Durere de capNimeni nu-şi doreşte să aibă o durere de cap (cefalee), fie că este vorba despre acea durere pulsatilă care poate fi resimţită în timpul unei migrene sau despre senzaţia de încleştare întâlnită în inflamarea sinusurilor care poate fi comparată cu senzaţia de strângere în menghină.

 

 

 

 

Durerile de cap şi cauzele lor sunt diferite. Având acest lucru în minte, iată cauzele celor mai întâlnite tipuri de cefalee şi tratamentele utilizate pentru combaterea acestora.

Potrivit National Headache Foundation, există cel puţin 150 de tipuri de cefalee, începând de la cea cauzată de foame până la cele determinate genetic. Cu acestea fiind spuse, să sperăm că marea parte dintre noi nu vom experimenta niciodată toate cele 150 de tipuri. Există câteva tipuri de cefalee des întâlnite cu care probabil toţi ne vom confrunta la un moment dat. Iată cum putem să le facem faţă.

Cefaleea determinată de stările de agitaţie


Cefaleea datorată stărilor de agitaţie este cea mai des întâlnită, deoarece majoritatea dintre noi ajungem să ne confruntăm cu ea. Aceasta se distinge printr-o durere uşoară până la moderată, cu caracter de apăsare şi presiune. Este resimţită la nivelul frunţii sau a cefei. În mod tipic, durerea este "pulsatilă" şi chiar dacă este enervantă, de obicei nu împiedică desfăşurarea activităţilor zilnice.

Cauze: cefaleea ce are drept cauză stările de agitaţie este des întâlnită, cauzele acesteia sunt numeroase. Ea poate fi cauzată de anxietate, suprasolicitarea ochilor, consumul de cafeină, anumite produse alimentare, lipsa odihnei, poziţie incomodă, stres, foame sau de orice altceva se modifică în programul dumneavoastră de zi cu zi. Mai mult, cefaleea datorată stărilor de agitaţie este de obicei genul de durere de cap cu care ne alegem după o noapte de beţie. În esenţă, dacă ceva nu merge bine într-o zi, fie că este vorba despre faptul că aţi luat prânzul mai târziu decât ar trebui  sau despre o serie de termene la locul de muncă, ar putea apărea o durere de cap datorată stărilor de agitaţie.

Tratament: De regulă cefaleea datorată stărilor de agitaţie poate fi cu uşurinţă tratată cu ajutorul unor calmante disponibile fără reţetă medicală, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul care trebuie administrate înainte ca durerea să devină severă. Acestea nu sunt remedii, dar vor face durerea să dispară pentru o vreme. În general, cea mai bună soluţie este să ne odihnim şi să ne relaxăm până când durerea de cap dispare. Chiar şi un ardei iute poate determina o oarecare alinare. Dacă durerile de cap sunt dese, este posibil ca medicul dumneavoastră să dispună de alte soluţii. În caz contrar, este bine să aflaţi care este cauza care duce la declanşarea acestor dureri, să reduceţi la minim aceşti factori declanşatori şi să ripostaţi. În cazul în care o durere de cap este determinată de stres, meditaţia ar putea fi utilă, iar dacă vă este foame, atunci este bine să mâncaţi. Dacă durerea se datorează oboselii ochilor, încercaţi să staţi departe de calculator o vreme.

Prevenire: Cefaleea datorată stărilor de agitaţie poate fi cel mai uşor prevenită prin reglarea programului zilnic pentru a minimiza posibilii factori declanşatori. Descoperirea cauzei exacte a unei dureri de cap determinată de agitaţie este într-o oarecare măsură un experiment, dar dacă ştiţi că apar atunci când sunteţi stresat, flămând  sau obosit, atunci puteţi acţiona pentru a o preveni. Chiar şi anumite alergii alimentare pot declanșa o durere de cap.

În momentul în care apare o durere de cap (sau aveţi dureri de cap frecvente), gândiți-vă ce s-a întâmplat pe parcursul zilei şi vedeţi ce anume aţi făcut diferit faţă de programul obişnuit. Dacă un lucru iese în evidenţă, acesta ar putea fi factorul declanşator. Dacă aveţi nevoie de un pic de ajutor, Formularul Tylenol pentru Detectarea Cefaleei v-ar putea determina să vă amintiţi cum v-aţi petrecut ziua şi să înlăturaţi cauzele.

Desigur, în cazul în care durerea este declanşată de consumul de alcool, aveţi câteva modalităţi de a face faţă situaţiei. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul durerilor de cap cauzate de vizionarea filmelor 3D sau de suprasolicitarea ochilor. Când este vorba despre suprasolicitarea ochilor, merită de asemenea să analizăm posibilitatea că am putea nevoie de ochelari (sau cel puţin să îi curăţăm dacă îi avem deja). Dacă durerile de cap se datorează unei posturi incorecte, acest lucru poate fi rezolvat şi optimizarea spaţiului de lucru în mod ergonomic poate fi de folos de asemenea.

Migrenele

Migrenele sunt de obicei descrise ca o durere moderată până la severă, care poate dura de la trei ore până la câteva zile. Durerea poate fi acompaniată de asemenea de simptome cum ar fi sensibilitatea la lumină (fotofobie), zgomot, mirosuri, precum şi greaţă şi pierderea poftei de mâncare.

Cauze: Potrivit Clinicii Mayo, cauzele exacte ale apariţiei migrenelor sunt încă neclare, deşi se crede că atât factorii genetici, cât şi cei de mediu sunt  implicaţi în apariţia migrenelor (în jur de 70% dintre  cei care suferă de migrene au o influenţă ereditară). Se consideră că modificările hormonale, stresul, stimulii senzoriali neobişnuiţi (cum ar fi mirosurile ciudate sau luminile puternice), schimbarea orarului de somn şi chiar schimbările de vreme pot să acţioneze ca posibili factori declanşatori ai unei migrene. Dieta poate juca, de asemenea, un rol important în declanşarea migrenelor.

Tratament: Există numeroase medicamente care pot fi utilizate ca şi calmante, dar  triptanii (cum ar fi Zomig, Maxalt) prescrişi de medic sunt cele mai eficiente medicamente atunci când soluţiile obişnuite cum ar fi aspirina dau greş. În timpul unei migrene întinderile pot ameliora unele simptome. Dacă toate celelalte metode au eşuat, atunci în timp ce aşteptaţi să treacă durerea, aplicarea unei comprese rece pe cap ar putea ameliora durerea într-o oarecare măsură.

Prevenire: Deşi migrenele pot fi ereditare, ele sunt de obicei cauzate de factori declanşatori, motiv pentru care în general se recomandă să restrângem numărul factorilor declanşatori şi să îi evităm. Din nou, urmărirea ritmului de apariţie al durerilor de cap poate fi de ajutor în micşorarea listei posibililor factori declanşatori. De asemenea se consideră că exerciţiile fizice  uşoare cum ar fi mersul pe jos pot ajuta la prevenirea migrenelor. În timp ce remediile fără efect cum ar fi brusturele (un extract de plante), magneziul (care se găseşte în pâinea de grâu, migdale, spanac şi aşa mai departe) şi riboflavina (care se găseşte în cereale, paste, sosuri şi multe altele) pot fi eficiente în reducerea frecvenţei atacurilor, de asemenea se consideră că un număr suficient de ore de somn în fiecare noapte ajută la reducerea frecvenţei atacurilor migrenoase.

Cefaleea provocată de sinuzită

Cefaleea provocată de sinuzită este o durere constantă resimţită la nivelul punţii sau a nasului, în jurul oaselor feţei sau la nivelul frunţii. Cefaleea dureroasă este de obicei însoţită de alte simptome neplăcute cum ar fi durerile de urechi, febră, umflarea feţei şi scurgeri nazale.

Cauze: Durerea de cap care provine de la sinusuri ia naştere atunci când sinusurile se inflamează, de obicei în urma unei reacţii alergice (care cauzează congestia sinusurilor) sau în urma unei infecţii (cum ar fi o răceala sau gripa). Pe măsură ce sinusurile se inflamează, survine inflamarea mucoasei şi creşterea producţiei de mucus, astfel încât  totul devine obstruat.

Tratament: Tratamentul durerii de cap sinusoidale este un lucru complicat pentru că trebuie să acţionăm pe două fronturi diferite: ameliorarea durerii de cap în sine, precum şi tratarea infecţiei sinusurilor. Conform WebMD, cel mai bun tratament presupune de obicei asocierea unui antibiotic care să trateze infecţia cu antihistaminice pentru a combate simptomele. În timpul unei dureri de cap de origine sinusoidală, soluţia cea mai bună pentru a vă recupera este consumul unei cantităţi crescute de lichide. Folosirea unui umidificator sau a unui spray nazal cu apă sărată este adesea de ajutor.

Prevenire: Deoarece de multe ori durerile de cap sinusoidale provin din două surse, prevenirea presupune reducerea expunerii la ambele. În cazul durerilor de cap care au legătură cu alergiile, umidificatoarele, spray-urile nazale, aburii şi exerciţiile de întindere a gâtului sunt de ajutor. Anumite suplimente alimentare pot fi utile de asemenea, printre acestea numărându-se bromelaina (care se găseşte în tulpinile de ananas) şi quercetina (infuzii de ceai negru sau verde, napi, ceapa roşie şi altele). Reducerea contactului cu alergenii este de asemenea esenţială pentru a preveni infecţiile sinusurilor.

Desigur, în cazul în care infecţia apare ca urmare a unei răceli sau a unei gripe, atunci ideea cea mai bună este să evitaţi să vă îmbolnăviţi. Un somn bun, spălarea pe mâini şi reducerea consumului de tutun şi alcool sunt cele mai bune modalităţi prin care puteţi preveni instalarea bolii. Acestea fiind spuse, câteva inhalaţii sunt benefice pentru prevenirea răcelii, de asemenea.

Aşa cum am menţionat la început, există 150 de tipuri diferite de dureri de cap determinate de o varietate de cauze. În cazul în care durerile de cap au caracter recurent este bine să vă contactaţi medicul. Acesta va pune întrebări legate de frecvenţa durerii, contextul în care acestea apar, ora, caracterul durerii, alte simptome care o acompaniază, orarul de somn şi alte întrebări de acest fel pentru a putea găsi cauza acestora.



Traducere de Ecaterina Pavel după the-best-remedies-for-common-headaches

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.