FracturăPrintre problemele care apar în fiecare iarnă, se numără şi creşterea frecvenţei de fracturi osoase. Ce sunt fracturile? Fracturile sunt leziuni traumatice ale oaselor, produse în urma unui traumatism. Ele afectează continuitatea unui os.

 

 

 

 

Cum se clasifică fracturile?

Cele mai frecvente sunt fracturile membrelor. Există mai multe criterii de clasificare a fracturilor: pot fi directe (la locul de impact al agentului traumatizant) sau indirecte (la distanţă), pot fi complete sau incomplete (fisuri, ruperea incompletă a unui os), pot fi multiple sau mai pot fi închise (pielea rămâne integră) sau deschise – cele mai grave, când osul sfâşie pielea.

 

 

Semne ce indică o posibilă fractură

Un semn este durerea spontană şi intensă, localizată în jurul unei regiuni sau punct fix, ce creşte la palpare. Apare impotenţa mişcării membrului respectiv şi celelalte semne ale inflamaţiei (rubor, dolor, calor, tumor). În focarul unei presupuse fracturi poate apărea o echimoză (recunoscută printr-o coloraţie violacee a pielii).


Care sunt semnele care indică o fractură?

 

La palpare, osul se mişcă în zona respectivă, datorită întreruperii continuităţii acestuia. La  încercarea de a ridica membrul lezat, se ridică doar capătul proximal al fracturii, deşi această mişcare nu este deloc indicată, deoarece pot fi lezate vase de sânge cu consecinţe mai grave. Uneori se evidenţiază sub piele, capetele fracturate ale osului, în cazul fracturilor închise. Diagnosticul de certitudine se pune după efectuarea unei radiografii în spital.


Cum acorzi primul ajutor în cazul unei fracturi?

Fiind sezon de iarnă, iar unii sunt fani ai muntelui, este important să ştii cum trebuie procedat în cazul unei fracturi. Primul ajutor are scopul de a preveni complicaţiile şi de a scurta perioada de vindecare. În primul rând, victima nu trebuie transportată decât după ce membrul fracturat este imobilizat – se imobilizează cu atele, dar dacă acestea nu sunt la îndemână, pot fi folosite orice materiale dure (scânduri). După imobilizare, se poate încerca o tracţiune a membrului, cât mai uşor. Se diminuă durerea şi capetele fracturate sunt aduse pe aceeași axă.

Imobilizarea trebuie să cuprindă articulaţiile situate deasupra şi dedesubtul fracturii, la nivelul gambei, de exemplu, se imobilizează atât genunchiul, cât şi articulaţia piciorului. Imobilizarea trebuie să fie fixă, dar să nu fie atât de strânsă, încât sângele să nu mai circule prin membrul respectiv – se produc leziuni mai grave decât o fractură.

Atelele sunt fabricate din lemn sau material plastic, pot fi şi din sârmă (atele Kramer), dar de obicei acestea nu se iau în trusa de prim ajutor. Deci, necesitatea lor, impune o improvizare. Se pot folosi obiecte rigide ca scândurile, schiurile, beţe mai groase, bastoane. Cam tot ce ar putea imobiliza fractura după reguli. Atelele se înfăşoară cu faşă de tifon, sau cu fulare, batic – orice improvizaţie este la îndemână.


Cum imobilizăm umărul?

Se lipeşte braţul şi antebraţul de torace, cu cotul îndoit. Apoi se înfăşoară toracele, cuprinzând şi membrul lipit.


Cum imobilizăm braţul?

Se pot folosi atele Kramer, care se mulează după formă sau orice improvizaţie ce poate cuprinde şi umărul şi cotul.


Cum imobilizăm fracturile de şold?

Se utilizează o atelă lungă, care cuprinde articulaţia şoldului şi talpa piciorului – scânduri, schiuri. Atela se pune pe partea laterală a piciorului şi se fixează prin faşă circulară. Sau, în lipsa atelelor de orice fel, se poate folosi membrul sănătos pentru a imobiliza şoldul fracturat.


Fracturile costale

Imobilizarea lor nu este indicată, deoarece toracele trebuie să rămână liber, fiind într-o continuă mişcare – efectuarea mişcărilor de inspir şi expir.


Fracturile de coloană vertebrală

Nu este necesar un semn de certitudine la locul accidentului, ci doar o suspiciune pentru a imobiliza victima. Trebuie tratate cu maximă precauţie, evitarea oricăror mişcări bruşte, de tragere sau smulgere. Victimele sunt imobilizate pe un plan dur (targă, uşă), mişcând tot corpul deodată, pe acelaşi plan, nu pe segmente. Se poate aplica un guler în jurul gâtului sau înfăşurarea acestuia între două suluri – se pot folosi două pături rulate.

Odată cu efectuarea imobilizării, ne asigurăm că nu sunt şi alte leziuni. Se începe transportul la spital al victimei, care nu trebuie să complice şi mai mult fractura. Transportul se va face repede dar în siguranţă – festina lente...




Bibliografie
www.chemomed.ro/articol_no_ph.php?id=42&
en.wikipedia.org/wiki/Bone_fracture
www.medicultau.com/patologia-chirurgicala-a-mainii/ traumatisme-osteoarticulare-ale-mainii/fracturile.php
www.incepator.ro/medicale/fractura.asp


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.