AcarieniPielea reprezintă cel mai mare organ al corpului omenesc, măsurând aproape 7 metri pătraţi. Deşi subiectul poate părea unul anost, sunt multe lucruri neştiute despre aceasta. Pe parcursul a trei articole veţi putea citi despre structura pielii, acarieni, ultraviolete şi cancer, despre cât de bune sunt şampoanele pentru piele şi păr etc.

 

Acest articol nu este unul care să intre în amănunte privind structura şi funcţionarea constituenţilor pielii, ci se concentrează pe aspecte de interes pentru un nespecialist, pentru un cititor interesat să ştie mai multe despre piele, dar care nu urmează să susţină un examen pa baza informaţiilor de mai jos.

 

GENERALITĂŢI

Pielea este formată din două straturi: un strat exterior aflat în contact cu lumea exterioară - epiderma şi un strat interior - derma. Epiderma, în partea exterioară, conţine în cea mai mare parte celule moarte. În partea interioară a epidermei există un start de celule  sănătoase care, odată maturizate, produc cheratina - o substanţă proteică folosită de organism pentru crearea şi dezvoltarea unghiilor, părului ori, în cazul animalelor, a coarnelor, copitelor etc. Celulele moarte din epidermă rezistă în jur de 30 de zile, după care sunt eliminate în diferite moduri. Se poate spune că ne schimbăm pielea o dată pe lună, mai repede decât un şarpe, chiar dacă procesul nu este la fel de dramatic ca în cazul reptilei menţionate.

 

Pielea umană

 


Celulele sănătoase din partea interioară a epidermei se deplasează încet-încet către exterior, pierzându-şi vitalitatea şi înlocuind celulele  moarte din exterior ce sunt eliminate din epidermă.

 

PIELEA ŞI PRAFUL DIN CASĂ

În fiecare zi pierdem milioane de celule ale pielii. În decursul unui an aproximativ o jumătate de kilogram de celule sunt îndepărtate din pielea noastră în diverse moduri: în urma unui duş, a simplei atingeri a tastelor unei tastaturi, pe cana cu care bem apă ori pe şerveţelul umed folosit pentru a ne curăţa mâinile.

Dacă v-aţi întrebat vreodată nervos de unde apare praful din casa dumneavoastră, deşi aveţi plase la geamuri şi nu aveţi surse de praf în apropierea locuinţei, acum ştiţi răspunsul: mare parte din praf este în fapt pielea moartă a dumneavoastră şi a celorlalţi locuitori ai casei. Atunci când folosiţi aspiratorul pentru curăţenie, parte din dumneavoastră se îndreaptă spre coşul de gunoi prin intermediul sacului de praf al aspiratorului.

 

ACARIENII - LOCUITORII MICROSCOPICI AI FIECĂRUI PAT

 

Acarieni

 

Acarienii sunt nişte mici creaturi cu 8 picioare, rude îndepărtate ale păianjenilor. Oricâtă curăţenie aţi face în casă, aceştia vor fi mereu prezenţi  pe mobilă, fotolii şi mai ales în saltele pentru a vă digera pielea moartă.  Vestea bună - pentru cei care ţin la "independenţa" lor - este că acarienii nu trăiesc pe pielea dumneavoastră.

Căldura, umezeala şi pielea exfoliată constituie mediul ideal pentru traiul acarienilor - iar o casă bine îngrijită reprezintă un atare mediu. Nu vă chinuiţi să-i depistaţi prin casă, pentru că acarienii au dimensiuni microscopice.

Celor mai mulţi, existenţa acarienilor nu le pune nici o problemă. Sunt unii totuşi - unul din 10 - care suferă de alergii din cauza acarienilor ori chiar de atacuri de astm; de fapt, cauza alergiei ori a atacului de astm este dată de excrementele acestora. Acarienii ingerează şi elimină de mai multe ori pielea până când aceasta este definitiv digerată.

 

SOARELE ŞI PIELEA

Există o "relaţie" complexă între Soare şi piele. Pe de o parte, Soarele este cel care stimulează crearea vitaminei D în piele. Pe de altă parte, prea mult soare poate duce la apariţia cancerului de piele.

Vitamina D

Vitamina D, considerată pentru multă vreme fără un rol prea important în viaţa noastră, a ajuns un fel de star în ultimii ani, în urma publicării unor studii care au arătat că această vitamină poate preveni cancerul, precum şi alte boli. Cu toate acestea, în ciuda ştirilor promiţătoare, mai este nevoie de timp pentru a valida toate afirmaţiile pozitive despre vitamina D.

Vitamina D este prezentă în foarte puţine alimente, dar vestea bună este că aceasta poate fi produsă de organism, de piele, în urma expunerii la ultraviolete. Celulele ce sunt responsabile de producţia de vitamină D sunt situate în partea interioară a epidermei. Pentru producerea unei cantităţi suficiente de vitamină D sunt suficiente 10-15 minute de expunere directă la Soare, de 2-3 ori pe săptămână. E de menţionat că procesul de producere a vitaminei D nu are loc în situaţia în care lumina solară este difuză (cauzată de nori ori poluare).  Aşadar, cu precădere în perioada de iarnă este binevenit un supliment zilnic de vitamina D.

 

Cancerul de piele

Prea mult soare produce cancerul de piele. Motivul este radiaţia ultravioletă din razele solare. Acest tip de cancer este printre cele mai răspândite. Sunt mai multe tipuri de cancer de piele, multe care afectează pielea, dar nu nu se transmit de la piele la alte părţi ale organismului. Un tip de cancer însă, melanomul, este de multe ori mortal.

Melanomul este tip de cancer cutanat ce îşi are originea în melanocite - celulele producătoare de pigment. Aceste celule se divid necontrolat şi invadează ţesuturile din jurul acestora.

Razele ultraviolete sunt de trei feluri: UVA, UVB şi UVC. Ultravioletele UVA sunt responsabile pentru îmbătrânirea pielii şi se consideră că şi ele sunt vinovate de apariţia cancerului, dar dintre cele trei tipuri de ultraviolete sunt privite ca cel mai puţin nocive. Ultravioletele UVB declanşează procesul de producere a vitaminei D, provoacă arsurile pielii în urma expunerii prelungite la soare, dar sunt şi cele mai  periculoase pentru sănătate. Ultravioletele UVC sunt cele mai periculoase, dar din fericire, în cea mai mare parte a planetei acestea sunt blocate de stratul de ozon.

Riscul apariţiei cancerului de piele se raportează la expunerile cumulate de-a lungul vieţii. De exemplu, este posibilă declanşarea bolii la vârsta de 30 de ani, deşi perioada de expunere prelungită să fi fost până la vârsta de 20 de ani. Pe cât posibil, evitaţi să staţi pentru mult timp în soare în special între orele 10.00 şi 15.00. Dacă sunteţi la plajă, folosiţi loţiuni protectoare (dar trebuie să ştiţi că aceste loţiuni nu oferă garanţia protecţiei dumneavoastră, fiind nevoie de mai multe studii şi o mai bună înţelegere a interacţiunii dintre lumina solară şi piele).

Oamenii de ştiinţă cred că riscul expunerii la Soare este foarte mare la copii. Arsuri severe la vârste fragede pot duce la apariţia cancerului ulterior. De aceea se impune acoperirea capului copiilor care se joacă în plin soare.


Write comments...
symbols left.
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.


Dacă găsești site-ul util, ne poți ajuta cu o DONAȚIE