Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal, cauzată de bacteria clostridium tetani. Bacteria, odată ajunsă în organism, produce două toxine: tetanospazmina si tetanolizina. Toxinele generează contracturi musculare puternice (pot duce inclusiv la fracturarea oaselor) şi leziuni la nivelul muşchiului cardiac.

Faptul că înţeparea cu un cui ruginit poate duce la tetanos este una dintre poveştile pe care le auzi de copil. Ideea care ţi se inculcă este că tetanosul trebuie să aibă legătură cumva cu rugina. În fapt, nu are; aşa cum am menţionat mai sus, tetanosul este provocat de o bacterie, iar respectiva bacterie nu are nicio legătură specială cu rugina.

Această poveste a cuiului ruginit este asemănătoare cu cea privind pietrele la rinichi, care ar fi provocate de calcarul (şi magneziul) din apă. În fapt, un rol important îl are cantitatea de apă consumată zilnic, precum şi alţi factori, dar nu duritatea ei.


Clostridium tetani este o bacterie care se găseşte pretutindeni în mediu, în sol, praf sau excremente. Bacteria ajunge să infecteze omul (dar şi alte animale) prin intermediul unor răni deschise, în special a unor răni adânci. Aşadar, după cum puteţi vedea, poate există o legătură cu un cui, dar nu neapărat ruginit; condiţia esenţială este ca rana să fie provocată de un obiect cu bacteria clostridium tetani ori, după rănire, să aibă loc o infectare cu aceasta.

Un alt posibil mit este că neapărat rănirea trebuie să aibă loc în afara locuinţei. Dacă bacteria se află pe cuţitul de bucătărie, atunci infectarea poate avea loc, desigur, şi de la acest cuţit, în cazul în care este provocată o rană cu acesta. În fapt sunt cunoscute astfel de cazuri în medicină.

Bacteria subzistă în natură sub formă de spori, într-o stare latentă. Abia când ajunge în interiorul organismului, iar alimentarea cu oxigen este blocată, bacteria este activată. Aceasta începe să se reproducă şi să producă toxine, care sunt purtate prin organism prin intermediul fluxului sanguin.


Cum se manifestă tetanosul?

Durată medie de a incubație a bolii este de 6-14 zile, dar poate dura uneori şi luni de zile, în funcţie de locul rănii şi timpul necesar ca bacteria să ajungă în fluxul sanguin.

Primele semne ale bolii constau în apariția spasmelor musculaturii mandibulei, mâncatul devenind dificil şi apare febra. Ulterior rigiditatea musculară se generalizează. Apare contractura mușchilor abdominali și respiratorii și ulterior contracția mușchilor membrelor superioare și inferioare.

 

Incidenţa tetanosului în lume



Infecția poate fi prevenită printr-o imunizare adecvată cu vaccinul antitetanos. Tetanosul este o boală cu o incidenţă extrem de scăzută în Europa, dar cu incidenţă mare în Africa şi sudul Asiei, după cum puteţi vedea în imaginea de mai sus.

Vaccinarea se face în mai multe etape. Pe timpul copilăriei se recomandă cinci doze, urmată de doze suplimentare la fiecare zece ani. Persoanelor care prezintă riscul de infectare cu bacteria clostridium tetani, în urma rănirii, trebuie să li se administreze o doză de antitetanos de rapel în primele 48 de ore de la accidentare.

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.