Examinare saniGlanda mamară este o glandă sudoripară foarte bine diferenţiată. La naştere glandele mamare sunt evidente la ambele sexe, dar la pubertate sânii se dezvoltă mai rapid la fete datorită intervenţiei unor hormoni. În continuare, un articol despre anomaliile sânului.

 

 

 

La femeia adultă glanda mamară ocupă un spaţiu cuprins între a 3-a şi a 7-a coastă. Sunt simetrici, de formă conică şi cu baza circulară. Diametrul lor este de 10-12 cm şi o grosime de 5-7 cm. La femeia care nu a născut sânii au o consistenţă fermă, iar la multipare sunt mai voluminoşi şi consistenţă mai redusă. În zona centrală a sânilor se găseşte areola cu o proeminenţă denumită mamelon.

Anomaliile sânului pot apărea în perioada de dezvoltare embrionară şi afectează numărul, forma sau volumul sânilor.

 

 



Anomalii de număr

Anomaliile de număr se pot manifesta prin excesul sau prin lipsa unui sân.

Anomaliile prin lipsă sunt foarte rare. Apar datorită unor evenimente produse în a 6-a săptămână de dezvoltare intrauterină (se opreşte din evoluţie creasta mamară). De obicei se asociază cu malformaţii ale cutiei toracice şi ale organelor genitale interne. Un exemplu de anomalie prin lipsă este sindromul Poland – lipseşte muşchii pectorali şi sânul este aplazic.

Anomaliile prin lipsă se pot clasifica în amastie - lipseşte glanda mamară, dar mamelonul este prezent şi athelie - lipseşte mamelonul, dar glanda mamară este prezentă.

Anomaliile supranumerare sunt mai frecvente. Pot apărea sâni în regiunea cuprinsă între axilă şi zona inghinală. Anomaliile prin exces pot fi de tipul polimastiei – glandele pot fi complete, chiar funcţionale în perioada lactaţiei şi incomplete când lipseşte mamelonul; un alt tip de anomalie prin exces este polithelia când aceeaşi glandă are mai multe mameloane.

Tratamentul anomaliilor prin exces constă în extirparea chirurgicală a glandelor supranumerare.



Anomalii de formă

Cea mai frecventă anomalie de formă a sânilor este ptoza mamară, ce se caracterizează printr-o coborâre pe torace a glandei mamare şi a mamelonului. Ptoza mamară poate apărea la diferite vârste, dar este frecvent asociată cu hipertrofia (sau atrofia) glandei mamare ce produce o slăbire a sistemului fibros de susţinere.

Tratamentul ptozei mamare constă în corectarea aspectului inestetic al sânilor cu ajutorul chirurgiei.



Anomaliile de volum

Anomaliile de volum sunt de 4 feluri: atrofie, hipertrofie, asimetria sânilor şi anizomastia (dezvoltarea sânilor este inegală).

Atrofia sânilor – cauzele sunt multiple şi foarte variate: de la tulburări endocrine şi sifilis, până la traumatisme şi cicatrizări vicioase. Tratamentul în cazul atrofiei sânului este chirurgical şi implică corectarea defectelor estetice.

Hipertrofia sânilor – este mai rară decât atrofia şi este caracterizată printr-o dezvoltare excesivă a sânilor. Cel mai frecvent are ca şi cauză un dezechilibru endocrin (pornit de la ovar sau tiroidă). Se manifestă printr-o senzaţie de greutate la nivelul sânilor, iar în perioada pubertară creşterea de volum este mai accelerată, ceea ce duce la pierderea tonicităţii, sânii devenind moi şi alungiţi. Hipertrofia mamară apărută după naştere este parţial reversibilă, iar cea apărută la pubertate este ireversibilă. Se poate apela la o intervenţie chirurgicală pentru reducerea volumului glandelor mamare.


Hipertrofia sânilor la bărbaţi sau ginecomastia

Glanda mamară la bărbaţi este un vestigiu anatomic; totuşi, în anumite situaţii aceasta se poate hipertrofia. Diagnosticul de ginecomastie se stabileşte pentru mărirea de volum a glandei mamare cu mai mult de 2 cm în diametru, ceea ce determină şi proeminenţa mamelonului.

Cauzele şi mecanismele de formare sunt mai complexe şi pot fi de natură fiziologică – la adolescenţii de 12 – 15 ani şi la bărbaţii trecuţi de 60 de ani sau din cauze patologice – disfuncţii endocrine (exces de estrogeni sau deficit de androgeni) sau datorită unor tratamente medicamentoase (spironolactona în tratamentul unor afecţiuni hepatice).


 

Bibliografie
http://www.breast-plastic-surgery.org/breast-abnormalities.html
http://www.breast-plastic-surgery.org/breast-hypertrophy.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Poland_syndrome
http://en.wikipedia.org/wiki/Gynecomastia

Write comments...
symbols left.
Ești vizitator ( Sign Up ? )
ori postează ca „vizitator”
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Be the first to comment.