viaţă o „noapte grea” de somn în care nu a putut dormi. Se estimează că 35% dintre adulţi au parte de cel puţin un episod de „noapte grea” în fiecare lună.

 

 

 

 

 

Când durează mai mult de 45 de minute ca să adormi poţi spune că ai insomnie. Mai există şi alte tulburări de somn ca trezirea dimineaţa devreme sau treziri frecvente cu imposibilitatea de a adormi la loc. Nici una dintre aceste tulburări nu ar trebuie să reprezinte o problemă de sănătate, decât dacă sunt persistente şi se resimte o permanentă stare de oboseală.

 

 



Din fericire, există câteva metode care pot fi aplicate acasă, fără ajutorul medicamentelor sau al medicilor, prin care putem scăpa de insomnii. Insomnia, când este ocazională, poate fi provocată de zgomot (tic-tac-ul produs de ceas), de temperaturi extreme (nopţile „fierbinţi” de vară) sau de simpla schimbare a mediului în care se doarme. Insomnia poate avea consecinţe mai grave, mai ales în timpul zilei când se resimte lipsa de somn – se pot provoca accidente sau poate scădea randamentul intelectual şi fizic.

Insomniile care apar la un interval scurt de timp şi durează câteva zile pot fi cauzate de diferite situaţii stresante, dar dacă persistă pe termen lung devin o problemă medicală. Cauza acestor insomnii poate fi consumul de medicamente, durerea cronică, depresia, astmul sau bolile coronariene.

Timpul necesar de somn variază în funcţie de vârstă şi de la un om la altul. Numărul de ore dormite este important, dar mai importantă este starea în care ne trezim. Durata medie de somn, la adulţi, variază între 7 şi 8 ore. Există unele studii care demonstrează o legătură între numărul de ore dormite şi durata de viaţă. Contrar aşteptărilor, cu cât dormi mai mult cu atât poţi muri mai devreme.


Ce putem face în cazul unei insomnii?


Adoptarea unui stil de viaţă sănătos este primul lucru. Somnul pe întuneric este mai odihnitor decât cel cu lumină, dar mediul urban nu mai permite întuneric deplin noaptea, deci folosirea măştilor de somn ar remedia acest lucru. Camera de somn trebuie să aibă o temperatură potrivită, să fie liniştită şi să respecte destinaţia pentru care a fost construită (fără televizor).


Ce facem pentru a evita insomniile?


În primul rând trebuie evitat somnul ziua, mai ales spre seară (în cazul adulţilor). Băuturile excitante trebuie evitate cu cel puţin câteva ore înainte de somn – cafea, cola şi ultima masă servită să nu fie copioasă. Medicamentele pentru somn trebuie folosite în mod corect şi doar dacă este necesar. Nu trebuie folosite pe perioade lungi, deoarece pot da dependenţă (mai ales psihologică) şi cresc perioadele de insomnie.


Rolul alimentaţiei în insomnii

Toate băuturile cu conţinut de cafeină produc insomnie şi de aceea trebuie eliminate din alimentaţie. Pe lângă acestea, mai pot fi adăugate condimentele şi produsele rafinate din zahar. Supraalimentaţia, obiceiul de a mânca repede şi mestecând puţin pot afecta somnul. La fel şi mâncărurile grase, prea sărate şi condimentate pot fi cauze de insomnii.

În concluzie, pentru evitarea insomniei elimină stresul, fă sport şi mănâncă sănătos şi rezonabil – imposibil ar zice unii.





Bibliografie
www.helpguide.org/life/insomnia_treatment.htm
www.cantsleep.org/reasons.html

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.