De-a lungul timpului, oamenii au comparat creierul cu diferite invenţii. În trecut, se spunea despre creier că ar fi ca o clepsidră sau ca o centrală telefonică. În ziua de azi, invenţia preferată cu care este comparat creierul este computerul.

Unii oameni folosesc această comparaţie pentru a afirma superioritatea computerului faţă de creier; alţi oameni spun că această comparaţie nu face altceva decât să afirme despre creier că este superior computerului. Poate este mai bine să spunem că, în fapt, creierul este mai bun în efectuarea unor activităţi, iar calculatorul, în efectuarea altora.

Să vedem câte asemănări şi deosebiri sunt între creier şi computer.

Creier versus computer: asemănări şi deosebiri

1. Asemănare: Ambele folosesc semnale electrice pentru a trimite mesaje.

Deosebire: Creierul foloseşte substanţe chimice pentru a transmite informaţii; computerul foloseşte electricitatea. Chiar dacă semnalele electrice călătoresc în viteză prin sistemul nervos, ele merg şi mai repede prin firele calculatorului.

2. Asemănare: Ambele transmit informaţii.

Deosebire:
Computerul foloseşte switchuri, care sunt fie on sau off („binar”). Într-un fel, neuronii din creier sunt fie on sau off, fie lansează o  comandă potenţială sau nu. Cu toate acestea, neuronii sunt mai mult decât pornit sau oprit, din cauză că „excitabilitatea” unui neuron este mereu în schimbare. Aceasta deoarece neuronul primeşte constant informaţii de la alte celule prin contactele sinaptice. Informaţia ce călătoreşte de la un capăt la altul al unei sinapse nu duce întotdeauna la un potenţial de acţiune. Mai degrabă, această informaţie modifică probabilitatea ca un potenţial de acţiune să fie produs prin creşterea sau scăderea pragului neuronului.


3.
Asemănare:
Ambele au o memorie ce poate creşte.

Deosebire: Memoria calculatorului creşte adăugând cipuri. Memoria creierului creşte prin conexiuni sinaptice mai puternice.


4. Asemănare:
Amândouă se pot adapta şi pot învăţa.

Deosebire: Este mult mai uşor şi mai rapid pentru creier să înveţe lucruri noi. Totuşi, computerul poate îndeplini mai multe sarcini complexe în acelaşi timp („multitasking”), care sunt dificile pentru creier. De exemplu, încearcă să numeri descrescător şi să înmulţeşti 2 numere în acelaşi timp. Cu toate acestea şi creierul poate face multitasking folosind sistemul nervos autonom. De exemplu, creierul controlează respiraţia, ritmul cardiac şi tensiunea arterială şi în acelaşi timp efectuează o activitate mentală.


5. Asemănare:
Ambele au evoluat în timp.

Deosebire: Creierul uman acum 100.000 de ani cântărea aproximativ 1,360 gr. Calculatoarele au evoluat mult mai rapid decât creierul uman. Deşi computerele sunt în preajma noastră doar de câteva decenii, totuşi progresele tehnologice le-au făcut mai rapide, mai mici şi mai puternice.


6. Asemănare:
Amândouă au nevoie de energie.

Deosebire: Creierul are nevoie de substanţe nutritive cum sunt oxigenul şi zahărul pentru energie; computerul are nevoie de energie electrică pentru a lucra.


7. Asemănare: Ambele pot fi deteriorate.

Deosebire:
Este mai uşor să repari un computer - doar faci rost de componente noi. Nu există părţi noi sau folosite ale creierului. Cu toate acestea s-au înregistrat reuşite în ceea ce priveşte transplantul de celule nervoase pentru anumite tulburări neurologice cum ar fi boala Parkinson. Atât calculatorul, cât şi creierul, se pot „îmbolnăvi” - calculatorul poate lua un „virus” şi creierul poate fi afectat de multe boli. Acesta are încorporat un sistem de back-up în unele cazuri. Dacă o cale din creier este deteriorată, există adesea un alt drum care va prelua funcţiile căii ce s-a avariat.


8.
Asemănare: Ambele  se pot transforma şi pot fi modificate.

Deosebire: Creierul este mereu în transformare şi în curs de modificare. Nu există „off” pentru creier - chiar şi atunci când un animal doarme, creierul său este activ şi lucrează. Computerul se modifică doar atunci când este adăugat un nou hardware sau software ori ceva este salvat în memorie. Pentru calculator EXISTĂ „off”. Când sursa de alimentare a unui calculator este oprită, nu se transmit semnale.


9.
Asemănare: Amândouă pot rezolva probleme de matematică sau activităţi logice.

Deosebire: Computerul este mai rapid în rezolvarea problemelor logice şi calculelor. Totuşi, creierul este mai bun în interpretarea lumii exterioare şi în a veni cu idei noi. Creierul are imaginaţie.

10. Asemănare: Ambele sunt studiate de oamenii de ştiinţă.

Deosebire: Oamenii de ştiinţă înţeleg cum funcţionează un computer. Există mii de neurologi care studiază creierul. Cu toate acestea, mai sunt încă multe de învăţat despre creier. Sunt mai multe lucrurile pe care nu le știm despre creier, decât cele pe care le ştim.Traducere de Patricia David după The Brain vs The Computer cu acordul editorului
Credit imagine: depositphotos.com

 

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE