Vaccinurile de la Pfizer / BioNTech și Moderna au rate de eficacitate foarte ridicate: 95% și 94%. Vaccinul Johnson & Johnson doar 66%. Și dacă te uiți doar la aceste numere, este firesc să crezi că J&J este mai rău decât primele. Dar această presupunere este greșită. Aceste cifre nu reprezintă, probabil, nici măcar cea mai importantă măsură a eficienței acestor vaccinuri.

Pentru a înțelege ce este important, trebuie mai întâi să înțelegeți ce ar trebui să facă vaccinurile. Rata de eficacitate a unui vaccin este calculată în studii clinice mari, când vaccinul este testat pe zeci de mii de oameni. Acești oameni sunt împărțiți în două grupuri: jumătate primesc vaccinul și jumătate primesc placebo. Apoi, sunt trimiși să-și trăiască viața, în timp ce oamenii de știință monitorizează pe o perioadă de câteva luni dacă fac sau nu Covid-19.


În studiile clinice ale Pfizer / BioNTech, de exemplu, au fost 43.000 de participanți. În final 170 de persoane au fost infectate cu virusul SARS-Cov-2. Și modul în care acești oameni se încadrează în fiecare dintre aceste grupuri (placebo sau vaccinați) determină eficacitatea unui vaccin. Dacă cei 170 ar fi împărțiți în mod egal, asta ar însemna că este la fel de probabil să vă îmbolnăviți cu vaccin sau fără el. Deci ar avea o eficacitate de 0%. Dacă toți cei 170 ar face parte din grupul placebo și zero persoane care au primit vaccinul ar fi bolnavi, vaccinul ar avea o eficacitate de 100%.

În acest studiu (Pfizer) au fost 162 din grupul „placebo” și doar opt în grupul care a fost vaccinat care s-au îmbolnăvit. Înseamnă că cei care au primit vaccinul au fost cu 95% mai puțin susceptibili de a face Covid-19: vaccinul a avut o eficacitate de 95%.

Acum, asta nu înseamnă că dacă 100 de persoane sunt vaccinate, 5 dintre ele se vor îmbolnăvi. În schimb, acel procent (95%) se aplică individului. Deci, fiecare persoană vaccinată prezintă o probabilitate de 95% de a nu se îmbolnăvi, de fiecare dată când este expusă la Covid-19. Și rata de eficacitate a fiecărui vaccin este calculată în același mod.

Dar studiul fiecărui vaccin se poate face în circumstanțe foarte diferite. Deci, una dintre cele mai importante aspecte pe acest subiect, atunci când ne uităm la aceste numere, se referă la momentul în care au fost efectuate aceste studii clinice.

Studiul clinic pentru Moderna s-a făcut efectuat doar în SUA. Studiul Pfizer / BioNTech s-a efectuat tot în SUA și în același timp.

În studiul Johnson & Johnson s-a efectuat parte în SUA într-o perioadă în care numărul celor infectați era mai mare. Și cea mai mare parte a studiului lor a avut loc în alte țări, în principal în Africa de Sud și Brazilia. Și în aceste țări nu doar că numărul cazurilor erau ridicate, dar virusul în sine era diferit.


Studiile pentru J&J au avut într-o perioadă în care au apărut noi tulpini ale Covid-19, care au devenit dominante în aceste țări; variante care prezintă o mai mare probabilitate de a îmbolnăvi participanții. În Africa de Sud, majoritatea cazurilor din studiul Johnson & Johnson au implicat tulpini diferite de cea din SUA (și pe care s-au efectuat celelalte studii). Și, în ciuda acestui fapt, J&J a redus semnificativ rata infecțiilor.

Dacă încercați să faceți comparații între vaccinuri, acestea trebuie să fi fost analizate în cadrul aceluiași studiu, cu aceleași criterii, în aceleași părți ale lumii, în același timp.

Dacă ar fi să luăm vaccinurile Pfizer și Moderna și le-am include într-un studiu clinic în aceeași perioadă în care s-a efectuat studiul clinic al lui J&J, am putea vedea cifre de eficacitate destul de diferite față de cele cunoscute.

Aceste numere privind eficacitatea vă spun cu adevărat ce s-a întâmplat în studiul fiecărui vaccin, nu exact ce se va întâmpla în lumea reală. Dar mulți experți susțin că nu este chiar cel mai bun număr pentru a evalua un vaccin. Deoarece prevenirea oricărei infecții nu este întotdeauna scopul unui vaccin. Scopul unui program de vaccinare pentru Covid-19 nu este neapărat să ajungi la „zero cazuri de Covid-19”, ci este să îmblânzești acest virus, să-i înlături capacitatea de a provoca boli grave, spitalizare și moarte.

Sigur, cel mai bun scenariu este că nu vă îmbolnăviți deloc. Cel mai rău caz este moartea. Între aceste extreme avem: spitalizare, simptome moderate - severe sau lipsa simptomelor.

În cele mai bune circumstanțe, vaccinurile vă oferă protecție perfectă. Dar, în mod realist, acesta nu este obiectivul principal al vaccinurilor Covid-19. Scopul real este de a oferi corpului tău suficientă protecție pentru ca în situația în care ai o infecție, aceasta să se simtă mai degrabă ca o răceală decât ceva pentru care trebuie să fii internat. Și acesta este un lucru pe care toate aceste vaccinuri împotriva Covid-19 îl fac. În toate aceste studii, în timp ce unii oameni din grupurile placebo au fost spitalizați sau chiar au murit din cauza Covid-19, nicio persoană vaccinată, în niciunul dintre aceste studii, indiferent de vaccin, nu a fost internată și nu a murit din cauza Covid-19.

Eficacitatea contează. Dar nu este cel mai important lucru. Întrebarea nu este ce vaccin vă va proteja de orice infecție cu virusul SARS-Cov-2, ci care vă va ține în viață; sau departe de spital; care va ajuta la sfârșitul pandemiei. Răspunsul este: oricare dintre ele. Cel mai bun vaccin în acest moment pentru dvs. este cel care vi se oferă. Cu fiecare caz de vaccinare, ne apropiem de sfârșitul acestei pandemii.

 

 

 

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.