Analize medicale. Litera CÎn continuarea seriei de articole dedicate analizelor medicale, prezentăm indicatorii de la litera C. Citiţi aici despre valorile normale şi bolile asociate cu valorile anormale ale unor indicatori precum creatin-kinaza, colesterolul, cortizolul sau creatinina.

 

 

 

CA 125 – antigen = este o glicoproteină ce se găseşte pe suprafaţa unor celule din organism. Nivelul normal din sânge este mai mic de 35 U/ml. Creşterea concentraţiei apare în diferite tipuri de cancer. De asemenea, poate creşte şi în ciroză hepatică sau pancreatită, deci un nivel crescut nu se datorează întotdeauna unei tumori maligne.

CA 15-3 antigen = tot o glicoproteină de suprafaţă. Concentraţia normală din sânge trebuie să fie mai mică de 30 U/ml, iar creşterea nivelului apare tot în diferite tipuri de cancer.

CA 19-9 antigen = valoarea normală în sânge este mai mică de 35 U/ml, iar creşterea concentraţiei apare în cancerul localizat la nivelul tractului digestiv.

CA 72-4 = în mod normal valoarea sa este mai mică de 3 U/ml în sânge. Creşte în cancerul de stomac şi cancerul ovarian.

Calcitonină = este un hormon secretat de celulele tiroidiene, cu rol esenţial în metabolismul calciului. În sânge, calcitonina se găseşte într-o concentraţie mai mică de 80 ng/l, iar creşterea nivelului se poate întâlni în cancerul medular sau bronşic.

Calciu = simbol chimic Ca. Este un element întâlnit frecvent în organism, mai ales în oase şi în dinţi. Calciul îndeplineşte roluri multiple în organism: intervine în procesul de coagulare, în metabolismul osos, în transmiterea influxului nervos, reglarea ritmului cardiac sau contracţie musculară. În sânge, calciul total are valoarea normală de 9 – 11 mg/dl, iar cel ionic de 4,5 – 5,5 mg/dl. Eliminarea normală prin urină a calciului este situată în intervalul 50 – 300 mg/24h. Creşterea nivelului de calciu din sânge apare în sindroame paraneoplazice, hiperparatiroidie, iar scăderea nivelului e întâlnită în spasmofilie, sindrom nefrotic, ciroză (hipoproteinemie), hipoparatiroidie, hiperfosfatemie sau pancreatită. Eliminarea calciului prin urină creşte în caz de metastaze osteolitice, puseu de osteoporoză şi scade în insuficienţă renală sau în osteomalacie.

CEA antigen carcino-embrionar = este o glicoproteină produsă în cantitate mare de celulele canceroase. În mod normal se găseşte într-o concentraţie mai mică de 5 ng/ml şi poate creşte la 15 ng/ml la fumătorul sănătos. Valori mari de CEA se întâlnesc în cancerul de pancreas, stomac, colon sau plămân.

Celulele lupice = în mod normal sunt absente în sânge. Se întâlnesc în sângele bolnavilor de lupus eritematos sistemic.

Cadmiu = simbol chimic Cd. Este un metal foarte toxic ce ajunge din industrie în mediu. În sânge se poate găsi într-o concentraţie de 5 μg/l fără să producă efecte toxice. Creşterea nivelului de cadmiu este întâlnită la muncitorii din industria vopselurilor sau a plasticului. Antidotul intoxicaţiei cu cadmiu este zincul. Acesta acţionează prin mecanism de absorbţie competitiv cu cadmiul.

Cistină = un aminoacid format din două molecule de cisteină. Dozarea acesteia se face în urină, valorile normale fiind cuprinse între 6 – 23 mg/24h. Creşterea nivelului de cistină apare în cistinurie cu formare de calculi.



CK = creatin-kinaza, o enzimă ce se prezintă sub trei forme. CK-MB, una dintre forme, se găseşte la nivelul inimii şi al muşchiului. CK intervine în procesele de depozitare şi mobilizare a energiei din celule. Nivelul normal de CK din sânge este de 20 – 90 UI/l la bărbaţi şi 10 – 70 UI/l la femei. Frecvent, se dozează izoforma CK-MB al cărui nivel este mai mic de 10 ng/ml sau de 25 U/l. Dozarea CK-MB se face pentru persoanele suspecte de infarct de miocard (CK-MB creşte la 4 ore de la debutul infarctului). Valori crescute ale CK-MB apar în infarct, afecţiuni musculare, meningită, encefalită, diferite tipuri de cancer. Creşteri anormale ale nivelului de CK-MB au fost descoperite la maratonişti, fără nici o legătură cu infarctul. Scăderea nivelului enzimei apare în boala Cushing sau terapia cu diferite medicamente.

Clor = simbol chimic Cl. Este un element cu rol esenţial în digestie, în metabolismul apei şi menţinerea echilibrului acido-bazic. De obicei, clorul însoţeşte sodiul în organism şi poate creşte sau scade odată cu acesta. Valorile normale ale clorului seric sunt 350 – 400 mg/dl sau 98 – 105 mEq/l. În urină clorul se găseşte într-o concentraţie de 100 – 250 mEq/l (1 mEq = 1 mmol). Creşterea concentraţiei de clor din sânge este întâlnită în aport crescut de sare, deshidratarea organismului, insuficienţă renală sau intoxicaţie cu acetazolamid. Scăderi patologice sunt întâlnite în diaree sau vărsături prelungite, în intoxicaţie cu furosemid, alcaloze metabolice sau boala Addison.

Cobalt = simbol chimic Co. Este un mineral ce participă la producerea de hematii şi are rol în metabolismul vitaminei B12. Cobaltul se găseşte în alimentele de origine animală. Valorile normale sunt 1 – 3 μg/l. Creşterea concentraţiei de cobalt inhibă activitatea tiroidei. Cobaltul este un antagonist al fierului, deci surplusul de cobalt poate produce anemie.

Colesterol = valoarea normală a colesterolului este de 1,5 – 2,5 g/l, colesterolul total. Creşterea nivelului se produce în timpul sarcinii, în ateroscleroză, hiperlipidemii, diabet zaharat, obezitate sau în icter. În unele boli genetice, nivelul colesterolului poate să scadă, la fel şi în ciroză, malabsorbţie, caşexie, steatoree. HDL colesterolul sau „colesterolul bun” se găseşte într-o concentraţie de aproximativ 40 mg/dl. Scăderea nivelului de HDL este întâlnită în ateroscleroză, diabet zaharat sau obezitate, iar creşterea nivelului este asociată cu creşterea longevităţii. LDL colesterol sau „colesterolul rău” are o concentraţie de 100 – 150 mg/dl. Creşterea nivelului de LDL este un factor de risc pentru afecţiuni cardio-vasculare.

Colinesteraza = este o enzimă produsă de ficat, cu rol în hidrolizarea acetilcolinei în acid acetic şi colină. Valoarea normală din sânge este cuprinsă între 3000 – 9000 U/l, iar în urină mai puţin de 50% din valoarea serică. Creşterea nivelului de colinesterază apare în steatoză hepatică (ficat gras), obezitate, sindrom nefrotic sau diabet zaharat, iar scăderea nivelului este întâlnită în sarcină, unele afecţiuni hepatice, distrofii musculare sau tratament cu citostatice.

Complement = complementul reprezintă un grup de proteine cu rol în apărarea organismului. Valoarea totală a complementului în sânge este de 25 -120 U/l. Dintre componentele complementului (aproximativ 15 tipuri de proteine), C3 şi C4 sunt mai frecvent dozate. Concentraţia normală de C3 este de 50 – 120 mg/dl, iar de C4 20 – 50 mg/dl. Nivele ridicate de complement se întâlnesc în boli inflamatorii şi infecţioase cu debut recent  sau unele tipuri de cancer. Scăderea concentraţiei de complement apare în vasculite, miastenia gravis, glomerulo-nefrită sau anemie hemolitică.

Corpi cetonici = principalii reprezentanţi sunt acetona şi acidul acetic. Valoarea normală a corpilor cetonici în sânge este de 10 – 50 mg/l şi în urină trebuie să fie mai mică de 125 mg la 24h. Creşterea concentraţiei de corpi cetonici este întâlnită în diabet, comă diabetică sau post glucidic prelungit.

Cortizol =  este un hormon steroid produs de glandele suprarenale. Concentraţia cortizolului variază în diferite momente ale zilei, dimineaţa fiind de 70 – 200 μg/l, iar seara 20 - 100 μg//l. Creşterea concentraţiei este întâlnită în boala Cushing, stres, infecţii severe sau intervenţii chirurgicale. Scăderea nivelului de cortizon apare în insuficienţă cortico-suprarenală.

Crom = simbol chimic Cr. Este un oligoelement esenţial cu rol în metabolismul acizilor graşi, al colesterolului, este anti-ateromatos şi potenţează răspunsul sistemului imun. Sursele alimentare de crom sunt reprezentate de drojdia de bere şi alimentele de origine animală. Nivelul seric de crom este 0,5 ng/ml, iar în urină mai puţin de 1,5 ng/ml. Creşterea concentraţiei de crom este întâlnită la muncitorii din mediile cu crom, iar scăderea cromului este asociată cu creşterea rezistenţei la insulină. Cromul este considerat a fi carcinogen, după unele studii.

Creatinină =  o proteină ce derivă din creatină. Cantitatea normală de creatinină din sânge este cuprinsă între 5 -12 mg/l la femeie şi 7 – 13 mg/l la bărbat. Frecvent se urmăreşte clearence-ul creatininei, adică cantitatea de plasmă epurată de către rinichi în unitatea de timp. Valorile normale ale clearence-ului creatininei sunt 90 – 140 ml/min la femeie şi 100 – 170 ml/min la bărbaţi, în urină. Creşterea clearence-ului este de obicei fiziologică, iar scăderea sa semnifică un flux sanguin renal redus (deshidratare, arsuri, obstrucţia arterei renale) sau insuficienţă renală. Determinarea clearence-ului creatininei este cea mai utilizată metodă pentru stabilirea funcţiei renale, deoarece creatinina se elimină prin urină şi nu depinde de aportul exogen sau de diureză.

Cupru = simbol chimic Cu. Este un oligoelement esenţial cu rol în formarea hemoglobinei şi intră în componenţa unor enzime. Cuprul este transportat în sânge legat de ceruloplasmină, o proteină. Concentraţia normală a cuprului în sânge este cuprinsă între 0,8 – 1,5 mg/l, iar în urină mai puţin de 25 μg/24h. Creşterea nivelului de cupru este întâlnit în boala lui Wilson, ciroză şi alte afecţiuni hepatice, anemie, leucemie, diferite tipuri de cancer sau în ultimul trimestru de sarcină. Scăderea nivelului seric de cupru apare în boala Menkes, sindrom nefrotic sau hipoproteinemie.



Bibliografie
Analize medicale explicate, I. Soare
http://www.synevo.ro

Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.